COMBINATUL, ÎMPĂRŢIT ÎN 9 PACHETE DE ACTIVE, ÎNSĂ NUMAI TREI SUNT VIABILE Patru oferte, pentru activele operaţionale ale "Oltchim"

A.A.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 30 ianuarie 2017

Patru oferte, pentru activele operaţionale ale "Oltchim"

PCC şi Chimcomplex, printre ofertanţi

Ministerul Economiei: "Avem expectanţă pentru un deznodământ pozitiv în cazul insolvenţei Oltchim"

Ofertele neangajante, depuse atât de către investitori care şi-au manifestat deja interesul, dar şi de alţii mai noi

Compania germană PCC şi Chimcomplex se află printre cei patru ofertanţi ai activelor de producţie de la Oltchim.

Interesul pentru activele Oltchim nu pare să fie prea mare, deşi autorităţile noastre au spus, ani de zile, că multe firme ar fi interesate de combinatul de la Râmnicu Vâlcea, inclusiv ruşi şi chinezi. Faţă de tentativa de privatizare cu scandal în care a fost declarat câştigător Dan Diaconescu, au mai apărut doar doi investitori în plus, însă aceştia abia au depus oferte neangajante şi se pot retrage oricând, după ce vor vedea situaţia combinatului din "baza de date".

"Oltchim" a primit mai multe oferte neangajante pentru cele nouă pachete de active lansate la vânzare, patru dintre acestea fiind pachetele operaţionale care includ activităţi de fabricare de produse chimice, conform unui comunicat transmis, vineri, Bursei de Valori Bucureşti.

Raportul companiei, care este listată la Bursa de Valori Bucureşti şi are obligaţii de raportare, a venit la trei zile după data încheierii perioadei de depunere a ofertelor preliminare (23 ianuarie).

Societatea a transmis că ofertele primite au venit din partea unor operatori industriali, precum şi a unor investitori financiari.

Conform surselor noastre, cele nouă pachete de active sunt: fabrica de sodă, fabrica de oxoalcooli, fabrica de polioli, serviciile din perimetru, 1000 de vagoane, procesarea PVC, petrochimia/PVC, rafinăria Bradu şi fabrica de Anhidridă ftalică. Investitorii trebuie să depună oferte separate pentru pachetele de care sunt interesaţi.

Unele voci susţin că sunt viabile numai secţiile sodă caustică, oxo-alcooli şi polioli. De altfel, aceste trei active reprezintă 94% din vânzări.

Procesul de selecţie va continua cu următoarea etapă, în cadrul căreia ofertanţii selectaţi vor fi invitaţi să efectueze un proces de due diligence.

Procesul de selecţie şi ofertele care urmează a fi primite în cadrul acestuia rămân supuse aprobării creditorilor în cadrul procedurii de insolvenţă privitoare la Societate.

În august, "Oltchim" a anunţat că va lansa un proces competitiv de vânzare a activelor, grupate în nouă pachete, înlocuind astfel metoda anterioară de privatizare, printr-un vehicul special SPV.

Schimbarea metodei de vânzare a "Oltchim" a venit în contextul în care Comisia Europeană a lansat, în aprilie 2016, o investigaţie privind un posibil ajutor de stat pentru combinat şi a transmis procesul de vânzare, aşa cum figurează în planul de reorganizare aprobat, va conduce la o continuitate economică între "Oltchim" SA şi un posibil cumpărător al "Oltchim" SPV (o societate fără datorii, 100% deţinută de "Oltchim" SA şi destinată a fi vândută unui investitor).

Ministerul Economiei a transmis, vineri, că în ianuarie 2017, la momentul preluării mandatului, parcursul procedural în procesul competitiv al vânzarii de active a combinatului se afla într-un punct foarte avansat.

"În acest moment, avem expectanţă pentru un deznodământ pozitiv în cazul insolvenţei Oltchim, având în vedere finalizarea cu succes a primei faze a procedurii de vânzare a activelor, marcată de depunerea de oferte neangajante, atât de către investitori care şi-au manifestat deja interesul, dar şi de alţii, mai noi, interesaţi de preluarea activelor", se arată în comunicatul ministerului, care precizează că, prin pârghiile instituţionale pe care le deţine, urmăreşte interesele statului român şi situaţia pe termen lung a comunităţii locale.

Printre investitorii care şi-au manifestat deja interesul pentru combinatul vâlcean se numără "Chimcomplex" Borzeşti, companie controlată de omul de afaceri Ştefan Vuza, şi PCC, (acţionar minoritar semnificativ al "Oltchim").

Conform procedurii de vânzare primită de investitori, după etapa depunerii ofertelor neangajante, cei care se vor califica vor trebui să fie pregătiţi să depună ofertele angajante, în ianuarie-februarie 2017. Conform scrisorii transmise de consultanţi investiorilor, vor fi avantajaţi aceia care sunt dispuşi să reangajeze lucrătorii concediaţi. Surse din piaţă spun că investitorii trebuie să declare câţi lucrători vor să reangajeze, iar ofertele lor vor fi considerate mai mari cu aproximativ 5.000 de euro/angajat.

"Oltchim" a intrat în insolvenţă în ianuarie 2013, după privatizarea eşuată cu Dan Diaconescu din 2012.

Statul, care deţine 54,8% din acţiunile companiei, a mai încercat privatizarea Oltchim, dar fără succes.

Opinia Cititorului ( 8 )

  1. Normal ca nu vin investitori pt ca nu au incredere. Guvernul nu vrea privatizare.

    Era promisiunea lui PONTA si a PSD, ca il "rezolva" de acum 6 ani, nu?????Cata minciuna la PSD, cata prostie la popor!!!

    1. SI anume prin refusarea maririi de capital, PE care UE o aprobase. Da I fu teams de Pisi Sa nu Il dea in judecata. ASA ca ca-n Miorita cu baciul Georgescu si Chiritoiu se hatarara PE drum de toamna Sa mi-l pacaleasca, insolventa Sa I o pregateasca.Ca ei nu vazura cata facatura KPMG le facura....

    Sunt curios cum va fii pt micii investitori!

    1. Micii investitori isi vor pierde toate detinerile, cumparatorilor li se ofera crema iar micilor investitori nu li se va da nici macar zerul sau macar o cana cu apa chioara, acolo, de consolare ...

      Asta e piata de capital din Romania, cica "reglementata" de ASF !!!

      ca din aista se face URDA. SI nu pot sa ma abtin.

    IN MOD NORMAL LA ANIVERSARI TREBUIE SPUS "LA MULTI ANI"!

    DAR NU SUNTEM IN STARE DE NORMALITATE ASA CA ... LA MULTI ANI, CU EXECUTARE, TUTUROR CELOR CARE AU GESTIONAT SI AU PROFITAT DE PE URMA INSOLVENTEI OLTCHIM, IMBOGATINDU-SE DE LA O LUNA LA ALTA, DE LA O "ANIVERSARE" LA ALTA, PE SPINAREA SALARIATILOR - INCA ACTIVI SI PE SPINAREA SALARIATILOR DISPONIBILIZATI.  

    1. Ai dreptate anonimule! La multi ani penali directorului de la Oltchim, Roibu Constantin. Le-a tras clapa la toti.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb