Autorităţile au primit două oferte pentru participarea la construcţia unui grup de producţie a energiei în valoare de 900 milioane de euro la Complexul Energetic Rovinari, din partea companiilor Marubeni Corporation din Japonia şi China Huadian Engineering. "Noul grup ar urma să aibă o capacitate instalată de 500 MW", a declarat ieri şeful Oficiul Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie (OPSPI), Florin Vlădan, la un seminar economic, potrivit Mediafax.
Pe lângă această unitate, statul încearcă să atragă investitori pentru un alt proiect, de 800 milioane de euro, la Complexul Energetic Craiova. Unitatea ar urma să aibă o putere de 500 MW.
Compania niponă Marubeni Corporation are circa 4.000 de angajaţi şi 120 de birouri în 68 de ţări şi regiuni, inclusiv în România. Marubeni este una dintre cele mai mari companii japoneze de intermediere comercială, cu operaţiuni în domeniul alimentar, textile, energie, metale, resurse minerale şi industria chimică. Activităţile companiei includ şi proiecte energetice şi de infrastructură, fabrici, utilaje, finanţe, logistică, construcţii şi dezvoltare imobiliară.
Compania de stat China Huadian Engineering are ca principale domenii de activitate producţia de utilaje grele, tehnologii de tratarea apei şi protecţia mediului, energii din surse neconvenţionale, construcţia de centrale electrice, respectiv cercetare şi dezvoltare de produse de înaltă tehnologie. Operaţiunile grupului China Huadian Corporation, din care face parte compania, includ producţia de energie, servicii de termoficare, dezvoltarea de energie din surse primare, precum cărbunele şi alte servicii tehnologice pentru do-meniul energetic.
În aprilie 2011, Ministerul Economiei a anunţat că societatea China Huadian Engineering vrea să inves-tească în industria minieră şi producţia de energie pe bază de cărbune din România. La momentul respectiv, surse din domeniul energetic au declarat că grupul China Huadian vrea să intre în acţionariatul EnergoNuclear, societate care deruleză proiectul construcţiei reactoarelor nucleare 3 şi 4 la centrala de la Cernavodă alături de grupul italian Enel şi ArcelorMittal Ro-mânia.
Termoelectrica a semnat în mai anul trecut un memorandum de cooperare cu China Huadian Engineering pentru atragerea de investitori privaţi care, în parteneriat cu Termoelectrica, să construiască la centrala de la Doiceşti două grupuri noi de producţie a energiei, evaluate la 700 milioane de euro.