Compania canadiană Capital Power renunţă la captarea şi stocarea carbonului

Călin Rechea
Companii / 7 mai

Călin Rechea

"Decizia ar trebui să servească drept lecţie pentru guverne cu privire la cât de nesăbuită este folosirea banilor contribuabililor pentru a subvenţiona astfel de proiecte".

Environmental Defence

Producătorul canadian de energie electrică Capital Power, care deţine centrale în Canada şi SUA, a anunţat că se retrage dintr-un proiect de captare şi stocare a carbonului în valoare de 2,4 miliarde de dolari, conform unei ştiri de pe site-ul Power Engineering.

Informaţia apare în raportul financiar pentru primul trimestru din 2024, unde se arată că tehnologia de captare şi stocare a carbonului este viabilă din punct de vedere tehnic pentru centralele termice, dar "proiectul nu este fezabil din punct de vedere economic, chiar şi cu subvenţii guvernamentale".

Instalaţia de captare şi stocare a carbonului ar fi trebuit să funcţioneze alături de centrala Genesee, situată lângă oraşul Edmonton.

În 2021 compania Capital Power a început retehnologizarea acestei centrale, prin înlocuirea unităţilor de producţie 1 şi 2, unde sunt utilizate generatoare de abur pe bază de cărbune, cu turbine pe gaz de la Mitsubishi. Retehnologizarea ar trebui să se încheie până la sfârşitul acestui an, când va fi scoasă din funcţiune unitatea pe cărbune.

Pe marginea deciziei Capital Power, Environmental Defence, o organizaţie ecologistă din Canada, a precizat că proiectele de stocare a carbonului sunt "inutile, ineficiente şi costisitoare" atunci când sunt comparate cu producerea energiei electrice în centrale eoliene şi solare.

Environmental Defence a mai subliniat că proiectele de captare a carbonului care reuşesc să fie puse în funcţiune captează de obicei doar o "fracţiune" din rata promisă.

"Această decizie este doar cel mai recent eşec din istoricul teribil al captării carbonului. Ea ar trebui să servească drept lecţie pentru guverne cu privire la cât de nesăbuită este folosirea banilor contribuabililor pentru a subvenţiona astfel de proiecte", a declarat Julia Levin, director asociat al organizaţiei Environmental Defence, după cum se arată în articolul de la Power Engineering.

"Decizia a venit în ciuda subvenţiilor guvernamentale masive. Capital Power a primit deja 5 milioane de dolari de la guvernul din Alberta, iar proiectul ar fi putut accesa atât credite fiscale federale, cât şi provinciale. În ciuda acestui fapt, Capital Power a decis totuşi că proiectul nu ar fi viabil din punct de vedere financiar", a mai declarat directorul de la Environmental Defence.

Compania Capital Power produce energie electrică în centrale pe gaze, cărbune, solare şi eoliene cu o putere instalată de circa 9,3 GW şi are 900 de angajaţi.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb