COMISIA EUROPEANĂ A DECIS: Majorarea capitalului social la CEC Bank nu este ajutor de stat

Emilia Olescu
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 30 octombrie 2019

Majorarea capitalului social la CEC Bank nu este ajutor de stat

Guvernul a aprobat, recent, memorandumul privind creşterea capitalului la CEC Bank cu 940 milioane lei

Majorarea capitalului social la CEC Bank cu 940 milioane de lei nu este ajutor de stat, a anunţat, ieri, Comisia Europeană (CE).

Ministrul interimar al Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, salută decizia CE, apreciind: "După decizia promovării Bursei de Valori Bucureşti la statutul de piaţă emergentă secundară, decizia Comisiei Europene prin care se atestă faptul că majorarea capitalului social al CEC Bank ce urmează a fi efectuată de către statul român, prin Ministerul Finanţelor Publice, nu este o măsură de ajutor de stat, este o nouă decizie istorică pentru sectorul financiar-bancar românesc, dar şi pentru companiile româneşti.

Am susţinut creşterea potenţialului CEC Bank, unde statul roman este acţionar unic, pentru a da posibilitatea economiei naţionale de a avea o sursă de creditare solidă. De aceea am promovat majorarea capitalului social cu 940 milioane de lei, pe care i-am prevăzut în buget anul acesta, şi am pornit în drumul deloc facil de a demonstra Comisiei Europene că statul român face o investiţie în potenţialul de dezvoltare al economiei şi nu acordă un ajutor de stat.

Este a treia încercare de recapitalizare a CEC, dar printr-o colaborare instituţională excepţională, beneficiind astfel de suportul tehnic al BNR şi al Consiliului Concurenţei, Ministerul Finanţelor Publice a reuşit să demonstreze Comisiei Europene faptul că Statul român acţionează ca un investitor privat prudent. Am demonstrat că se poate şi asigurăm, astfel, resurse suplimentare de dezvoltare a pieţei. Prin această măsură se urmăreşte atât susţinerea creşterii intermedierii financiare a CEC Bank, cât şi modernizarea infrastructurii tehnologice în linie cu dezvoltările pieţei şi a mediului concurenţial, banca devenind astfel o instituţie mai modernă, mai competitivă pe piaţă, care să susţină economia României".

Comisia Europeană, prin Directoratul General Concurenţă (DG Competition) a transmis, ieri, că, după o analizare minuţioasă a raportului privind "Testul investitorului privat realizat în legătură cu intenţia statului român de a majora capitalul social al CEC Bank SA" şi a Business planului transmise de autorităţile române, a decis că majorarea capitalului CEC Bank nu este o măsură de ajutor de stat.

"Documentele transmise au inclus argumente de natură juridică şi economică-financiară pentru testarea comportamentului de investitor privat al acţionarului unic al CEC Bank, în contextul intenţiei de majorare a capitalului social al Băncii cu suma de 940 milioane lei în anul 2019, având ca sursă bugetul de stat", subliniază un comunicat al Ministerului de Finanţe.

Recent, Bogdan Chiriţoiu a declarat, în cadrul întâlnirii cu presa de la Sinaia: "Mă aştept să fie mai puţine dileme acum, legat de majorarea capitalului CEC Bank, pentru că, în ultimii zece ani, este a treia încercare de a creşte capitalul băncii. Mă aştept să fie destul de largă acceptarea acestei majorări, după ce, în 2009, Comisia a fost foarte reticentă, iar în 2016 nu cred că am fost destul de consecvenţi".

Listarea băncii ar fi fost şi ar fi în continuare o soluţie, dar guvernul nu a fost de acord, a subliniat şeful Consiliului Concurenţei, adăugând: "Acţionarul vrea să majoreze capitalul băncii. Are o cerere legitimă, mai departe, ce face cu banii, nu ştiu. Nu vedem un risc de afectare a concurenţei prin majoraeea capitalului CEC Bank".

La începutul acestui an, imediat după numirea noii conduceri, s-a pus problema unei majorări de capital a CEC Bank, în bugetul pe 2019 al Minis­terului Finanţelor Publice fiind cuprinsă şi suma de 940 milioane lei, reprezentând contribuţia statului la respectiva majorare de capital. În luna mai, Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei, spunea, citat de presă: "Ne aflăm în negocieri cu cei de la Comisia Europeană acum. A fost făcut şi auditat de către PricewaterhouseCoopers studiul care justifică necesarul unei majorări de 940 de milioane de lei a capitalului social al CEC Bank.

De asemenea, am explicat faptul că nu considerăm această măsură a Minis­terului Finanţelor ca ajutor de stat, ci mai degrabă ca pe un test al investitorului privat prudent. CEC şi-a atins limitele de capitaluri proprii în baza cărora poate să îşi desfăşoare activitatea de creditare şi pentru a o putea continua are nevoie de majorarea capitalului social".

Există informaţii în piaţă că o solicitare a Ministerului Finanţelor către CEC Bank de repatriere a dividendelor neîncasate de statul român de mai bine de 12 ani, de la bancă, şi neplasate în majorarea capitalului social al entităţii financiare, ar conduce la scăderea fondurilor proprii ale acesteia cu aproximativ un miliard de lei, în condiţiile în care capitalul social al instituţiei de credit este de 1,350 miliarde de lei.

Guvernul a aprobat, recent, memorandumul privind creşterea capitalului la CEC Bank.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

05 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9750
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5669
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2973
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9304
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.0590

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
ccib.ro
thediplomat.ro
fleetconference.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb