Titus Corlăţean: "Arms Trade Treaty va reglementa comerţul cu arme convenţionale"

A.C.
Ziarul BURSA #Companii #Apărare / 4 aprilie 2013

Titus Corlăţean: "Arms Trade Treaty va reglementa comerţul cu arme convenţionale"

Ţara noastră, alături de alte 153 de state ONU, a votat, în 2 aprilie 2013, în cadrul Adunării Generale a ONU, în favoarea adoptării tratatului internaţional care reglementează standarde globale pentru comerţul cu arme convenţionale Arms Trade Treaty - ATT, potrivit unui comunicat al Ministerului Afacerilor Externe (MAE). Ministrul Titus Corlăţean a declarat că, prin intrarea în vigoare a acestui instrument juridic internaţional, după ratificarea sa de către 50 de state, se va pava calea pentru reglementarea acestui comerţ, evaluat la circa 70 miliarde de dolari USD anual şi pentru  asigurarea că se vor diminua considerabil atât comerţul ilicit cu arme, cât şi  acumulările destabilizatoare de arme din conflictele în care drepturile omului sunt flagrant încălcate".

Ministerul Afacerilor Externe va iniţia, cu celeritate, procedurile interne legale care vor permite semnarea ATT de către ţara noastră şi, ulterior, ratificarea acestui nou instrument internaţional. România a reglementat şi aplică, încă din 1992, un regim cuprinzător şi eficient de control al operaţiunilor de transfer cu produse militare.

ATT este un instrument juridic de importanţă majoră pentru comunitatea internaţională, care va întări securitatea globală şi va impune cele mai avansate standarde ale comerţului cu arme, inclusiv "regula de aur" în materie, potrivit căreia se vor interzice transferurile de arme dacă acestea vor putea contribui la încălcarea drepturilor omului şi a dre­ptului interna­ţional uma­nitar în ţara de destinaţie.

ATT reglementează operaţiunile de export, import, brokeraj, tranzit şi trans­bordare cu produse militare şi se va aplica celor 7 categorii de arme convenţionale stabilite în Registrul ONU privind Armele Convenţionale, armelor de calibru mic şi armamentelor uşoare; în ciuda opoziţiei marilor exportatori şi a principalilor importatori, ATT conţine prevederi referitoare la controlul exporturilor de muniţie convenţională. Tratatul prevede obligaţia creării unor sisteme naţionale de control al exporturilor, posibilitatea creării unor sisteme de control al importurilor de către statele importatoare, precum şi obligaţia înfiinţării unor registre naţionale privind operaţiunile de transfer, inclusiv privind tranzitul şi transbordarea, precum şi transmiterea periodică de rapoarte naţionale cu privire la operaţiunile de transfer.

- Procesul ONU de negociere a unui Tratat privind Comerţul cu Arme (ATT) a fost iniţiat în 2005 şi a beneficiat de două conferinţe diplomatice (iulie 2012, respectiv martie 2013), finalizate cu blocarea consensului. Directorul general al Departamentului pentru Controlul Exporturilor din cadrul MAE, structură care este autoritatea naţională în domeniul controlului exporturilor de armament, a deţinut vicepreşedinţia ATT şi a fost invitat să facă parte din Comitetul de Redactare a tratatului.

- La 2 aprilie a.c. a fost adoptată o rezoluţie a Adunării Generale a ONU, propusă de Costa Rica şi cosponsorizată de 107 state, printre care toate statele UE, SUA, Israel ş.a., prin care se adoptă Tratatul şi se solicită Secretarului General al ONU, în calitate de depozitar al tratatului, deschiderea spre semnare a acestuia la 3 iunie 2013.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb