COMENTARII PE TEME DE ACTUALITATE Despre ultima variantă în lucru privind impozitul pe clădiri

ADRIAN VASCU, SENIOR PARTNER VERIDIO
Miscellanea / 5 octombrie 2022

Despre ultima variantă în lucru privind impozitul pe clădiri

Aflat pe circuitul de aprobare legislativă, Proiectul de lege pentru aprobarea Ordonanţei Guvernului nr. 16/2022 (L483/2022) conţine unele amendamente care, cel puţin în zona impozitului pe proprietate, implică modificari semnificative.

Le analizez în câteva fraze, cu menţiunea că mă bazez pe varianta de amendamente valabilă la data scrierii acestui articol, 5 octombrie 2022, când acestea încă nu au intrat în discuţie la Senat.

Cele scrise în continuare rămân valabile atâta vreme cât amendamentele la care se face referire vor fi adoptate fără alte modificări.

Aşadar:

Comentariu general

S-a eliminat prin proiectul de lege trimiterea la studiile de piaţă administrate de către notarii publici.

S-au introdus prevederi care vor avea impact asupra creşterii valorilor impozabile atât la clădirile rezidenţiale, cât şi la cele nerezidenţiale.

S-a revenit la intervalele din care se pot selecta cotele de impozitare: 0.08%-0.2% pentru clădirile rezidenţiale şi 0.2%-1.3% pentru clădirile nerezidenţiale.

Referitor la clădirile rezidenţiale

S-a menţinut ideea algoritmului de la articolul 457 din actualul cod fiscal şi s-au modificat valorile utilizate în calculele aferente acestuia.

Astfel, valoarea de pornire care era 1000 lei/mp a devenit 1500 lei/m şi la fel se consemnează o creştere de cca 50% la toate elementele de calcul.

Rezulta aşadar că există premizele ca începând cu 1 ianuarie 2023 valorile impozabile să crească cu cca 50%.

Reamintesc ca impozitul rezulta dupa ce noile valori impozabile se inmultesc cu cotele de impozitare stabilite de catre consiliile locale.

Vă reamintesc exemplele pe care le-am prezentat în articolul de mai jos.

Exemplul 1: Apartament situat în Bucureşti, etaj zona A, etaj 3, an construcţie 1950, suprafaţa desfăşurată 99,71 mp, valoare impozabilă la 31.12.2021 204.878 lei şi impozit anual 204 lei.

Noua valoare impozabila ar rezulta cca 307.317 lei care, daca se mentine cota de impozitare de 0.1%, va conduce la o valoare a impozitului în anul viitor de 307 lei faţă de 204 lei in acest an.

Exemplul 2: Casa situată în Cluj Napoca cu suprafaţa desfăşurată de 295 mp şiteren în suprafaţă de 800 mp, zona C, valoare impozabilă la 31.12.2021 479.000 lei şi impozit anual 958 lei.

Noua valoare impozabilă ar rezulta cca 718.500 lei care, daca se menţine cota de impozitare de 0.2%, va conduce la o valoare a impozitului în anul viitor de 1.437 lei fata de 958 lei in acest an.

Daca se va modifica nivelul cotelor de impozitare, în sensul diminuării, atunci e posibil ca impozitul să nu crească în acelaşi ritm ca valoarea impozabilă. Daca la Cluj Napoca se decide o cotă de impozitare de 0.1% este posibil chiar ca impozitul să scadă la 718 lei.

Iar acolo unde cotele de impozitare nu erau la nivel maxim (ex Timisoara) şi se decide creşterea acestora, este posibil ca impozitul să crească cu mai mult de 50%.

Referitor la cladirile nerezidenţiale

Valoarea impozabilă se va referi la clădire şi terenul aferent şi nu distinct la clădiri şi teren cum se realiza până în prezent.

În acest sens contribuabilii cărora le-au expirat cei 5 ani de la ultima reevaluare, vor solicita un raport de evaluare, la începutul anului 2023 în care evaluatorii autorizaţi vor include şi valoare de teren aferentă clădirii. Nu se va mai aplica GEV 500 din forma actuală ci standardele de evaluare în vigoare specifice evaluării unei proprietăţi imobiliare. Şi eventual alocarea valorii pentru a fi mai facil pentru autorităţile locale când sunt mai multe clădiri. Dar aceasta temă tehnică o vom analiza ulterior.

În acest sens vă prezint un exemplu concret al unor spaţii comerciale aflate la parter de bloc în număr de 20 care în anul 2017 aveau o valoare impozabilă de cca 7.450 mii lei iar după noul sistem propus incluzând şi aportul valorii terenului, valoare impozabilă poate deveni cca 15.543 mii lei. Creşterea rezultată este o dublare a valorii impozabile.

Dacă vor rămâne aceleaşi cote de impozitare, în acest caz, impozitul acestui contribuabil se va dubla. Desigur că acest calcul nu poate fi extrapolat la toate proprietăţile nerezidenţiale, dar consider că un prag spre nivelul de sus poate fi această dublare a valorilor impozabile.

Şi în acest caz, impozitul va fi influenţat decisiv de cotele de impozitare selectate de către consiliile locale din intervalul 0.2-1.3%

Este important de precizat că obligativitatea evaluării la începutul anului viitor o au acei contribuabili (persoane fizice sau juridice care şi-au realizat ultima evaluare la începutul anului 2018).

Pentru ceilalţi se utilizează valorile impozabile valabile la începutul anului 2022 care se menţin până la scadenţa de 5 ani, după cum urmează:

Cei care şi-au realizat ultimele evaluări la începutul anului 2019 vor aplica noul sistem din anul 2024.

Cei care şi-au realizat ultimele evaluări la începutul anului 2020 vor aplica noul sistem din anul 2025.

Cei care şi-au realizat ultimele evaluări la începutul anului 2021 vor aplica noul sistem din anul 2026.

Cei care şi-au realizat ultimele evaluări la începutul anului 2022 vor aplica noul sistem din anul 2027.

Datorită faptului că regula valabilităţii evaluărilor s-a modificat în anul 2021 majoritatea proprietăţilor nerezidenţiale vor trece pe noua regulă până în anul 2025.

Acestea sunt modificările esenţiale despre care vom vorbi pe larg mai ales în ce priveşte modalitatea de realizare a evaluărilor, dacă vor rămâne în forma finală a legii nemodificate.

Opinia Cititorului ( 6 )

  1. Si la cladiri mixte ce se întâmplă? Sunt sute de mii de firme cu sediul acasa si nu stiu ce se va intampla in 2023 pt ca desteptii de la finante au scos prin OG16 sintagma de domiciliu fiscal unde nu se desfășoară activitate pt a se plati rezidential

    lipeseste din articol patania japoniei cu "valoarea impozitata" la active de bula unde au ramas cu oamenii la plata in si in prabusirea ei.

    adica valoare casa jos impozit real sus. 

    sa nu uitam in 2007 si in 2012... 

    se pare ca guvernul a inceput sa "calareasca" iar in cursa imobiliara... sa vedem pentru cati ani... sa nu care cumva "valoarea" sa se loveasca de un tavan si curios stare daca cu lag sau nu si impozitarea reala. 

    am impresia ca impozitarea in termeni reali o sa ramana sus si "valoarea" jos dupa alta corectie. 

    A si am o intrebare: Cate masini noi de familie cu venit mediu costa o garsoniera in bula? Dar in depresie? 

    sa nu o patim ca italia! 

    s c cret 

    plus ca marirea impozitelor anual va stimula batranetul ce tine stocuri goale sa inceapa sa le "arunce treptat in piata".

    de investitori imobiliari nu vorbim ca nu se panicehaza aia de impozite i taxe... cu armate de avocati si legi date sa ii favorizeze daca platesc 0-5% maxim total taxe la stat sa zica multumesc statul. 

    planul statului nu este sa "alegec companiile" asa cum da impresia cu "populatia de rand" aia de mijloc si de jos... de acolo se aduna grosul taxelor. 

    s c cret 

    1. stai linistit.

      dobanda sus alearga pretul in sus. 

      speculatorii au retras de la vanzare stocuri articifial... ins arata clar sunt stocuri cu duiumul doar numarate de ei 600.000 mii hoale (alea de la recensamant) plus cateva milioane de meteii patrati buni se spatii noi.... plus alte sute de mii ce se dau in tun in momentul acestui coment. 

      istoric preturile mairi se combat cu preturi si dobanzi si mai mari pana pocneste guvernul si speculatia din piata = inflatia 

      acum sa ne tinem de mana ca urmeaza simultan bula chiriilor in piete ce deja depasec veniturile minime si medii in multe regiuni speculate. 

      sa vedem cum o joaca banca centrala... cat este dispusa sa ridice constul ca sa sufoce cererea. 

      in -3 ani dobanda urmeaza sa se tranteasca la panica guvernelor si a bancilor centeale atunci cand piata se fa sugoca de wtc forme de “chirii / costuri” ridicate. 

      cand va cadea dobanda va da soc in alergare credit nou pentru cei din urma in timp ce cei din tai vor fi cei din urma la plati exagerate. 

      mai avem de rabdat ceva ni prin furtuna asta. 

      sa vedem ca deja unele banci centrale nu au bani de plata obligatii curente... sa vedemc cum o vor juca guvernele. 

      ATENTIE!!! intram in ultima faza de speculatie si credit va rog sa nu va panicati si sa lasati sa cada speculatia!!! 

      sunt curios cum o vor juca guvernele cu spirala nominala a veniturilor in urma inflatiei si a speculatiei sau o vor stagna taia asa cum prevede legea economica a inflatiei atunci cand somaj jos si inflatie sus. 

      In perioada urmatoare creditul urmeaza sa explodeze pe glob!!! sa vedem cine scapa! 

      in romania la capitolul credit nominal (derivatele si colateralele tarii) sunt ca o piramida intoarsa peste masa reala circulata. Si sta ca argument in fata “needucatilor hagenti imobiliari” ce o tin langa cu uite cati cumpara cu cash = total fals = cumpara cu o alta forma de credit !!! atat!!! 

      sa vedem caruselul vietii in ce sugrumare de consum ne duce! 

      batranii vor incepe sa vanda!! 

      batranii au vandut mereu cand costurile ii augruma in raport cu pensia deflata si inflatia reala parabolica in piata. 

      a ps: zicea isarescu inflatie 15%? un cutter a sarit de la 3-4 lei la 18 lei; pereche manusi de la 3-5 lei la 15 lei.. 

      s c cret 

    Români ieșiți în strada! Ăștia ne meresc birurile ca să își crească salariile și pensiile speciale. Este furt din buzunare. Guvernul condus de acest militar plagiator este cel mai corupt și hot guvern. Chiar nu reacționează nimeni în tara asta. Ne vor aduce în sapa de lemn. Ieșiți la lupta!

    Când nu sunt bani la stat, prin ridicare de taxe imediat 'face o fantana' de bani. Oare cat mai suporta populația de rând?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb