Comisia Europeană a lansat, ieri, o anchetă aprofundată privind o dispoziţie fiscală care există numai în Belgia şi de care beneficiază doar multinaţionalele, relatează AFP, potrivit Agerpres.
Executivul european se îndoieşte că acest sistem, denumit "tax ruling", este "conform" cu regulile UE privind ajutoarele de stat, care interzice acordarea de avantaje selective de care să beneficieze anumite companii în detrimentul altora.
Practica vizată prevede posibilitatea de a deduce veniturile aşa-zise "excedentare" din baza impozabilă a unei societăţi care aparţine unui grup multinaţional. Este vorba despre beneficii pentru persoane juridice din Belgia, care rezultă însă din apartenenţa la o multinaţională.
Ca să beneficieze de această deducere, firma trebuie să obţină acordul prealabil al administraţiei fiscale belgiene, prin intermediul unei decizii anticipate ("tax ruling").
De acest regim par să beneficieze doar grupurile multinaţionale, întrucât companiile belgiene care nu îşi exercită activităţile decât în Belgia nu pot pretinde avantaje similare.
În plus, deducerile fiscale acordate prin intermediul acestei dispoziţii depăşesc în general 50% şi pot ajunge până la 90% din beneficiile reglementate de "tax ruling", subliniază Comisia, care îşi exprimă temerea că acest lucru "reprezintă o supraevaluare importantă a avantajelor reale care rezultă din apartenenţa la o multinaţională".
Margrethe Vestager, comisarul european pentru concurenţă a subliniat: "Dacă temerile noastre sunt confirmate, acest sistem generalizat ar constitui o distorsiune gravă a regimului concurenţial".
Comisia Europeană anchetează din iunie 2013 practicile fiscale ale unor ţări europene cu privire la marile companii. În decembrie 2014, după scandalul "LuxLeaks" de evaziune fiscală masivă din partea multinaţionalelor care beneficiază de "tax ruling" în Luxemburg, Comisia a extins sistemul de colectare de informaţii la toate statele UE.
Comisia a deschis patru anchete menite să determine dacă anumite companii au beneficiat de avantaje fiscale induse, respectiv "Apple" în Irlanda, "Starbucks" în Olanda, "Fiat" şi "Amazon" în Luxemburg.
De asemenea, "LuxLeaks" a determinat autorităţile europene să încerce să adopte un ansamblu de măsuri pentru a lupta împotriva evaziunii fiscale în Europa.