Comănescu vrea să fie asigurate condiţiile ca ţările Europei de Sud-Est să facă parte din structurile euro-atlantice

Andrei Stan
Politică / 31 mai 2016

Obiectivul fundamental politic faţă de Europa de Sud-Est îl reprezintă asigurarea condiţiilor ca întreaga regiune să ajungă să facă parte din structurile europene şi euro-atlantice, a declarat astăzi ministrul Afacerilor Externe, Lazăr Comănescu, potrivit unui comunicat al Ministerului Afacerilor Externe (MAE) trimis redacţiei.

"Ca stat membru UE şi NATO aparţinând regiunii, România consideră că are o obligaţie morală de a sprijini partenerii din SEECP, prin orice modalitate concretă şi constructivă, pentru ca aceştia să atingă acest obiectiv. Cooperarea regională este un instrument esenţial pentru susţinerea efortului de integrare europeană, având capacitatea de a proiecta puterea sa transformatoare în ceea ce priveşte standardele şi valorile comune în regiune", a afirmat Comănescu, la reuniunea miniştrilor Afacerilor Externe din statele participante la Procesul de Cooperare în Europa de Sud-Est (SEECP), organizată de Bulgaria, la Pravets.

Ministrul a reiterat "sprijinul ferm" al ţării noastre pentru avansarea procesului de integrare europeană şi euro-atlantică în regiunea sud-est europeană, ca fiind unica soluţie viabilă pentru asigurarea stabilităţii şi prosperităţii regionale şi europene.

De asemenea, Comănescu a evidenţiat atenţia particulară pe care România o acordă evoluţiilor de la Chişinău şi sprijinul constant acordat pentru dezvoltarea Republicii Moldova şi a parcursului său european.

Acesta a subliniat seriozitatea cu care ţara noastră se raportează la fenomenele migraţiei şi luptătorilor terorişti străini, probleme care încă afectează regiunea, şeful diplomaţiei române referindu-se şi la abordarea promovată de România în privinţa limitării efectelor acestor fenomene asupra statelor participante la SEECP şi a statelor membre UE, precum şi la eforturile concrete întreprinse în acest sens.

În intervenţia sa, ministrul român de Externe a exprimat aprecierea pentru modul în care PiE bulgară a SEECP şi-a exercitat mandatul, evidenţiind relevanţa deosebită pe care Procesul o deţine pentru dezvoltarea regiunii la 20 de ani de la lansare.

Miniştrii de Externe din statele participante la Procesul de Cooperare în Europa de Sud-Est (SEECP) s-au întâlnit în preziua reuniunii la nivel de şefi de stat şi de guvern, principalul for politic al SEECP, care este organizat anual, la finalul unui mandat de PiE (Preşedinţia în exerciţiu).

Obiectivul reuniunii ministeriale a vizat discutarea evoluţiilor recente din regiunea sud-est europeană şi stadiul proceselor de integrare europeană şi euro-atlantică ale aspiranţilor, precizează sursa citată.

"În cadrul întâlnirii, s-a dezbătut şi andosat Declaraţia Comună cu ocazia celei de a 20-a aniversări a SEECP, care urmează să fie adoptată la Summit-ul SEECP din 1 iunie", mai informează MAE.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb