Autorităţile române au primit ieri o scrisoare din partea Comisiei Europene prin care Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) este invitată să explice prevederea din contractul de privatizare a companiei petroliere Petrom privind deţinerea de către statul român a "acţiunii de aur". Surse din AVAS au declarat, citate de Rompres, că va trimite Comisiei Europene un răspuns cu privire la privatizarea Petrom până în septembrie. De asemenea, reprezentanţii AVAS susţin că vor lua toate măsurile pentru a se conforma solicitării Comisiei Europene referitor la "acţiunea de aur" în cazul SNP Petrom S.A.
Comisia Europeană a decis, în data de 27 iunie, să declanşeze procedura de încălcare a Tratatului de aderare la UE în cazul României, cu privire la "acţiunea de aur" pe care statul român şi-a păstrat-o la compania Petrom. Solicitarea Executivului comunitar este adresată sub forma unei scrisori formale care constituie prima fază a procedurii de infringement (încălcarea legislaţiei comunitare) prevăzute la articolul 226 din Tratatul Comunităţii Europene. S.N.P Petrom S.A. a fost privatizată în anul 2004, contractul fiind aprobat prin Legea 555/2.12.2004. AVAS susţine însă că statul va deţine un procent de 22 la sută, deci sub cota de 25% prin care poate influenţa deciziile în societate, asta după ce o parte din acţiunile deţinute (40,7%), mai exact 18 la sută, vor merge către Fondul Proprietatea şi către salariaţi.
Comisia Europeană a avertizat România încă din momentul privatizării Petrom, în 2004, cu privire la eventuala necesitate de revizuire a modalităţii de privatizare. În urma privatizării, 51% dintre acţiuni au fost preluate de grupul austriac OMV printr-o tranzacţie de 1,5 miliarde de euro, care a vizat achiziţionarea directă de acţiuni şi majorarea capitalului. Statul român a păstrat 40,7% din acţiuni, restul fiind deţinute de Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare şi de acţionarii minoritari. Deşi este majoritar, OMV nu poate lua anumite decizii, legate în special de vânzarea de active, decât cu avizul reprezentanţilor statului din Consiliul de Administraţie.