Comisia Europeană anunţă măsuri pentru reluarea activităţilor în sectoarele culturale

S.B.
Miscellanea / 29 iunie 2021

Comisia Europeană anunţă măsuri pentru reluarea activităţilor în sectoarele culturale

Comisia Europeană a publicat marţi orientările blocului comunitar pentru a asigura reluarea în siguranţă a activităţilor în sectoarele culturale şi creative în întreaga UE, informează Agerpres.

Într-un moment în care situaţia epidemiologică se îmbunătăţeşte, iar campaniile de vaccinare se accelerează, statele membre redeschid treptat spaţii şi activităţi culturale. Orientările publicate marţi au scopul de a oferi o abordare coordonată, în conformitate cu condiţiile specifice de la nivel naţional, regional şi local. Se preconizează că acestea vor orienta conceperea şi punerea în aplicare a măsurilor şi protocoalelor în ţările UE, pentru a acoperi atât redeschiderea în condiţii de siguranţă, cât şi redresarea sustenabilă în sectoarele culturale şi creative.

"Cultura a ajutat oamenii să facă faţă efectelor măsurilor de izolare şi distanţării sociale. Acum este rândul nostru să sprijinim aceste sectoare pe calea către redeschidere. Avem nevoie de eforturi coordonate şi adaptate în întreaga UE pentru a permite lumii culturale să îşi reia treptat activităţile în condiţii de siguranţă şi să fie mai pregătită pentru crizele viitoare. Sectoarele culturale şi creative sunt atuuri europene puternice şi sunt importante pentru redresarea durabilă a Europei, pentru rezilienţa sporită a societăţii europene şi, în general, pentru modul nostru de viaţă european", a afirmat vicepreşedintele pentru promovarea modului nostru de viaţă european, Margaritis Schinas.

În opinia comisarului pentru inovare, cercetare, cultură, educaţie şi tineret, Mariya Gabriel, sectoarele culturale şi creative au plătit un preţ ridicat de la începutul pandemiei de coronavirus.

"În acelaşi timp, criza a evidenţiat importanţa acestora pentru societatea şi economia noastră. Odată cu creşterea ratei de vaccinare, are loc ridicarea treptată a restricţiilor, inclusiv în domeniul culturii. Scopul acestor orientări este de a facilita coordonarea măsurilor statelor membre la nivelul UE. În acelaşi timp, o redeschidere sigură a mediilor culturale ar trebui să meargă mână în mână cu o serie de acţiuni menite să asigure redresarea durabilă şi rezilienţa întregului sector", a adăugat el.

Orientările UE se bazează pe expertiza Centrului European de Prevenire şi Control al Bolilor (ECDC) şi pe schimburile avute cu Comitetului pentru securitate sanitară. Ele iau în considerare diferitele situaţii epidemiologice din statele membre şi evoluţia acestora. Orientările furnizează indicatorii şi criteriile (cum ar fi circulaţia virală, acoperirea vaccinală, utilizarea măsurilor de protecţie, utilizarea testelor şi depistarea contacţilor), care trebuie avute în vedere la planificarea reluării anumitor activităţi.

Comisia Europeană recomandă: eliminarea tuturor restricţiilor să fie strategică şi treptată, cu un număr limitat de participanţi la început, pentru a evalua situaţia epidemiologică; un plan de pregătire al instituţiilor culturale care să detalieze protocoalele de acţiune atunci când sunt depistate cazuri de COVID-19; punerea la dispoziţia întregului personal din instituţiile culturale informaţii specifice şi/sau formare ad-hoc, pentru a reduce la minimum riscurile de infectare şi promovarea vaccinării persoanelor care lucrează în medii culturale pentru a asigura protecţia acestora şi a publicului.

De asemenea, participanţilor li se poate cere dovada unui test negativ COVID-19 şi/sau a unei vaccinări şi/sau a unui diagnostic COVID-19 pentru a fi admişi la locul de desfăşurare a evenimentului. În funcţie de circulaţia variantelor la nivel local, această cerinţă poate fi extinsă la persoanele vaccinate complet.

Comisia Europeană consideră că instituţiile culturale ar trebui să se asigure că datele de contact ale publicului sunt disponibile la nevoie pentru depistarea contacţilor, să stabilească măsuri de protecţie dedicate: menţinerea distanţării sociale ori de câte ori este posibil, instalaţii curate şi accesibile de spălare a mâinilor, ventilaţie adecvată şi curăţarea frecventă a suprafeţelor. Utilizarea de măşti faciale de către participanţi este o măsură complementară importantă.

Redeschiderea spaţiilor culturale ar trebui să fie însoţită de o serie de acţiuni menite să asigure redresarea durabilă a întregului sector. Acţiunile la nivelul UE le completează pe cele întreprinse de statele membre şi de sectoare, apreciază Executivul comunitar.

Statele membre sunt invitate să profite pe deplin de Mecanismul de redresare şi rezilienţă pentru a investi în mare măsură în aceste sectoare şi pentru a le spori capacitatea de a se adapta la noile tendinţe şi de a ieşi din criză.

Comisia şi-a sporit substanţial sprijinul pentru sectoarele culturale şi creative, cu aproape 2,5 miliarde euro din programul Europa Creativă şi aproape 2 miliarde din programul Orizont Europa dedicate proiectelor culturale, creative şi incluzive în perioada 2021-2027.

În toamna anului 2021, Comisia va publica un ghid online privind finanţarea UE pentru cultură, care va acoperi toate fondurile UE existente pe care le pot utiliza statele membre şi sectorul.

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb