Comerţul global şi-a accentuat declinul

Călin Rechea
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 29 august 2023

Comerţul global şi-a accentuat declinul

English Version

Călin Rechea

Volumul comerţului global a înregistrat o scădere anuală de 2,5% în luna iunie 2023, după un declin de 2,1% în luna precedentă şi de 0,8% în aprilie 2023, conform ultimului raport World Trade Monitor al institutului olandez CPB (www. cpb.nl). Scăderea lunară din iunie 2023 a fost de 0,7%, după o creştere de 0,5% în luna anterioară (vezi graficul).

Importurile globale şi-au accelerat scăderea anuală până la 3,7%, de la 2,9%, pe fondul unei scăderi lunare de 1,2%, iar exporturile şi-au accelerat scăderea anuală până la 1,3%, de la 1,2%, în condiţiile unui declin lunar de 0,2%.

Volumul schimburilor comerciale de la nivelul economiilor emergente a scăzut cu o rată anuală de 1,7%, după o scădere de 0,1% în luna anterioară, pe fondul unei scăderi lunare de 0,8%, iar volumul schimburilor comerciale de la nivelul economiilor avansate şi-a temperat scăderea anuală până la 2,8%, de la 3%, în condiţiile unei scăderi lunare de 0,7%.

Importurile economiilor avansate au scăzut cu o rată anuală de 4,9% în iunie 2023, pe fondul unei scăderi lunare de 1,4%, iar exporturile au scăzut cu o rată anuală de 0,6%, după o scădere de 1,7% în luna precedentă, în condiţiile unei creşteri lunare de 0,1%.

La nivelul economiilor emergente, importurile au scăzut cu o rată anuală de 0,9%, după o creştere de 0,3% în luna anterioară, pe fondul unei scăderi lunare de 0,6%, in timp ce exporturile şi-au accelerat scăderea anuală până la 2,6%, de la 0,5% în luna precedentă, în condiţiile unei scăderi lunare de 0,9%.

Schimburile comerciale ale Chinei au crescut cu o rată anuală de 3% în iunie 2023, după o scădere de 2,1% în luna anterioară, în condiţiile unei creşteri lunare de 3%. Exporturile celei mai mari economii din Asia şi-au temperat declinul anual până la 1,3%, de la 5,1%, pe fondul unei creşteri lunare de 2,5%, iar importurile şi-au accelerat creşterea anuală până la 7,9%, de la 1,3%, în condiţiile unei creşteri lunare de 3,6%.

La nivelul economiilor emergente din Asia, exclusiv China, s-a înregistrat o scădere lunară semnificativă a schimburilor comerciale, de 5%, iar scăderea anuală a fost de 9,5%, după o creştere de 0,1% în luna precedentă. Volumul exporturilor a scăzut cu o rată anuală de 8,4%, după o creştere de 0,2%, în condiţiile unei scăderi lunare de 3,2%, iar volumul importurilor a scăzut cu o rată anuală de 10,5%, după o stagnare în luna anterioară, pe fondul unei scăderi lunare de 6,7%.

Volumul schimburilor comerciale din Europa Centrală şi de Est şi din Comunitatea Statelor Independente (CSI) a crescut cu o rată anuală de 4,7% în iunie 2023, după o creştere de 9,9% în luna precedentă, pe fondul unei scăderi lunare de 4,7%. Volumul exporturilor a crescut cu o rată anuală de 4,7%, după un avans de 10,2%, în condiţiile unei scăderi lunare de 6,4%, iar importurile au crescut cu o rată anuală de 5,2%, după o creştere de 9,6%, pe fondul unei scăderi lunare de 2,2%.

Indicele volumului schimburilor comerciale din zona euro a scăzut cu o rată anuală de 3,6%, după o scădere de 2,2% în luna anterioară, pe fondul unei scăderi lunare de 2,3%. Importurile au scăzut cu o rată anuală de 5,4%, după o scădere de 2,5%, pe fondul unei scăderi lunare de 3,7%, iar exporturile au scăzut cu o rată anuală de 1,7%, după o scădere de 1,8%, în condiţiile unei scăderi lunare de 1%.

Schimburile comerciale ale Statelor Unite au scăzut cu o rată lunară de 0,2%, după un declin de 0,5% în luna anterioară, pe fondul creşterii exporturilor cu 0,6% şi a scăderii importurilor cu 1%. Scăderea anuală a fost de 0,7%, după o scădere de 0,4%, în condiţiile unei creşteri anuale de 2,9% a exporturilor şi a unei scăderi anuale de 3,7% a importurilor.

Volumul schimburilor comerciale ale Japoniei a scăzut cu o rată anuală de 2% în iunie 2023, după o scădere de 6% în luna precedentă, pe fondul unei creşteri lunare de 3,9%. Exporturile au crescut cu o rată anuală de 1,1%, pe fondul unei creşteri lunare de 5,2%, iar importurile au scăzut cu o rată anuală de 4,9%, după o scădere de 8,3% în luna anterioară, în condiţiile unei creşteri lunare de 2,8%.

Dinamica schimburilor comerciale din America Latină a fost influenţată mai ales de exporturi. Acestea au înregistrat o scădere lunară de 2,3%, după un avans de 5,9% în luna precedentă, iar scăderea anuală a fost de 0,6%, după o creştere de 4,6%. Volumul total al schimburilor comerciale a înregistrat o scădere anuală de 2,5%, după o creştere de 0,7%, pe fondul unei scăderi lunare de 1,1%, în condiţiile în care importurile au scăzut cu o rată anuală de 4,3%, după o scădere de 3,2%, în urma unei creşteri lunare de 0,1%.

Datele institutului olandez CPB mai arată o scădere anuală de 0,8% a producţiei industriale globale în luna iunie 2023, după o scădere de 0,5% în luna anterioară, pe fondul unui avans lunar de 0,2%.

La nivelul economiilor dezvoltate, producţia industrială şi-a accelerat scăderea anuală până la 2,5%, de la 2,3% în luna precedentă, pe fondul unei stagnări lunare.

Creşterea anuală la nivelul economiilor emergente a fost de 2,2%, după un avans de 2,7% în luna precedentă, în condiţiile unei creşteri lunare de 0,6%, pe fondul unei creşteri lunare de 0,2% a producţiei industriale din Europa Centrală şi de Est, a unui avans lunar de 1,2% în China şi a unei creşteri lunare de 0,2% în economiile emergente din Asia, exclusiv China.

În timp ce producţia industrială din zona euro a scăzut cu o rată anuală de 2,7%, după o scădere de 2,5% în luna precedentă, în condiţiile unei scăderi lunare de 0,4%, producţia industrială din SUA a scăzut cu o rată anuală de 0,8%, după o stagnare în luna anterioară, pe fondul unei scăderi lunare de 0,8%.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Protectionalismul si sanctiunile economice "destepte",

    face ravagii in comertul si economia mondiala globalizata 

    veniturile reale mediane din usa per familie sunt in crash din maximul atins in 2019!

    veniturile au crescut real din 2012 pana in 2019… acum se afla in cadere lenta ce formeaza o parabola aiurita cu doua cocoase… 

    alt varf a fost in 89 urmat de crash abrupt pana in 93 unde veniturile reale au cazut la nivel de 85 vara; din 93 alta urcare pana in 1999 platou in 2000 urmat de crash pe parabola in 2004 urmat de adoua cocoasa a parabolei in 2007 dar sub nivelul din 1999 urmat de crash abrupt pana in 2012… unde veniturile reale se deflau la nivelul din 1995 (revenirea din crashul trecut) si 1988 aproape de varful trecut… 

    ce putem invata din asta…. 

    ca inflatia si deflatia reala merg mana in mana cu ciclul de executari si somaj excesiv in piata. 

    observam ca saca scoatem “zgomotul” de fond de pe grafice avem: plat urmat de arcuire in verticala urmat de alt crash putin mai jos fata de varful trecut urmat iar de o perioada platou si iar arcuire pe verticala… asta e ciclul veniturilor reale in raport cu lagul de “eroare corectare preturi in piata”. 

    problema e ca: 

    ciclitatea costurilor nu este atat de violenta ca ciclitatea veniturilor reale. 

    adica? 

    costurile se parasuteaza pe verticala pe urma fac o parabola pe urma o scadere (dar nu abrupta) urmat de platou… fiecare corectie a costurilor dupa cucerirea noului varf nu este in jos pana la nivelul varfului trecut. 

    adica: costurile vor ramane intotdeauna elevate pe alt platou fata de ciclul trecut in timp ce veniturile se prabusesc ciclic pana la niveluri din trecut… 

    adica costul poverii de tatorie sau echilibrare balante etc… este intotdeauana mai mare in deflatia veniturilor reale.. ducand la incetarea speculei si a consumului cat si la clacari financiare. 

    s c c r e t

    trade ville ne spune cum ca vine "primavara" iar pe piata din america la capitolul ipouri.... nu stiu cum vine cand avem compresii de dividente de 1-0,6% in unele cazuri...

    eu stiu ca dupa o compresie de sub 3% e bine sa mai pasezi cash pe dreapta .... 

    tot tradeville ne spune involuntar cum ca piata ipourilor isi revine si implicit rata somajului in usa se va duce la si mai minime.... tot tradeville ne spune cum ca piata ipourilor isi revine in usa si cum ca nu ar fi o problema neobservarea/raportarii celor de ra tradeville a bondurilor americane 10 ani minus 3 luni.... oare nu ii inteapa in ochi pe cei de la tradeville scobitura inversarii...?! 

    ce imi plac rapoartele astea de "stimulare" consum... sec...  

    numit si artificial demand... stie isarescu mai bine... il practica periodic in piata... 

    s c c r e t 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb