Comisia de la Veneţia va discuta modificările legislaţiei făcute de PSD în 2019

A.D.
Miscellanea / 10 iunie 2020

Comisia de la Veneţia va discuta modificările legislaţiei făcute de PSD în 2019

Comisia Veneţia va discuta pe 18 iunie despre măsurile luate de autorităţile române pentru îndreptatea modificărilor făcute de guvernarea PSD la legile Justiţiei, anunţă Radio Europa Liberă.

E vorba de controversatele prevederi ale ordonanţelor 7 şi 12 din 2019, adoptate de guvernul Dăncilă, dar şi de modificările făcute în aceeaşi guvernare PSD la legile de funcţionare a justiţiei.

Cu zece voturi negative, opt pozitive şi un vot nul, plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a votat pe 28 mai împotriva desfiinţării Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţiei (SIIJ). Potrivit unor surse participante la şedinţă, procurorul general Gabriela Scutea şi-a anulat votul, în timpul ce procurorul Codruţ Olaru a votat împotriva desfiinţării secţiei.

Comisia de la Veneţia a dat, în urmă cu un an, un raport extrem de dur în legătură cu modificările legislaţiei justiţiei când a criticat în special Ordonanţele de înfiinţare a Secţiei speciale şi faptul că guvernul Dăncilă a continuat să facă, în ciuda recomandărilor instituţiilor europene în domeniu, modificări legislative în domeniul justiţiei prin prin ordonanţe de urgenţă.

Legislaţia se schimbă foarte des, fără nicio pregătire şi fără consultări, iar textele juridice sunt neclare, ceea ce ridică întrebări legitime în legătură cu motivele reale ale acestor modificări şi cu soliditatea lor, a atras atenţia Comisia de la Veneţia la momentul respectiv.

Practica Ordonanţelor de Urgenţă, care ar trebui să fie una excepţională, aşa cum este prevăzut în Constituţie, contravine separării puterilor în stat, au atras atenţia experţii comisiei.

În ce priveşte Secţia Specială au fost puse sub semnul întrebării motivele înfiinţării acesteia şi faptul că procurorii şefi nu se află în mod clar sub controlul ierarhic al procurorului general, precizează sursa,

Secţia Specială riscă să devină un "obstacol în calea luptei anticorupţie", a spus răspicat Comisia de la Veneţia.

"Întrucât secţia nu ar fi în măsură să soluţioneze în mod eficace toate cauzele care intră în sfera sa de competenţă, aceasta riscă să constituie un obstacol în calea luptei impotriva corupţiei şi a criminalitătii organizate".

"Direcţia generală a acestor schimbări este alarmantă. Este posibil ca secţia să primească (sau să fi primit deja) cazuri complexe referitoare la corupţie sau crimă organizată. Procurorii Secţiei vor putea să revizuiască deciziile luate de predecesorii lor în aceste cazuri. Nu este clar în ce măsură procurorii secţiei şi procurorul-şef al acesteia sunt supuşi controlului ierarhic al Procurorului General. Acest lucru întăreşte credinţa că motivul real din spatele acestei reforme instituţionale este acela de a schimba cursul unor anchete în cazurile unor înalţi demnitari. Comisia de la Veneţia îşi reiterează recomandarea de a reconsidera în mod serios necesitatea înfiinţării acestei Secţii speciale, designul său instituţional şi principiile funcţionării sale".

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, zilele acestea, că a stabilit împreună cu primul ministru ca Guvernul să modifice, prin proiecte de lege, pachetul legislativ care a fost modificat în epoca Dragnea.

Declaraţia preşedintelui a apărut în contextul dezvăluirilor din ultima săptămână făcute de fostul ministru al Justiţiei Tudorel Toader, care a vorbit despre presiunile făcute de PSD pentru mutilarea legislaţiei penale.

Întrebat dacă fostul lider PSD Liviu Dragnea a fost cel care îşi dorea cu adevărat aceste modificări, Toader a explicat că i s-a cerut "insistent" să promoveze OUG pentru modificarea Codului Penal. "O dată am avut o întrevedere de patru ore şi jumătate, la vârful vârfului", a dezvăluit Toader.

"Ălea două decizii ale CCR vizând Codurile Penale, Codul de Procedură Penală, care au declarat multe soluţii neconstuţionale în controlul aprior, deci înainte de a intra legea în vigoare, deci niciuna din soluţiile acelea nu au plecat de la ministerul Justiţiei. Au plecat din alte centre din astea sau din comisia specială, chiar din Parlament", a declarat fostul ministru reluând o declaraţie mai veche privind "centrele de reflecţie".

Toader spune că lui şi premierului de atunci, Viorica Dăncilă, i s-ar fi cerut "insistent" să promoveze o Ordonanţă de Urgenţă pentur modificarea Codului Penal; "Acum cu privire la conţinutul legii, eu aş spune doar aşa. Mi s-a cerut insistent, de foarte multe ori. O dată am avut o întrevedere de patru ore şi jumătate, la vârful vârfului. Eram patru din ţara asta, din care era şi doamna prim-ministru şi ni se cerea să promovez OUG pentru modificarea Codului Penal Procedură Penală. Cu ce rămăsese de la CCR, inclusiv propunerile plecare de la ministerul Justiţiei în acord cu deciziile Curţii. Şi eu atunci am stat patru ore jumate. Era o zi care veneam din străinătate, eram obosit. Dar era un soi de oboseală care te întăreşte. Patru ore am stat, am ascultat şi argumentul meu a fost forte, să spunem. "Care este urgenţa ca să modifici Codul Penal prin OUG, să reduci termenul de prescripţie?" Pentru că eu am fost judecător 10 ani de zile. Am contribuit oarecum la cristalizarea celor 4 criterii după care se măsoară urgenţa unei OUG şi nu era niciuna. Aţi început în Parlament. Aveţi în Parlament procedură accelerată de urgenţă, finalizaţi în Parlament nu la Guvern. Sigur, eu ştiam că în momentul ăla eu mi-am semnat plecarea din Guvern, dar ea era inevitabilă. Să vă mai zic ceva, încerc o formulare prudentă. Veneau proiecte din astea, tot felul de sugestii, iniţiative", a mai declarat Tudorel Toader.

Viorica Dăncilă a confirmat dezvăluirile făcute de Tudorel Toader în legătură cu presiunile exercitate de Liviu Dragnea pentru a scăpa de puşcărie. Viorica Dăncilă spune că întâlnirea pe tema amnistiei şi graţierii a avut loc la sediul PSD din Băneasa, unde Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu au susţinut varianta ordonanţei de urgenţă. "Eu mai mult am ascultat", spune acum Dăncilă.

Ea a mai declarat:"Da, a avut loc acea întâlnire în patru, la sediul PSD din Băneasa. Au fost prezenţi Dragnea, Tăriceanu, Tudorel Toader şi eu, în calitate de premier. Îmi amintesc perfect că domnului Tudorel Toder i s-a solicitat amnistie şi graţiere. Domnul Dragnea şi Tăriceanu au susţinut varianta ordonanţei de urgenţă privind amnistia şi graţierea. A fost o discuţie foarte aplicată, în termeni juridici, între domnii Dragnea, Tăriceanu şi Tudorel Toader. Eu mai mult am ascultat. Fiind premier, nu puteam să iau o decizie fără un act venit din partea Ministerulul de Justiţie. Trebuia să am un act normativ şi nu l-am avut".

Întrebată dacă discuţia s-a terminat cu o concluzie, în care Tudorel Toader fie să refuze, fie să accepte propunerea lui Liviu Dragnea, Viorica Dăncilă a răspuns: "Nu. Întâlnirea din Băneasa nu s-a terminat cu o concluzie clară. Urma să mai aibă loc alte întâlniri".

Pe 18 aprilie 2019, Dăncilă i-a cerut demisia lui Tudorel Toader după ce a Comitetul Executiv al PSD i-a retras sprijinul politic pentru că a refuzat să iniţieze ordonanţa salvatoare. Tudorel Toader şi-a publicat demisia pe pagina sa de Facebook.

Pe 27 mai 2019, Liviu Dragnea a fost condamnat la trei ani şi jumătate de închisoare în dosarul angajărilor fictive de la Direcţia de Protecţie a Copilului Teleorman, la o zi de la eşecul răsunător pe care PSD l-a înregistrat la alegerile europarlamentare.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Sa fie analizate legile justitiei si sa sa fie legiferata posibilitatea procurorilor de a intocmi dosare false doar pentru avansare in structurile justitiei. Legile justitiei sa fie elaborate de specilaistii din domeniu pentru a fi intelese doar de ei. Procurorii sa aiba posibilitatea sa aresteze imediat orice susupect pentru a preintampina ca acestia sa comita noi infractiuni sau abuzuri.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb