Comisia Europeană a impus taxe de până la 38% pentru vehiculele importate din China

S.B.
Internaţional / 12 iunie

Comisia Europeană a impus taxe de până la 38% pentru vehiculele importate din China

Comisia Europeană a impus miercuri tarife mai mari producătorilor chinezi de vehicule electrice, de până la 38%, iar în cazul Tesla ar putea calcula o taxă specială pentru maşinile sale fabricate în China şi importate în UE, informează news.ro.

Aceste taxe provizorii vor intra în vigoare din 4 iulie, dacă UE nu va ajunge la o soluţie cu autorităţile chineze.

La patru luni după aceasta, au loc aşa-numitele măsuri definitive.

În această etapă, Tesla "poate primi o taxă calculată individual", a spus comisia.

La Shanghai se află una dintre cele mai mari Gigafabrici ale Tesla.

În 2023, Tesla a livrat 947.000 de vehicule din fabrica sa din Shanghai, 600.000 fiind destinate pieţei chineze, iar restul exportate, potrivit presei de stat chineze.

Valdis Dombrovskis, comisarul UE pentru comerţ, a declarat miercuri că Tesla pledează pentru tarife mai mici, pe care comisia le va examina.

"Putem, de asemenea, să analizăm mai în profunzime o situaţie specifică a Tesla şi subvenţiile [pe care] Tesla le-a primit în mod special în China, ceea ce poate duce într-adevăr la un nivel diferit de taxe compensatorii", a spus el.

Măsurile Europei urmează celor din SUA, unde administraţia preşedintelui Joe Biden a aplicat luna trecută tarife de 100% pentru maşinile electrice chinezeşti.

CEO-ul Tesla, Elon Musk, a abordat recent aceste tarife din SUA.

"Nici eu, nici Tesla nu am cerut aceste tarife", a spus Musk în mai.

El a adăugat că "Tesla concurează destul de bine pe piaţa din China, fără tarife şi fără sprijin. Nu susţin tarifele."

Potrivit Reuters, Bruxelles-ul a spus că va stabili tarife suplimentare de la 17,4% pentru BYD şi până la 38,1% pentru SAIC, pe lângă taxa standard pentru importurile auto de 10%. A spus că aceste majorări ale tarifelor au rolul de a combate subvenţiile excesive.

Acest lucru echivalează cu miliarde de euro de costuri suplimentare pentru producătorii de maşini într-un moment în care aceştia se luptă cu încetinirea cererii şi scăderea preţurilor acasă, conform calculelor Reuters bazate pe datele comerciale din 2023 din UE.

Între timp, producătorii de automobile europeni sunt provocaţi de un aflux de vehicule electrice cu costuri mai mici provenite de la rivalii chinezi.

Potrivit estimărilor Comisiei, cota de piaţă a mărcilor chineze pe piaţa UE a crescut la 8%, de la sub 1% în 2019, şi ar putea ajunge la 15% în 2025. Preţurile sunt de obicei cu 20% sub cele ale modelelor fabricate în UE.

Acţiunile unora dintre cei mai mari producători de automobile din Europa, care realizează o mare parte din vânzările lor în China, au scăzut din cauza temerilor de represalii chineze.

Unii producători, precum BMW, vor suporta acum taxe pentru vehiculele lor electrice fabricate în China şi vândute în Europa.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Lin Jian, a declarat că ancheta UE este "un caz tipic de protecţionism", iar tarifele ar afecta cooperarea economică China-UE şi stabilitatea lanţurilor globale de producţie şi aprovizionare auto.

Beijingul, a spus el, va lua toate măsurile necesare pentru "apărarea fermă" a drepturilor şi intereselor sale legitime.

Asociaţia chineză pentru autoturisme a părut mai puţin preocupată.

"Tarifele provizorii ale UE se încadrează practic în limitele aşteptărilor noastre, cu o medie de aproximativ 20%, ceea ce nu va avea un impact prea mare asupra majorităţii firmelor chineze", a spus secretarul general al CPCA, Cui Dongshu.

"Cei care exportă vehicule electrice fabricate în China, între care includ Tesla, Geely şi BYD, au încă un potenţial uriaş de dezvoltare în Europa în viitor", a spus Cui.

Producătorii şi furnizorii chinezi de vehicule electrice încep, de asemenea, să investească în producţia europeană, ceea ce ar evita tarifele, a arătat acesta.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. Ce inseamna asta? Ca ticaloasa Comisie Europeana nu vrea ca europenii, romanii si altii, sa cumpere masini electrice ieftine din China. Nuuuu, sa nu fie ieftin. Sa fie scump, vrea ticaloasa de Ursula. Sa fie scump. Si prostii de romani au dat 50% dintre voturi presurilor numite psd+pnl aceeasi mizerie.

    1. Pai daca vei cumpara in continuare masini chinezesti subventionate masiv de guvernul ala dictatorial atunuci se vor inchide sute de mii de locuri de munuca in Europa si veti chitai si vota aur si sosoaca ca ei apara poporul! Politicile de dumping trebuie contracarate rapid

      Din contra, politicile de dumping ar trebui sa fie vazute ca o provocare si un cadou.

      In pandemie s-a inchis tot si nu am auzit sa fi disparut toate firmele din UE. 

      Daca China vrea sa ne dea panouri solare si masini electrice moka, as cumpara tot si am atinge pragurile de salvare a planetei in timp record. 

      Dup-aia, introduce si UE finantare pentru industria locale sa preluam mai departe. 

      Daca iei de la chinezi UE n-o sa mai aiba cu ce sa introduca nic un fel de finantare. Concurenta trebe sa fie cinstita. Ori subventionam toti, ori nu subventionam nimic. In oricare alt caz cineva e prejudiciat. Si cum in UE nu merge treaba asta cu subventiile oricand i se scoala cuiva ca nu e dictatura, solutia e sa taxam cu cat subventioneaza ceilalti!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb