Fondul pentru modernizare a pus 2,4 miliarde EUR la dispoziţia a şapte ţări beneficiare pentru a contribui la modernizarea sistemelor lor energetice, pentru a reduce emisiile de gaze cu efect de seră în sectorul energetic, industrial şi al transporturilor şi pentru a le sprijini să îşi îndeplinească obiectivele în materie de climă şi energie pentru 2030, potrivit unui comunicat al Comisiei Europene.
Investiţiile au fost confirmate în România (1 391,6 milioane EUR), Cehia (520 milioane EUR), Polonia (244,2 milioane EUR), Lituania (85 milioane EUR), Ungaria (74,3 milioane EUR), Slovacia (49,5 milioane EUR) şi Croaţia (40 milioane EUR). Aceasta încheie cel de al treilea ciclu de investiţii al Fondului pentru modernizare şi reprezintă o creştere bruscă a cheltuielilor în comparaţie cu ciclurile de investiţii anterioare.
Prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, a declarat: "Fondul pentru modernizare reprezintă solidaritatea europeană în acţiune. Datorită veniturilor din sistemul de comercializare a certificatelor de emisii, acesta oferă rezultate concrete în practică, ajutând ţările beneficiare să reducă emisiile de gaze cu efect de seră în sectoare-cheie şi să devină neutre din punct de vedere climatic. În plus, această injecţie majoră de capital este disponibilă pentru a lansa proiecte care vor contribui la accelerarea tranziţiei noastre energetice ca răspuns la invadarea Ucrainei de către Rusia."
Vicepreşedintele Băncii Europene de Investiţii, Ambroise Fayolle, a declarat: "Sprijinind ţările UE cele mai afectate de tranziţia energetică, Fondul pentru modernizare contribuie la finanţarea combaterii schimbărilor climatice acolo unde este cel mai necesar. În cadrul ultimului ciclu de plăţi, Fondul a pus la dispoziţie 2,4 miliarde EUR pentru sprijinirea a 45 de propuneri de investiţii, cu scopul de a ajuta statele membre beneficiare să îşi modernizeze sistemele energetice şi să îşi îmbunătăţească eficienţa energetică. BEI, în calitate de bancă a UE pentru climă, îşi exprimă satisfacţia de a lucra în parteneriat cu Comisia Europeană şi cu statele membre pentru a pune în aplicare Fondul pentru modernizare, un instrument-cheie în accelerarea tranziţiei UE către o energie curată şi în sprijinirea implementării strategiei RePowerEU recent lansate."