Comisia Europeană şi-a dat vineri acordul pentru plata către Italia a tranşei a treia din fondurile alocate în planul european de relansare, tranşă pe care Bruxelles-ul o ţinea blocată de mai multe luni în aşteptarea unor clarificări din partea guvernului de la Roma, relatează AFP, potrivit Agerpres.
Comisia Europeană a aprobat de asemenea modificările propuse de către guvernul condus de Georgia Meloni pentru tranşa a patra din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) al Italiei.
"Italia a realizat progrese substanţiale în implementarea reformelor şi investiţiilor" prevăzute în planul de relansare, a apreciat preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.
Plata tranşei a treia, în valoare de 18,5 miliarde de euro (iniţial a fost de 19 miliarde de euro, dar guvernul italian a renunţat la un proiect), fusese suspendată de către Bruxelles, care a cerut guvernului italian clarificări asupra alocării fondurilor şi atingerii obiectivelor.
Principala beneficiară în rândul statelor UE a planului de relansare post-pandemie, Italia ar urma să primească 191,5 miliarde de euro, din care 68,9 miliarde granturi şi 122,6 miliarde împrumuturi, până în 2026, dar ea se află în întârziere cu implementarea reformelor pe care şi le-a asumat în PNRR pentru a obţine aceste fonduri.
Italia doreşte în plus să negocieze cu Comisia Europeană 144 de modificări pentru PNRR-ul său. Acestea privesc în special aspecte administrative şi tehnice, dar nouă dintre ele, asociate unor proiecte în valoare de 15,9 miliarde de euro, vor fi pur şi simplu eliminate din PNRR, guvernul italian estimând că nu au nicio şansă să fie finalizate până la sfârşitul anului 2026, dorind aşadar să aloce aceste sume altor proiecte ce pot fi încheiate până la acel termen.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 29.07.2023, 00:42)
Saraca Italia,
datoriile acumulate,o tine ca in lanturi
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 29.07.2023, 06:27)
Gresit!!
NPLurile dau semne de coborare; deci se varsa nou credit peste cel vechi si il spala plus somaj din maxime spre minime!
Pntru Italia semne bune anii “are”!
In Italia au sarit preturile pe unele refiuni dar tot gasest “ieftineli”.
s c c r e t
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 29.07.2023, 11:23)
Din păcate ce spui, se refera exclusiv la economie, ca în rest e "colonie"
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 29.07.2023, 06:25)
a vazut cineva ciclul dobanzilor ipotecare in Italia?!
Cu mult in spatele nostru.
s c c r e t
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 29.07.2023, 08:53)
o dovada ca aceste pnrr-uri au fost scrise ( copiate ) dupa indicatiile Bruxellului , altfel de ce le-ar fi renegocia . ghinea nu-i vinovat cum incerca psd sa dea vina ca nu a stiut ce a facut usr , in italia nu a fost ghinea .
3.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de anonim în data de 29.07.2023, 10:39)
Ghinea, ministrul organ zis si ministrul zero este idolul tău.
3.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 29.07.2023, 13:12)
nu este idolul meu , urasc usr , dar daca ai depasi nivelul de propagandist si mai ales ai incerca sa intelegi ce am spus ai descoperi ca este real . ma rog , daca poti pricepe ....