COMISIA EUROPEANĂ: "Transgaz s-a angajat să nu împiedice exporturile"

Mihai Gongoroi
Ziarul BURSA #Companii / 24 septembrie 2018

"Transgaz s-a angajat să nu împiedice exporturile"

Operatorul sistemului de transport de gaze naturale Trangaz s-a oferit să crească capacităţile de export de gaze de la punctele de interconectare cu Ungaria şi Bulgaria, în încercarea de a încheia, de comun acord, o anchetă a Uniunii Europene (UE) privind încălcarea normelor UE în materie de concurenţă de către operatorul român, a informat Reuters, vineri, citând Comisia Europeană.

Decizia companiei vine după ce autoritatea de reglementare europeană a deschis, la 1 iunie 2017, o procedură oficială de investigare, Transgaz fiind suspectată că a restricţionat exporturile de gaze naturale din ţara noastră către alte state membre din spaţiul comunitar, o încălcare a regulilor de concurenţă, care ar putea rezulta într-o amendă, arată Reuters.

"Astfel de restricţii s-ar fi putut produce prin întârzierea construirii infrastructurii necesare pentru exporturile de gaze şi prin creşterea tarifelor de interconectare, astfel încât exporturile de gaze să devină neviabile din punct de vedere comercial", informează Comisia Europeană printr-un comunicat publicat vineri.

Margrethe Vestager, comisar responsabil cu politica în domeniul concurenţei, a declarat: "Consumatorii de gaze naturale din întreaga UE ar trebui să se bucure de beneficiile unei pieţe europene unice a energiei, integrată şi concurenţială. Analizăm dacă angajamentele propuse de Transgaz promovează fluxul liber de gaze naturale la preţuri competitive pe pieţele din Europa de Sud-Est, în special prin conectarea României la ţările vecine, Ungaria şi Bulgaria. Înainte de a lua o decizie, dorim să aflăm opiniile părţilor interesate".

Conform Comisiei Europene, Transgaz s-a angajat să asigure lipsa discriminărilor între tarifele de export şi cele domestice şi să nu împiedice exporturile. Aceste angajamente vor rămâne în vigoare până la sfârşitul anului 2025, iar monitorizarea îndeplinirii acestora de către Transgaz ar fi încredinţată unui administrator fiduciar.

Mai precis, Transgaz a propus, conform comunicatului CE: să majoreze capacităţile de export de la 0,1 miliarde metri cubi la 4 miliarde metri cubi pe an la punctele de interconectare cu Ungaria şi Bulgaria, cu garanţia că acestea sunt capacităţi minime ferme (respectiv, care nu pot fi întrerupte); să se asigure că în propunerea de tarife pe care o va înainta autorităţii române de reglementare în domeniul energiei (ANRE) nu va face discriminări între tarifele de export şi tarifele interne; să se abţină de la utilizarea oricăror alte mijloace de obstrucţionare a exporturilor.

"Dacă societatea încalcă aceste angajamente, Comisia poate impune o amendă de până la 10% din cifra de afaceri la nivel mondial a acesteia, fără a fi necesar să dovedească existenţa unei încălcări a normelor antitrust ale UE", se mai arată în informarea executivului european.

Transgaz este unicul operator al sistemului de transport de gaze naturale din ţara noastră, statul fiind acţionarul majoritar al companiei, cu o participaţie de 58,5%.

Transgaz are o valoare de piaţă la BVB de 4.226 miliarde de lei.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. eu inteleg un singur lucru, ca romania este amenintata cu foc si pucioasa atit de la bruxelles cit si de la washington daca nu isi da gazele pe degeaba , umilita ca este silita sa dea gaze dusmanilor de moarte vecinii nostri ungaria si bulgaria, asa ceva l-ar umple de invidie pina si pe dinu paturica care prin neagu rupe piele a luat vitele taranilor cu 3 lei una ' in puterea girbaciului si a trintelelor' si le-a vindut acelorasi tarani cu 12 lei una

    Ar fi bine ca parlamentul si guvernul sa puna taxe cum sunt si in alte tari si sa nu faca concesi.In conditiile actule dupa interventia comisiei au de castigat mai mult altii decat noi.

    Aceste articole, care explica cit de cit ce se intimpla, sunt salutare. Si ar fi bine ca aceste articole sa fie cit mai clare, ca o poveste, ca sa inteleaga si pulimea ce se intimpla cu resursele tarii. Aceste raspunsuri trebuie data de guvernanti. Parca avem in portofoliul de ministere, stufos, exagerat si cu totul disproportionat in raport cu marimea tarii si potentialul ei, si un Minister al Energiei. Asteptam de la actualul ministru al energiei, acest distins universitar, fiu de academician, ce se intimpla cu resursele energetice ale tarii? Daca el n-o face cin' s-o faca?

    Inteleg din articol ca romanii, avind cele mai mici venituiri din Uniune, vor intra in competitie pentru folosirea acestei resurse cu ceilalti cetateni ai Uniunii. Pai se poate asa ceva, Stimate Domnule Ministru?  

    1. La Securitate avem exact atâtea poziții cât este necesar. Niciun cioban nu este în plus.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

05 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9711
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4799
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2926
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8959
Gram de aur (XAU)Gram de aur362.4717

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb