Comisia Europeană a amendat "Intel" cu 1,06 miliarde euro pentru practici ilegale de concurenţă

F.A.
Ziarul BURSA #Companii #IT / 14 mai 2009

Comisia Europeană (CE) a amendat miercuri Intel Corp cu o sumă record de 1,06 miliarde euro şi a ordonat companiei să întrerupă reducerile ilegale şi alte practici folosite pentru scoaterea de pe piaţă a companiei rivale AMD, relatează Reuters.

"Având în vedere că Intel a afectat milioane de consumatori europeni prin acţiuni deliberate de scoatere de pe piaţă a competiţiei, timp de cinci ani, valoarea amenzii nu trebuie să fie o surpriză", a declarat comisarul pentru concurenţă al Uniunii Europene (UE), Neelie Kroes.

Comisia Europeană a anunţat că Intel a plătit producătorii de calculatoare să amâne sau să anuleze planurile pentru lansarea unor produse care utilizează cipuri AMD, a plătit taxe ilegale şi secrete pentru ca aceştia să folosească cu precădere sau numai cipuri Intel, şi a plătit retailerii majori să ofere în magazine numai calculatoare care au cipuri Intel.

Comisia i-a ordonat companiei să "întrerupă practicile ilegale imediat". Intel ar putea în continuare să reducă preţurile, atât timp cât practicile sunt legale.

Amenda antitrust impusă de UE a atins cea mai mare sumă record pentru o singură companie, peste cele 898 milioane euro plătite anul trecut de producătorul de sticlă Saint-Gobain pentru fixarea preţurilor şi peste amenda de 497 milioane euro pe care a primit-o Microsoft în 2004 pentru abuz în ceea ce priveşte poziţia deţinută în piaţă.

Preşedintele şi directorul executiv al companiei Intel, Paul Otellini, a declarat că grupul vrea să facă apel la Curtea Europeană de Primă Instanţă.

"Credem că decizia comisiei este greşită şi ignoră realitatea competitivităţii puternice de pe piaţa microprocesoarelor", a declarat acesta printr-un comunicat.

Piaţa a avut o reacţie minoră la această decizie, în contextul în care acţiunile Intel listate la bursa de la Frankfurt s-au apreciat cu 0,21%.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb