Comisia Europeană recomandă suspendarea unor fonduri de 7,5 miliarde de euro destinate Ungariei, din cauza corupţiei

V.G.
Internaţional / 18 septembrie 2022

Comisia Europeană recomandă suspendarea unor fonduri de 7,5 miliarde de euro destinate Ungariei, din cauza corupţiei

Comisia Europeană a recomandat astăzi suspendarea unor fonduri în valoare de 7,5 miliarde de euro destinate Ungariei, din cauza corupţiei, primul astfel de caz în Uniunea celor 27 de state membre, aceasta fiind în conformitate cu o nouă sancţiune menită să protejeze mai bine statul de drept în UE, transmite News.ro.

UE a introdus noua sancţiune financiară în urmă cu doi ani, tocmai ca răspuns la ceea ce spune că reprezintă subminarea democraţiei în Polonia şi Ungaria, unde premierul Viktor Orban a supus instanţe, mass-media, ONG-uri şi mediul academic şi a restrâns drepturile migranţilor, ale minorităţilor sexuale şi femeilor, pe parcursul a mai bine de un deceniu de când se află la putere.

"Este vorba despre încălcări ale statului de drept care compromit utilizarea şi gestionarea fondurilor UE. Nu putem concluziona că bugetul UE este suficient protejat", a declarat Comisarul UE pentru buget Johannes Hahn, într-un comunicat al Comisiei Europene.

El a evidenţiat neregulile sistemice din legile Ungariei privind achiziţiile publice, garanţiile insuficiente împotriva conflictelor de interese, deficienţele în urmărirea penală eficientă şi deficienţele altor măsuri împotriva corupţiei.

Hahn a spus că Comisia recomandă suspendarea a aproximativ o treime din fondurile de coeziune preconizate pentru Ungaria din bugetul comun al blocului pentru perioada 2021-2027, în valoare totală de 1.100 de miliarde de euro.

Cele 7,5 miliarde de euro în cauză reprezintă 5% din PIB-ul estimat al Ungariei pentru 2022.

Ţările UE au acum până la trei luni pentru a decide cu privire la această propunere.

Hahn a spus că cea mai recentă promisiune a Ungariei de a răspunde la criticile UE a fost un pas semnificativ în direcţia corectă, dar trebuie totuşi transpusă în noi legi şi acţiuni practice, înainte ca blocul să fie liniştit.

Decizia Comisiei se bazează pe un dialog intens cu autorităţile maghiare în ultimele luni, care a făcut ca Ungaria să propună o serie de măsuri de remediere pentru a răspunde preocupărilor identificate de Comisie atunci când procesul a fost lansat oficial, pe 27 aprilie.

Totodată, urmează scrisorii pe care Comisia a trimis-o Ungariei, subliniind măsurile pe care intenţionează să le propună Consiliului, precum şi măsurilor de remediere prezentate de Ungaria în scrisoarea din 22 august, completate de clarificări suplimentare într-o scrisoare din 13 septembrie.

Comisia a evaluat în detaliu răspunsul Ungariei, analizând în special dacă măsurile de remediere abordează în mod adecvat constatările iniţiale ale Comisiei.

Pentru ca măsurile să se califice drept adecvate, acestea ar trebui să pună capăt încălcărilor principiilor statului de drept şi/sau riscurilor pe care le creează pentru bugetul UE şi interesele financiare ale Uniunii.

Concluzia Comisiei este că măsurile de remediere propuse ar putea, în principiu, să abordeze problemele în cauză, dacă sunt detaliate corect în legile şi normele relevante şi puse în aplicare în consecinţă.

Până la îndeplinirea etapelor cheie de implementare, Comisia consideră că în această etapă rămâne un risc pentru buget.

Aşa se explică decizia de duminică şi măsurile propuse, care ţin cont şi de acţiunea de remediere pe care a prezentat-o ​​Ungaria.

În această etapă, Comisia propune următoarele măsuri: O suspendare a 65% din angajamentele pentru trei programe operaţionale în cadrul politicii de coeziune; o interdicţie de a încheia angajamente legale cu trusturile de interes public pentru programele implementate în management direct şi indirect.

Consiliul are la dispoziţie o lună pentru a decide dacă adoptă astfel de măsuri, cu majoritate calificată.

Această perioadă poate fi prelungită cu maximum două luni, în circumstanţe excepţionale.

Între timp, Comisia va monitoriza situaţia şi va informa Consiliul cu privire la orice element relevant care ar putea avea un efect asupra evaluării sale actuale.

Ungaria s-a angajat să informeze pe deplin Comisia cu privire la îndeplinirea etapelor cheie de implementare până la 19 noiembrie.

Guvernul condus de premierul Viktor Orban a propus în ultimele săptămâni crearea unei noi agenţii împotriva corupţiei, deoarece Budapesta a fost supusă presiunii pentru a asigura bani pentru economia aflată în dificultate, precum din din partea forintului, moneda cu cele mai proaste performanţe din estul UE.

Orban, care se autointitulează un "luptător pentru libertate" împotriva viziunii asupra lumii a Occidentului liberal, neagă că Ungaria, o ţară ex-comunistă de aproximativ 10 milioane de oameni, este mai coruptă decât altele din UE.

Comisia blochează deja fonduri de aproximativ 6 miliarde de euro preconizate pentru Ungaria, într-un program de stimulare separat, de redresare economică după epidemia de Covid-19, din cauza aceloraşi preocupări legate de corupţie.

Reuters a documentat în 2018 modul în care Orban canalizează fondurile de dezvoltare ale UE către prietenii şi familia sa, o practică despre care organizaţiile pentru drepturile omului spun că i-a îmbogăţit enorm cercul de apropiaţi şi i-a permis bărbatului de 59 de ani să rămână la putere.

Ungaria a avut nereguli în aproape 4% din fondurile UE cheltuite în perioada 2015-2019, potrivit organismului antifraudă al blocului, OLAF, de departe cel mai prost rezultat dintre cele 27 de ţări UE.

De asemenea, Orban ia provocat nemulţumiri în UE cultivând legături strânse continue cu preşedintele Vladimir Putin şi ameninţănd că va nega unitatea UE necesară pentru a impune şi a menţine sancţiunile împotriva Rusiei impuse din cauza războiului împotriva Ucrainei.

Opinia Cititorului ( 20 )

  1. Salutam initiativa UE de a sanctiona politica rasista si descriminatorie a lui Orban!

    1. Dictatura lui Ceaușescu era parfum pe lângă dictatura celor de la UE iar cât mai curând o sa o simțim pe pielea noastra

      Mergi și alăptează stimabile USR-ist și lasă-ne cu saluturile și ideologia ta.

      tii cu unguroiiiii?

      medicamenteeeee

      atita stii , ia-le ca-ti trebuie !

    In cazul asta, normal ar fi ca nici Ungaria sa nu mai contribuie nici cu vreun sfantz la bugetul infectiei marxiste, UE!

    1. Pai asta si face UE,da Ungariei doar banii cu care contribuie tara la bugetul comunitar! Nimic in plus! Este foarte corect! Ce va face Orban acum? Va iesi din UE,care este "rea"? Nu prea cred! Spune ca va face tot posibilul si va vota legi pe banda rulanta ca sa combata coruptia! Dar nu va fi suficient,trebuie sa le si puna in aplicare! La fel si cu independenta justitiei! Pana atunci moneda lor, dar si guvernul insusi, se va afla sub presiune!

      coruptia se plateste cu bani grei

      Corupție, stat de drept, drepturile oamenilor... Toate astea au devenit vorbe goale ,"buzz-words", "double-speak" ce fac parte din retorica unei entități supra-statale ce capătă pe zi ce trece apucături autoritare și tinde să devină o disopie marxistă bazată pe o planificare centralizată dictată de centre de putere nevotate de populație și ascunse de aceasta.

      Anul trecut Polonia era un stat la fel de "obraznic", dacă nu mai mult, decât Ungaria. De când a început conflictul din Ucraina nimeni din conducerea UE nu se mai plânge de statul de drept din Polonia. Oare de ce?

    Bine-mi pare! Inca au fost cu obraz subtire, doar 33 la suta? Putea fi 70 cum propunea parlamentul. Presimt ca turma de coioti o sa urle la luna

    peste noapte au ajuns corupti . corupti ca nu incurajeaza homosexualii

    1. Toate afacerile mari din Ungaria se fac prin firme controlate de colegi de scoala ai premierului Orban. Concurenta a fost preluata cu forta (Tezsari a patit-o si el) sau gonita.

      Ce are asta de-a face cu pretextul LGBT? 

      Las-o balta.

      Peste noapte pentru tine. 

    fara bani, pliscu mic

    Oare sefa UE ptr.cele 4 milioane de euro,

    primita dupa semnarea contractelor de vaccin Covid,

    nerespectand legislatia in vigoare, cand va fi cercetat/suspendat ??!!  

    1. Da. De Kodruța.

    toate fondurile destinate Ungariei trebuie suspendate pana la revenirea la o democratie reala si pana la o indepartare atroce de imediata si definitiva de Rusia

    astept sa fie introduse si alte sanctiuni in forma amenzilor de valoare mare pentru colaborari stranse cu o tara aflata pe o lista neagra - Rusia 

    dati-le in gura sa sara din bocanci !  

    1. Parere extrem de fina,in spiritul democratiei

      si independentei natiunilor,care nu vor sa fie 

      COLONIE subordonata USA si UE 

      Analiza elevata si plina de gandire profunda,

      multumim  

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb