Operaţiunile internaţionale care au implicat Oficiul European de Luptă Antifraudă (OLAF) în cursul anului 2022 au condus la confiscarea a 531 de milioane de ţigări ilicite, a peste 205 de tone de tutun brut şi a 65 de tone de tutun de pipă de apă, potrivit site-ului oficial al OLAF.
Anchetatorii OLAF au efectuat multiple operaţiuni cu agenţiile vamale şi de aplicare a legii naţionale şi internaţionale pentru a contracara contrabanda cu ţigări şi tutun, confirmând o tendinţă de creştere a producţiei ilicite în UE.
Directorul general al OLAF, Ville Itälä, a declarat: "Aceste capturi au economisit aproximativ 153 de milioane de euro din venituri vamale, accize şi TVA pierdute, care ar fi ajuns în contul contribuabililor. OLAF continuă să lucreze îndeaproape cu organismele UE şi cu autorităţile naţionale din statele membre pentru a identifica tendinţele de dezvoltare în producţia şi contrabanda de produse din tutun contrafăcute. Aceste rezultate ne inspiră să investim în continuare în cooperarea noastră pentru a asigura protecţia bugetului UE şi a cetăţenilor europeni în timp ce identificăm şi închidem bandele criminale din spatele acestui comerţ periculos şi ilegal."
Anul acesta, majoritatea ţigărilor confiscate datorită OLAF - 316,7 milioane (59,5%) - au fost confiscări din producţie ilicită în UE. Modelele tradiţionale de contrabandă se bazează pe producţia în afara UE şi pe contrabanda ulterioară peste frontierele externe ale UE. Cu toate acestea, în ultimii ani, anchetatorii au observat o creştere a fabricilor ilicite de asamblare a materiilor prime în interiorul Uniunii Europene.
Schimbarea faţă de modelul de contrabandă mai tradiţional, în care ţigările ilicite provin din afara UE, a fost observată pentru prima dată în timpul pandemiei de COVID. Anchetatorii OLAF estimează că agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei ar fi putut adăuga un impact perturbator suplimentar asupra unora dintre rutele care sunt folosite în mod tradiţional de către contrabandişti la graniţa de est, arată sursa.
Pe lângă cele 316 milioane de ţigări legate de producţia în interiorul UE, aproape 200 de milioane de ţigări au fost confiscate la frontierele externe ale UE, provenite din afara UE. O sumă mai mică - aproximativ 15 milioane de ţigări - a fost confiscată în afara UE, datorită cooperării OLAF cu ţările terţe.
Mai mult, au fost confiscate şi 205 tone de tutun brut destinat producţiei ilicite, în timp ce peste 15 fabrici au fost dezafectate şi 77 de persoane au fost arestate. OLAF rămâne, de asemenea, activ în ceea ce priveşte contrabanda cu tutun pentru pipe de apă, o altă tendinţă emergentă pe care OLAF a detectat-o în urmă cu câţiva ani. Pe parcursul anului 2022, OLAF a reuşit să identifice loturi suspecte pentru peste 65 de tone de tutun pentru pipe de apă.
Contrabandiştii de tutun operează, în general, ca parte a reţelelor internaţionale de trafic, care încearcă să profite de orice diferenţe şi decalaje dintre diferitele sisteme naţionale din fiecare stat membru. Face parte din rolul OLAF de a oferi o imagine de ansamblu, de a contribui la conectarea punctelor prin reunirea informaţiilor şi furnizarea promptă autorităţilor naţionale pentru a le acţiona.
Lupta împotriva contrabandei cu tutun este o parte centrală a activităţilor de investigaţie ale OLAF. OLAF identifică şi urmăreşte camioanele şi/sau containerele încărcate cu ţigări declarate greşit ca alte bunuri la frontierele UE. OLAF colectează informaţii dintr-o gamă largă de surse, inclusiv din industrie, şi îşi face schimb de informaţii în timp real cu statele membre ale UE şi ţările terţe. Dacă există dovezi clare că transporturile sunt destinate pieţei de contrabandă din UE sau că există activităţi de producţie ilicite în interiorul UE, autorităţile naţionale sunt pregătite şi în măsură să intervină şi să le oprească.