INDUSTRIA DE GAMBLING - EDIŢIA A II-A - RADU MAZĂRE VREA SĂ DEZVOLTE INDUSTRIA DE GAMBLING Zonă specială fiscală pentru jocurile de noroc pe litoral

DAN NEDELCU
Ziarul BURSA #Companii #Gambling / 22 februarie 2013

Zonă specială fiscală pentru jocurile de noroc pe litoral
  • document ataşat prima pagină
    apasă aici pentru a descărca.

    Cazinoul din Constanţa, exploatat în parteneriat cu un mare operator internaţional privat

    Interviu în exclusivitate cu domnul RADU MAZĂRE, primarul municipiului Constanţa

    Reporter: La finalul anului trecut, v-aţi exprimat opinia că nu doriţi să mai vindeţi Cazinoul din Constanţa. Din contră, aţi spus că vreţi să realizaţi un parteneriat public-privat cu o firmă interesată de reabilitarea acestui monument şi să-l folosiţi pentru jocurile de noroc. Care este stadiul demersurilor privind reabilitarea Cazinoului?

    Radu Mazăre: După opinia celor din branşă, de pe plan internaţional, Cazinoul din Constanţa este învechit din punct de vedere conceptual modern. Actualele cazinouri sunt foarte mari, cu facilităţi extrem de diversificate, atât în interior cât şi adiacent, sunt adevărate mall-uri dedicate divertismentului şi petrecerii timpului liber. Cazinoul nostru, sigur, rămâne o emblemă şi poate fi unul de lux, dar mai mic.

    Pentru că acest imobil a constituit un punct fierbinte şi în viaţa politică, am zis că, dacă el nu se poate vinde - cu toate că Transelectrica, Transgaz, rezervele noastre naturale şi altele mult mai importante se pot vinde - atunci o să ne asociem. Însă, până când vom reuşi să ne asociem cu cineva, pentru ca nu cumva să existe riscul degradării excesive a imobilului, l-am inclus pe o listă de finanţare din fonduri europene în vederea reabilitării. Avem nevoie de aproximativ 7 milioane euro pentru repararea lui, urmând ca, ulterior, să ne asociem cu un operator specializat pentru exploatare. Dacă între timp găsim pe cineva dispus să facă singur şi investiţia necesară reabilitării, atunci renunţăm la fondurile europene. Din păcate, nu sunt convins că ar exista cineva care să inves-tească 7 milioane de euro într-o asociere numai pentru reabilitare. În plus, pentru cumpărarea clădirii i-ar mai trebui câteva milioane, ceea ce ar ridica întreaga investiţie (achiziţie şi reabilitare) la vreo 10 milioane euro.

    Aşa că ne-am orientat spre finanţarea europeană la propunerea prietenului meu Nicuşor Constantinescu (preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa - n.r.). El mi-a propus să-l introducem pe o linie de finanţare cu fonduri europene, pentru că, în ultimul exerciţiu, au mai rămas câteva regiuni care nu au cheltuit toţi banii şi au mai rămas nişte locuri libere. Noi aveam trecut proiectul de reabilitare a Cazinoului pe listă şi pentru că obiectivul a fost preluat la Minis-terul Dezvoltării (Elena Udrea, la acea vreme ministru, promisese că reabilitează imobilul, dar nu a mai reuşit, iar noul Guvern Ponta a sistat fondurile alocate pentru Cazinoul din Constanţa - n.r.) am fost nevoiţi să-l scoatem de pe lista de investiţii. Acum, pentru că l-am preluat din nou în administrare, Cazinoul din Constanţa este din nou în procedură de finanţare pe fonduri europene.

    În momentul de faţă suntem în dis-cuţii cu autoritatea de management pentru includerea renovării cazinoului într-o finanţare, alături de un alt proiect amplu care vizează refacerea falezei constănţene. Aceasta ar însemna că, după doi-trei ani (până semnăm contractele şi se realizează lucrările), să încheiem o asociere cu un operator privat. Pentru că nu putem să-l operăm noi, primarul sau şefii de servicii nu pot să fie şefi de sală... Doar nu o să exploateze Mazăre sau Primăria Constanţa cazinoul... Sperăm că până la 31 decembrie clădirea să fie complet renovată.

    Reporter: Aţi găsit deja o firmă interesată de o astfel de asociere?

    Radu Mazăre: Sunt mai multe firme cu care am discutat: nişte companii americane, una rusească (care are sediul tot în SUA), iar acum două zile mi-a spus cineva că ar mai fi interesaţi şi nişte investitori din Golf, din Qatar. Dar de la interesul manifestat al companiilor până la investiţia efectivă avem cale lungă.

    Pentru asociere va trebui să facem un anunţ de selecţie internaţională, conform procedurilor legale. Eu sunt interesat să ajungă aici un operator mare pe plan internaţional, care să şi aducă clienţi. Pentru că nu este rentabil să investeşti o sumă foarte mare de bani în această clădire şi apoi să organizezi nunţi ma-chedoneşti.

    Reporter: O dată cu reabilitarea Cazinoului vor fi construite şi hoteluri, în proximitate, pentru cazare?

    Radu Mazăre: Avem în vedere ca, în momentul în care ne asociem cu cineva pentru operare, să oferim partenerului şi terenul ocupat de actuala parcare situată la poarta 1 de intrare în portul Constanţa (peste 2 ha - n.r.), pentru a putea construi acolo un mic hotel de lux care să deservească cazinoul.

    Pe de altă parte, o investiţie separată va fi făcută şi în portul turis-tic Tomis, unde urmează să fie construit un hotel Hilton, în-cepând, probabil, din primăvară. Ştiu că a fost semnat contractul de achiziţie între partenerii de afaceri zilele trecute.

    Reporter: Credeţi că turismul de gambling poate fi un segment exploatat de Constanţa şi de litoral?

    Radu Mazăre: Sigur, dar în anumite condiţii. Mă străduiesc să găsesc posibilitatea de a crea o "zonă specială" pentru jocurile de noroc. Încercăm să promovăm o legislaţie, fără a intra însă în contradicţie cu normativele Uniunii Europene, în aşa fel încât zona turistică de coastă a României să beneficieze de o fis-calitate mai bună pentru jocurile de noroc. Am şi acordul primului minis-tru Victor Ponta. Nu mă întrebaţi de vreo sumă sau procent de taxare, pentru că nu ştiu deocamdată să dau elemente concrete.

    Pentru moment, este foarte greu să aflu care sunt "portiţele" din legislaţia europeană. La asta lucrăm acum. Am înţeles că nu mai pot fi create zone speciale noi. În acelaşi timp, am văzut că, lângă Madrid, se construieşte proiectul "EuroVegas", pentru care spaniolii au făcut o legislaţie specială. Este o investiţie de zeci de miliarde de euro pe care o realizează cel mai mare deţinător de cazinouri din Las Vegas.

    Cred că turismul de gambling, suprapus (puţin pe zona staţiunii Mamaia, a oraşului Constanţa şi poate şi pe o parte din Delta Dunării) peste turismul de nişă, de dis-tracţie, pe care noi îl promovăm, ar închide complet pachetul turistic. În acelaşi timp există mai multe pieţe externe pe care am putea să le accesăm, extrem de importante având în vedere mărimea lor. Sunt pieţele din Rusia, Turcia, precum şi cele din zona arabă, în special din Golful Persic. Din păcate însă, la toate avem probleme cu vizele, pentru că noi suntem "capra curajoasă cu coada-n sus".

    Cotaţii Internaţionale

    vezi aici mai multe cotaţii

    Bursa Construcţiilor

    www.constructiibursa.ro

    Comanda carte
    fngcimm.ro
    danescu.ro
    chocoland.ro
    arsc.ro
    leonidas-universitate.ro
    Stiri Locale

    Curs valutar BNR

    17 Ian. 2025
    Euro (EUR)Euro4.9759
    Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
    Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
    Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
    Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

    convertor valutar

    »=
    ?

    mai multe cotaţii valutare

    erfi.ro
    oaer.ro
    greenenergyexpo-romenvirotec.ro
    Cotaţii Emitenţi BVB
    Cotaţii fonduri mutuale
    solarenergy-expo.ro
    Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
    The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
    BURSA
    BURSA
    Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
    The Kingdom of God on Earth
    Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
    Carte - The crisis solution terminus a quo
    www.agerpres.ro
    www.dreptonline.ro
    www.hipo.ro

    adb