România a primit deja peste două miliarde euro doar din fonduri structurale, pe lângă celelalte finanţări europene, astfel încât este exclus ca noul stat membru să fie contribuitor net la bugetul UE, a declarat un purtător de cuvânt CE, citat de NewsIn.
"Din totalul de 32 de miliarde euro alocate României pentru perioada 2007-2013, 20 de miliarde reprezintă fonduri structurale, din care România a primit deja, începând cu 2007, peste două miliarde plăţi în avans şi rambursări pentru proiecte în curs", a declarat Dennis Abbott, purtător de cuvânt al comisarului european pentru politică regională.
"În acest context, ideea că România ar fi contribuitor net la bugetul UE este foarte departe de adevăr", a subliniat Abbott.
Spre deosebire de alte ţări - cel mai notabil exemplu fiind Spania - unde CE nu a aprobat încă toate aşa-numitele programe operaţionale sub care se desfăşoară proiectele cu finanţare din fonduri structurale, România are deja aprobate toate cele şapte programe-cadru. "Asta înseamnă că CE poate rambursa fără întârziere cheltuielile eligibile, adică în termen de 30 de zile de la data primirii lor", a explicat Abbott.
Câteva mii de proiecte se află deja în curs de implementare în România, astfel încât nivelul plăţilor şi rambursărilor va creşte considerabil în următorul an.
"Desigur, felul cum sunt utilizate fondurile UE şi viteza cu care aceşti bani ajung la beneficiari sunt în primul rând responsabilitatea autorităţilor naţionale", a ţinut să precizeze purtătorul de cuvânt.
Defalcate pe ani, fondurile structurale alocate României cresc progresiv, de la 1,3 miliarde euro în 2007 şi 1,9 miliarde în 2008 la 2,6 în 2009 şi peste trei miliarde în 2010. Aşa-numita regulă N+3 ce se aplică până în 2010, înseamnă că aceşti bani trebuie solicitaţi spre rambursare în cel mult trei ani - adică fondurile alocate pentru 2007 trebuie cheltuite până la sfârşitul lui 2010, cele pentru 2008 până în 2011.
Începând cu 2010, însă, regula se va schimba, scurtând perioada la doi ani, astfel încât până la sfârşitul anului 2013 vor trebui cheltuiţi banii pentru 2010 şi 2011, adică peste 6,3 miliarde euro.
Pe lângă fondurile structurale, România primeşte finanţări UE în sectorul agricol, pescuit, securizarea frontierelor, cooperare transfrontalieră şi fonduri de preaderare (ISPA, Phare şi SAPARD). Bucureştiul mai poate trimite solicitări de finanţare pentru proiecte finanţate direct de Comisia Europeană - în transport, cercetare şi cultură.
În iulie, o sursă din cadrul CE declara pentru NewsIn că România va cotiza în acest an cu peste 1 miliard euro la bugetul UE, însă va cere numai 30 milioane euro din fondurile structurale, sugerând astfel că Bucureştiul ar fi contribuitor net la bugetul comunitar.
"Cererile de plată intermediare pe care autorităţile române le-au prevăzut că le vor plăti beneficiarilor în acest an şi pentru care vor cere rambursări Comisiei se ridică la doar 116 milioane euro, din care 86 milioane euro sunt prin fonduri Jeremie. Aşadar, numai 30 milioane euro sunt sume de achitat pentru proiecte concrete", a precizat sursa citată.
Programul Jeremie este un instrument al UE destinat sprijinirii IMM-urilor pentru accesul la fonduri cu capital de risc, iar România are alocate, în cadrul acestei iniţiative, 100 milioane euro.
Sursa CE a avertizat că numeroase proiecte româneşti au fost selectate, dar după selectare ele trebuie contractate şi apoi duse la îndeplinire. Abia apoi "banii efectivi" proveniţi din fonduri comunitare sunt trimişi pentru a acoperi cheltuielile efectuate.
"Realizarea proiectelor se face lent, din mai multe motive, respectiv incompetenţa personalului din cadrul Ministerului Transporturilor, întârzierile importante în derularea licitaţiilor, din cauza contestaţiilor, birocraţia atât în ce priveşte semnarea contractelor cu beneficiarii, cât şi legată de verificarea cererilor de plată. Ca urmare, România nu poate beneficia de injecţii de finanţări comunitare cu titlu de rambursare a acestor cheltuieli, într-un context economic şi financiar destul de dificil", a mai spus sursa citată.
Guvernul României şi-a stabilit ca prioritate pentru acest an absorbţia cât mai multor fonduri comunitare.
La începutul lunii iulie, premierul Emil Boc a prezentat bilanţul absorbţiei fondurilor europene, susţinând că în intervalul 2007 - 30 iunie 2009 au fost aprobate 2.154 de proiecte cu o valoare totală de 3,7 miliarde euro. Din acestea, au fost semnate 1.429 de contracte de finanţare cu beneficiarii, de 2,37 miliarde euro. Referitor la plăţile către beneficiari, Boc a declarat că în şase luni s-au făcut plăţi în valoare de aproximativ 290 milioane euro, reprezentând dublul valorii plătite în perioada 2007-2008.