COMISIE SENAT: Angajatorii, scutiţi de la plata a 50% din CAS, dacă angajează tineri

Ziarul BURSA #Macroeconomie / 31 mai 2012

Angajatorii, scutiţi de la plata a 50% din CAS, dacă angajează tineri

O iniţiativă legislativă de modificare a Codului fiscal, semnată de mai mulţi deputaţi PDL şi de la minorităţi, depusă la Senat, prevede că angajatorii vor fi scutiţi de la plata a 50% din cotele de contribuţii sociale dacă angajează pentru o perioadă de minim trei ani tineri până în 25 de ani. Iniţiativa legislativă este semnată de deputaţii Viorel Cărare (PDL), Ghervazen Longher (grupul minorităţilor), Adrian-Miroslav Merka (grupul minorităţilor), Marius Neculai (PDL), Adrian Henorel Niţu (PDL) şi Teodor-Marius Spînu (PDL).

Potrivit proiectului de lege, citat de Mediafax, angajatorii sunt scutiţi de la plata a 50% din contribuţiile sociale obligatorii datorate la bugetul asigurărilor sociale de stat dacă creează locuri de muncă şi angajează, pentru o perioadă de minim trei ani, tineri de până la 25 de ani, care urmează o instituţie de învăţământ superior sau sunt absolvenţi de facultate.

Perioada de scutire pentru plata contribuţiilor de către angajator este de trei ani.

Potrivit proiectului de lege, reducerea contribuţiilor sociale obligatorii datorate de angajator se poate acorda numai în condiţiile în care angajatorul nu a efectuat dis-ponibilizări de personal, din iniţiativa sa, în ultimele trei luni de la solicitarea scutirii de la plată.

Facilitatea se va aplica angajatorilor începând cu luna următoare stabilirii raporturilor de muncă. În situaţia în care stabilirea raporturilor de muncă se realizează cu data de întâi a lunii, scutirea de la plata contribuţiilor sociale datorate de angajatori se acordă începând cu această dată, mai prevede propunerea legislativă.

Potrivit expunerii de motive, iniţiatorii arată că în România şomajul în rândul tinerilor a crescut alarmant în ultimii ani, mai ales şomajul în rândul tinerilor în vârstă de până la 25 de ani.

"În prezent, în jur de 80.000 de absolvenţi de liceu şi facultate nu reuşesc să-şi găsească o slujbă şi un loc decent în societate, anul trecut aproximativ 22% din tineri nefiind încadraţi în muncă, procentul fiind în creştere alarmantă", se mai arată în document.

Iniţiatorii precizează că această propunere legislativă ar duce la crearea unei măsuri active pentru stimularea creării de noi locuri de muncă în rândul tinerilor, cu efecte pozitive pentru creşterea ocupării forţei de muncă, reducerea şomajului şi creşterea veniturilor la bugetul de stat, bugetul asigurărilor sociale, dar şi la bugetul asigurărilor de sănătate sau la cel de şomaj.

Propunerea legislativă face parte din categoria legilor organice şi va fi dezbătută de Senat în calitate de primă Cameră sesizată, forul decizional fiind Camera Deputaţilor.

Consiliul Legislativ a avizat favorabil propunerea deputaţilor PDL şi ai minorităţilor, precizând, însă, că este necesar un punct de vedere al Guvernului, în condiţiile în care legea afectează bugetul de stat.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb