Comisia Europeană propune un set de măsuri pentru a face faţă penuriei de semiconductori

G.B
Miscellanea / 8 februarie 2022

Comisia Europeană propune un set de măsuri pentru a face faţă penuriei de semiconductori

Comisia Europeană a propus astăzi un set cuprinzător de măsuri menite să asigure securitatea aprovizionării, rezilienţa şi poziţia de lider tehnologic a UE în ceea ce priveşte tehnologiile şi aplicaţiile semiconductorilor, conform unui comunicat remis redacţiei.

Potrivit sursei citate, actul european privind cipurile va consolida competitivitatea şi rezilienţa Europei şi va contribui la realizarea atât a tranziţiei digitale, cât şi a celei verzi.

Din cauza penuriilor recente de semiconductori de la nivel mondial s-au închis fabrici într-o gamă largă de sectoare, de la automobile la dispozitive medicale. În sectorul automobilelor, de exemplu, producţia din unele state membre a scăzut cu o treime în 2021. Acest lucru a evidenţiat mai clar dependenţa mondială extremă a lanţului valoric al semiconductorilor de un număr foarte limitat de actori, într-un context geopolitic complex, dar a şi ilustrat importanţa semiconductorilor pentru întreaga industrie şi societate europeană.

Actul european privind cipurile se va baza pe punctele forte ale Europei - organizaţii şi reţele de cercetare şi tehnologie de vârf la nivel mondial, precum şi producători de echipamente inovatoare - şi va aborda punctele slabe rămase. Scopul este crearea unui sector prosper al semiconductorilor, de la cercetare la producţie şi un lanţ de aprovizionare rezilient. Actul va mobiliza investiţii publice şi private în valoare de peste 43 de miliarde EUR şi va stabili măsuri pentru a preveni, a pregăti, a anticipa şi a răspunde rapid la orice viitoare perturbare a lanţurilor de aprovizionare, împreună cu statele membre şi cu partenerii noştri internaţionali. De asemenea, actul va permite UE să îşi realizeze ambiţia de a-şi dubla cota de piaţă actuală, pentru ca aceasta să ajungă la 20 % în 2030.

Actul european privind cipurile va asigura faptul că UE dispune de instrumentele, competenţele şi capacităţile tehnologice necesare pentru a deveni lider în acest domeniu, dincolo de cercetare şi tehnologie, în ceea ce priveşte proiectarea, fabricarea şi ambalarea cipurilor avansate, pentru a-şi asigura aprovizionarea cu semiconductori şi pentru a-şi reduce dependenţele. Principalele componente sunt:

Iniţiativa "Cipuri pentru Europa" va reuni resurse din partea Uniunii, a statelor membre şi a ţărilor terţe asociate la programele existente ale Uniunii, precum şi din partea sectorului privat, prin intermediul Întreprinderii comune consolidate pentru cipuri, rezultată din reorientarea strategică a întreprinderii comune existente "Tehnologii digitale esenţiale". Se vor pune la dispoziţie 11 miliarde EUR pentru a consolida cercetarea, dezvoltarea şi inovarea existente, pentru a asigura dezvoltarea de instrumente avansate de semiconductori, de linii-pilot pentru crearea de prototipuri, pentru testarea şi experimentarea de noi dispozitive pentru aplicaţii inovatoare în viaţa reală, pentru a forma personalul şi pentru a dezvolta o înţelegere aprofundată a ecosistemului şi a lanţului valoric al semiconductorilor;

un nou cadru pentru a asigura securitatea aprovizionării prin atragerea de investiţii şi consolidarea capacităţilor de producţie, atât de necesare pentru a permite inovarea în ceea ce priveşte nodurile avansate şi cipurile inovatoare şi eficiente din punct de vedere energetic. În plus, un Fond pentru cipuri va facilita accesul la finanţare al întreprinderilor nou-înfiinţate, pentru a le ajuta să îşi maturizeze inovaţiile şi să atragă investitori. Acesta va include, de asemenea, o facilitate specifică de investiţii de capital pentru semiconductori în cadrul InvestEU, menită să sprijine întreprinderile în curs de extindere şi IMM-urile să se extindă pe piaţă;

un mecanism de coordonare între statele membre şi Comisie, pentru monitorizarea aprovizionării cu semiconductori, pentru estimarea cererii şi pentru anticiparea penuriilor. Mecanismul va monitoriza lanţul valoric al semiconductorilor prin colectarea de informaţii esenţiale de la întreprinderi, pentru a cartografia principalele puncte slabe şi blocaje. Acesta va stabili o evaluare comună a crizelor şi va coordona acţiunile care trebuie întreprinse pe baza unui nou set de instrumente pentru situaţii de urgenţă. De asemenea, mecanismul va reacţiona rapid şi hotărât prin utilizarea deplină a instrumentelor naţionale şi ale UE.

Comisia propune, de asemenea, ca document însoţitor, o recomandare adresată statelor membre. Aceasta este un instrument cu efect imediat, care permite lansarea imediată a mecanismului de coordonare între statele membre şi Comisie şi va permite de acum înainte să se discute şi să se decidă cu privire la măsurile oportune şi proporţionale de răspuns la criză.

Declaraţiile membrilor colegiului:

Preşedinta Comisiei, Ursula von der Leyen, a declarat: "Actul european privind cipurile va schimba radical competitivitatea mondială a pieţei unice europene. Pe termen scurt, acesta ne va spori rezilienţa la crizele viitoare, permiţându-ne să anticipăm şi să evităm perturbările lanţului de aprovizionare, iar pe termen mediu, va contribui la transformarea Europei într-un lider industrial în acest sector strategic. Prin Actul european privind cipurile, noi oferim investiţiile şi strategia, însă cheia succesului stă în inovatorii Europei, cercetătorii noştri de talie mondială, în oamenii care au permis continentului nostru să prospere de-a lungul deceniilor."

Margrethe Vestager, vicepreşedinta executivă pentru o Europă pregătită pentru era digitală, a adăugat: "Cipurile sunt necesare pentru tranziţia verde şi digitală, precum şi pentru competitivitatea industriei europene. Nu ar trebui să ne bazăm pe o singură ţară sau pe o singură companie pentru siguranţa aprovizionării. Trebuie să facem mai mult împreună - în ceea ce priveşte cercetarea, inovarea, proiectarea, instalaţiile de producţie - pentru a ne asigura că Europa va fi un actor-cheie mai puternic în lanţul valoric mondial. De acest lucru vor beneficia şi partenerii noştri internaţionali, cu care vom colabora pentru a evita probleme viitoare legate de aprovizionare."

Thierry Breton, comisarul pentru piaţa internă, a adăugat: "Fără cipuri, nu este posibilă nici tranziţia digitală, nici tranziţia verde, nici atingerea poziţiei de lider tehnologic. Asigurarea aprovizionării cu cipurile cele mai avansate a devenit o prioritate economică şi geopolitică. Obiectivele noastre sunt ambiţioase: dublarea cotei noastre mondiale de piaţă la 20 % până în 2030 şi producerea semiconductorilor celor mai sofisticaţi şi eficienţi din punct de vedere energetic din Europa. Prin Actul european privind cipurile, ne vom consolida excelenţa în materie de cercetare şi vom contribui la trecerea de la laborator la producţie. Mobilizăm fonduri publice considerabile, care atrag deja investiţii private substanţiale şi facem tot ce ne stă în putinţă pentru a securiza întregul lanţ de aprovizionare şi pentru a evita ca economia să fie afectată în viitor de şocuri precum penuria actuală de cipuri. Prin investiţii în pieţe-lider ale viitorului şi prin reechilibrarea lanţurilor de aprovizionare mondiale vom permite industriei europene să rămână competitivă, să genereze locuri de muncă de calitate şi să răspundă cererii în creştere de la nivel mondial."

Doamna Mariya Gabriel, comisar pentru inovare, cercetare, cultură, educaţie şi tineret, a adăugat: Iniţiativa "Cipuri pentru Europa" este strâns legată de programul Orizont Europa şi se va baza pe cercetarea şi inovarea continuă pentru a dezvolta următoarea generaţie de cipuri mai mici şi mai eficiente din punct de vedere energetic. Viitoarea iniţiativă va oferi cercetătorilor şi inovatorilor noştri, precum şi întreprinderilor noastre nou-înfiinţate, o ocazie deosebită de a se afla în fruntea noului val de inovare care va dezvolta soluţii tehnologice avansate, bazate pe hardware. Dezvoltarea şi producţia de cipuri în Europa vor aduce beneficii actorilor noştri economici din lanţurile valorice esenţiale şi ne vor ajuta să ne atingem obiectivele ambiţioase în sectoarele construcţiilor, transporturilor şi energiei, precum şi în domeniul digital.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb