EDIŢIE SPECIALĂ - COMPA Compa Sibiu în cifre

VALENTIN M. IONESCU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 20 ianuarie 2020

Compa Sibiu în cifre

  • document ataşat Istoric date financiare individuale, conform cifrelor publicate in rapoartele anuale
    apasă aici pentru a descărca.

    Înfiinţată în anul 1969 prin fuziunea întreprinderii de stat Uzina Elastic cu Uzina Automecanica Sibiu, Compa SA Sibiu este specializată în fabricarea de piese şi accesorii auto şi pentru motoare auto. De asemenea, Compa SA acoperă o gamă de sevicii precum proiectare şi execuţie echipamente industriale, matriţe şi scule. Începând cu 2018, Compa SA a demarat transferul fabricaţiei de componente pentru maşini-unelte de tip DMG, care nu este producţie pe profil auto.

    Firma s-a corporatizat în 1991 (IPA Sibiu) şi s-a privatizat în 1999, fiind un caz aparte în România, întrucât acţionarii principali sunt chiar salariaţii firmei. Comparativ cu alte firme din România privatizate prin MEBO care au eşuat, Compa SA s-a dezvoltat incremental, iar riscul afacerii a fost mereu scăzut. În condiţiile în care fabricarea de piese şi accesorii auto este a doua ramură industrială din România, iar concurenţa este puternică, Compa SA a ajuns pe locul al cincilea în topul firmelor cu capital privat românesc la export şi locul al zecelea pe piaţa românească de piese şi accesorii auto, după cifra de afaceri şi codul CAEN. De asemenea, firma ocupă poziţia a doua în rândul firmelor din judeţul Sibiu, după Faurecia.

    După factorul Tobin q care este de 0,59 în septembrie 2019 şi de aproximativ 0,6 la sfârşitul anului 2019, firma este puternic subevaluată.

    Compa SA controlează trei firme, respectiv Compa IT SRL (activităţi de realizare a softului la comandă), Trans Cas SRL (Transporturi rutiere de mărfuri) şi Recaserv SRL (alte activităţi de alimentaţie), care constituie externalizări ale unor activităţi ce în trecut erau la Compa SA.

    În 2018, cifra de afaceri a fost de 752,507,249 lei, din care exportul a avut o pondere de 78,5%. Circa 64% din totalul cifrei de afaceri este realizat cu şase clienţi externi. Cel puţin cinci grupe de produse din 11 fabricate la Compa SA sunt destinate numai exportului, în timp ce celelalte şase grupe de produse sunt destinate exportului într-o cotă cuprinsă între 51% şi 86%. Prin urmare, Compa SA Sibiu şi-a creat o nişă puternică pe pieţele externe (în 23 ţări), iar cifra sa de afaceri depinde preponderent de export.

    Potrivit raportului anual privind situaţiile financiare, nivelul investiţiilor realizat de Compa SA a fost în 2018 de 37 milioane lei (14,42 milioane euro), punând presiune pe cashflow. Investiţiile se menţin ridicate şi în 2019, întrucât se urmăreşte construcţia de hale de producţie, precum şi achiziţia de maşini şi utilaje noi pentru produse non diesel.

    Evoluţia rezultatelor financiare în trimestrul al treilea 2019 comparativ cu cele din perioada similară a lui 2018

    Pe intervalul ianuarie - septembrie 2019, cifra de afaceri a firmei Compa SA Sibiu s-a majorat cu 2,8% comparativ cu trimestrul al treilea 2018. Precum în anul 2018, cifra de afaceri se realizează preponderent pe sisteme de injecţie, la care se adaugă subansamble mecano-sudate şi pinioane pentru casete de direcţie. Dacă veniturile din exploatare au înregistrat o creştere de 3,5%, cheltuielile de exploatare au un plus de 4,8%, cu un salt mai mare la cheltuieli de personal (12%). Profitul net a înregistrat o scădere de 12%, în condiţiile în care firma a beneficiat şi de o facilitate fiscală, respectiv de o scutire de impozit pentru profitul reinvestit. Cu toate acestea, rata profitului marginal este de 4,8%, EBIT a scăzut cu 17%, în timp ce EBITDA s-a micşorat cu 2,6%. Marja EBITDA este de 11%, eficienţa capitalului/Return on equity - ROE este de 6%, iar randamentul activelor/ROA de 0,0395 sau de 3,95%. Gradul de îndatorare a crescut de la 34,7% în decembrie 2018 la 36% la sfârşitul lunii septembrie 2019. Solvabilitatea globală este de 2,7, iar lichiditatea curentă/testul acid de 1,4. Firma are o situaţie financiară bună, dar trebuie să depună eforturi pentru a creşte eficienţa capitalului.

    Evoluţia rezultatelor în baza situaţiilor financiare la 31 decembrie 2018

    În anul 2018, cifra de afaceri a firmei Compa SA s-a majorat cu 7% (752,507,249 lei). În structura de produse pe grupe, corpul injector Delphi produs de firmă are ponderea cea mai mare (238 milioane lei şi 31,8% în total), urmat de valve (116 milioane lei şi 16,3% total), componente pentru turbosuflante Honeywell (105, 4 milioane lei şi 14,2% în total), componente ştergătoare de parbriz (68,5 milioane lei şi 10,2% din total). În total, veniturile s-au majorat tot cu 7%.

    Pe de altă parte, cheltuielile de exploatare au crescut cu 7,5%. Creşteri mai mari s-au înregistrat la materii prime şi consumabile (8,4%), cheltuieli de personal (10,5%), în schimb celelalte cheltuieli au rămas la valori relativ constante în termeni nominali (amortizarea, servicii prestate de terţi). Comparativ cu decembrie 2017, profitul înainte de impozitare a scăzut cu 5,84%, EBIT a înregistrat -9%, EBITDA -6%, iar eficienţa capitalului/ROE este de 8% (scădere cu 12% faţă de decembrie 2017). Fără a face o comparaţie cu 2017, marja EBITDA este de 10,6%, rentabilitatea capitalului angajat/ROCE de 7,45%, iar randamentul activelor/ROA este de 5,2%. Rata de levier este de 0,53, ceea ce exprimă un grad de îndatorare redus. Lichiditatea curentă/testul acid este de 1,23, în scădere faţă de decembrie 2017, când indicatorul era de 1,46, pentru că datoriile curente s-am majorat cu 21%, iar în structura activelor circulante se observă o creştere a stocurilor. Gradul de îndatorare s-a majorat cu 7% (de la 32,4% în 2017 la 34,7% în decembrie 2018) şi solvabilitatea globală este de 2,87 (benchmark >2).

    Guvernarea corporativă

    Pe nivelul 1 de guvernare corporativă, drepturile şi obligaţiile acţionarilor sunt stabilite în actul constitutiv şi în codul de guvernare corporativă, în mod similar cu dispoziţiile Legii nr.31/1990 privind societăţile comerciale, republicată.

    Pe nivelul 2 de guvernare corporativă este organizat consiliul de administraţie format din 3 - 7 membri pe modelul unitar. Administratorii pot fi nominalizaţi de administratorii în funcţie sau de acţionari şi sunt aleşi de către adunarea generală ordinară a acţionarilor.

    Atribuţiile principale ale Consiliului de Administraţie sunt de definire a strategiei societăţii, a politicii de management, a valorificării raţionale şi eficiente a resurselor, de stabilire şi urmărire a obiectivelor managerilor societăţii. Întrucât directorul general este numit din rândul administratorilor, nu există o separaţie deplină între control şi management în relaţia agent - principal. De asemenea, în structura consiliului există o situaţie în care se cumulează poziţia de administrator (de monitorizare şi control) cu cea de middle manager (director executiv în firmă) care este monitorizat şi evaluat de administrator, ceea ce este contradictoriu cu art. 142 alin. 2 din Legea nr. 31/1990 republicată, unde sunt enumerate competenţe ce aparţin exclusiv administratorilor. Făcând abstracţie de aceste situaţii, firma are o guvernare corporativă eficientă, prin prima rezultatelor.

    COMPA are constituit un comitet de audit format din 2 administratori neexecutivi independenţi, care evaluează eficienţa sistemului de control intern şi a sistemului de gestiune a riscului, precum şi conflictul de interes. Nu există o politică de remunerare, reguli speciale privitor la conflictul de interes, ori o politică expresă privind politică de dividend.

    Comanda carte
    fngcimm.ro
    danescu.ro
    raobooks.com
    boromir.ro
    Mozart
    Schlumberger
    chocoland.ro
    arsc.ro
    domeniileostrov.ro
    leonidas-universitate.ro
    Stiri Locale

    Curs valutar BNR

    20 Dec. 2024
    Euro (EUR)Euro4.9764
    Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
    Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
    Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
    Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

    convertor valutar

    »=
    ?

    mai multe cotaţii valutare

    erfi.ro
    Cotaţii Emitenţi BVB
    Cotaţii fonduri mutuale
    petreceriperfecte.ro
    novaplus.ro
    Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
    The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
    BURSA
    BURSA
    Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
    The Kingdom of God on Earth
    Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
    Carte - The crisis solution terminus a quo
    www.agerpres.ro
    www.dreptonline.ro
    www.hipo.ro

    adb