Birourile Permanente reunite au aprobat, ieri, solicitarea preşedintelui Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, privind efectuarea unei anchete a Comisiilor de buget-finanţe ale Camerei Deputaţilor şi Senatului prin care să fie verificare condiţiile în care s-a realizat rectificarea bugetului de stat şi a bugetului asigurărilor sociale de stat din august şi noiembrie 2016 de către Guvernul Cioloş, a anunţat, ieri, secretarul Camerei Marcel Ciolacu.
Deputatul PSD a mai spus că obiectul anchetei este adresarea următoarelor întrebări de către comisiile reunite de buget:
" - Care este modul în care s-au constituit veniturile potenţiale pentru a se putea efectua o rectificare pozitivă?
- Care sunt instituţiile statului care au făcut previziuni asupra acestor venituri şi care a fost nivelul propus al veniturilor de către fiecare instituţie în parte?
- Cât au fost realizate veniturile totale ale bugetului general consolidat la data de 31.12.2016?
- Cât au fost estimate veniturile totale ale bugetului general consolidat la momentul construcţiei bugetului pentru anul 2016?
- Cât au fost estimate veniturile totale ale bugetului general consolidat la 6 august prima rectificare?
- Cât au fost realizate veniturile totale ale bugetului general consolidat la 30 iunie primul semestru?
- Cât au fost estimate veniturile totale ale bugetului general consolidat la 23 noiembrie - cea de-a doua rectificare?
- Cât au fost realizate veniturile totale ale bugetului general consolidat la 30 septembrie, după trei trimestre?
- Cât au fost realizate veniturile totale ale bugetului general consolidat în luna decembrie 2016?
- Care a fost media veniturilor totale ale bugetului general consolidat pe primele 11 luni ale anului?
- Cu cât au fost mai mici veniturile totale ale bugetului general consolidat în decembrie 2016 faţă de decembrie 2015?"
- Care sunt motivele pentru care nu au fost estimate corect veniturile totale ale bugetului total consolidat la prima şi la a doua rectificare?
- Cât este venitul nerealizat la 31.12 2016 din sume de la Uniunea Europeană 2017 - 2020 (exerciţiul financiar European) comparativ cu veniturile din sumele de la UE pentru perioada 2014 - 2020 estimată la 23 noiembrie - data celei de-a doua rectificări, care sunt sumele rămase necheltuite atât din bugetul propriu, cât şi din fondurile europene pe fiecare minister în parte?
- Care sunt investiţiile, programele care au fost bugetate dar nu au fost realizate pe fiecare minister în parte?
- Care sunt motivele nerealizării investiţiilor, programelor de către ministere (se va prezenta o situaţie pentru fiecare investiţie şi program în parte?
- Care este suma care a rămas necheltuită la sfârşitul anului 2016 la capitolul cheltuieli de personal?"
Secretarul Camerei Deputaţilor a afirmat că "cei doi preşedinţi ai Camerei Deputaţilor şi Senatului vor stabili săptămâna viitoare când va avea loc plenul comun pentru votul necesar pentru începerea acestei anchete de către comisiile reunite".
• PNL critică înfiinţarea comisiei de anchetă a rectificărilor bugetare din 2016
Prim-vicepreşedintele PNL Cătălin Predoiu a criticat infiinţarea comisiei parlamentare de anchetă care să verifice rectificările bugetare din 2016, considerând că Liviu Dragnea, iniţiatorul comisiei, "pune la cale o răzbunare politică pe Guvernul precedent".
"Preşedintele PSD şi al Camerei Deputaţilor, domnul Liviu Dragnea, pune la cale o răzbunare politică pe Guvernul precedent, convocând plenul Parlamentului pentru aprobarea unei comisii de anchetă în legătură cu fapte care pot fi foarte uşor lămurite printr-o simplă întrebare în ministerele economice", a declarat vicepreşedintele Camerei Deputaţilor Cătălin Predoiu, după şedinţa Birourilor Permanente reunite.
Liberalul consideră demersul majorităţii parlamentare drept un "exerciţiu de imagine" care va decredibiliza instituţia Parlamentului şi "demonstrează o dată în plus că se confundă Parlamentul României cu o feudă politică personală a domnului Dragnea".
Predoiu a menţionat faptul că PNL a votat împotriva înfiinţării comisiei de anchetă în şedinţa conducerilor celor două Camere şi a spus că liberalii "protestează faţă de această manieră de a conduce Parlamentul".
"În această logică nu vedem de ce domnul Dragnea nu propune şi anchetarea rectificărilor din timpul Guvernului Ponta, de ce nu propune anchete cu privire la ratarea unor obiective economice importante ale guvernului PSD anterior Guvernului Cioloş. Este un joc ieftin, un joc de nivel foarte jos şi care nu face altceva decât să ne confirme temerile pe care le-am avut încă din timpul campaniei electorale. PSD se ocupă de probleme imaginare", a conchis prim-vicepreşedintele PNL.
Nicuşor Dan: "Activitatea parlamentară şi democraţia încep să se degradeze"
Preşedintele USR, Nicuşor Dan, a criticat anchetarea de către Parlament a rectificărilor bugetare de anul trecut făcute de Guvernul Cioloş, considerând că era suficientă consultarea unor documente oficiale ale statului român şi menţionând că USR, alături de PNL şi PMP au votat împotrivă.
"A fost, dacă nu mă înşel, un vot 11 la 5, adică la constituirea comisiilor de anchetă s-au opus PNL, USR şi PMP. De ce? Sunt nişte întrebări care pot să fie puse în mod evident, însă nu e necesară constituirea unei comisii de anchetă, e suficientă consultarea unor documente oficiale ale statului român, note de fundamentare, care au justificat acele rectificări bugetare", a declarat Nicuşor Dan.
Liderul USR a criticat şi convocarea sesiunii extraordinare a Parlamentului, dar şi legea de abilitare a Guvernului de a emite ordonanţe.
"Activitatea parlamentară şi democraţia încep să se degradeze. Nu e în regulă nici ca Guvernul să fi propus o lege de abilitare în care să fie propuse modificări prin ordonanţe de guvern a legilor organice, motiv pentru care s-a făcut sesizarea de la CCR. Nu e în regulă nici convocarea Parlamentului de pe o oră pe alta, nu e în regulă nici convocarea Parlamentului doar ca pretext ca Guvernul să poată da ordonanţe de urgenţă. Deci, toate astea sunt cumva... Parlamentul e aşa un fel de masă de manevră, pentru ca guvernul să poată să dea ordonanţe - nu poate simple, şi atunci le dă de urgenţă", a afirmat Nicuşor Dan.
•
Ghinea: Dragnea vrea să afle câţi bani nu au furat tehnocraţii
Fostul ministru al Fondurilor Europene Cristian Ghinea, deputat USR, spune că PSD şi ALDE au votat "o mascaradă numită anchetă parlamentară" şi că el nu are de gând să participe "la acest circ". El afirmă că de anchetat ar fi faptul că "Liviu Dragnea a făcut praf două miliarde de lei doar în 2014 pe aşa-numitul Program Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL)", iar raportul Curţii de Conturi pe PNDL este încă secretizat. "Aceştia sunt bani reali, încasaţi, existenţi şi furaţi de Dragnea şi clientela politică a PSD", susţine Ghinea.
"Dragnea vrea să afle câţi bani nu au furat tehnocraţii, ca să ştie ce a pierdut anul trecut. PSD - ALDE tocmai au votat o mascaradă numită anchetă parlamentară. E o glumă bună. Anunţ aici că nu am de gând să particip la acest circ", a scris Ghinea pe pagina sa de Facebook, potrivit News.ro.
Fostul ministru a menţionat că, dacă este întrebat, va trimite aşa-zisei anchete indicaţii despre unde găsesc în MFE documentele trimise la Ministerul de Finanţe privind rectificările bugetare.