Companiile din grupul Tender şi acţionarii Rafo au fondat primul patronat al petroliştilor

Daniel Bojin
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 13 august 2004

În noul patronat urmează să intre şi "Lukoil România"

Ovidiu Tender va face schimb de acţiuni cu Balkan Petroleum, pentru a uşura fuziunea "Rafo-Carom", care va da naştere companiei CRP "Moldova"

Reprezentanţii companiilor din industria petrolului controlate de grupul Tender şi Balkan Petroleum, precum şi reprezentantul "Lukoil România" s-au reunit ieri, la Mamaia, la prima Adunare Generală a Patronatului Petrolului din România (PPR), afiliat la confederaţia UGIR-1903, pentru a analiza strategia de dezvoltare pe termen scurt şi mediu a acestei industrii. În noul patronat, care reuneşte 18 companii din industria de profil, cu o cifră de afaceri de peste 2,1 miliarde de dolari pe primul semestru din acest an, va intra şi "Lukoil România", ne-a declarat preşedintele PPR, Toader Găureanu. Domnia sa spune că patronatul îşi propune în principal să susţină interesele industriei petrolului în dialogul cu Guvern şi sindicatele. Domnul Găureanu consideră că înfiinţarea noului patronat se impunea ca o necesitate datorită faptului că industria petrolului reprezintă şi astăzi principala vocaţie industrială a României atît prin tradiţia şi cultura industrială formată în cei peste 100 de ani de existenţă a acestei ramuri, cît şi prin rolul important pe care îl ocupă la formarea Produsului Intern Brut.

Ovidiu Tender, preşedintele UGIR-1903, ne-a declarat că înfiinţarea patronatului va conduce la o mai bună coordonare a activităţii între companiile membre. Ovidiu Tender şi Toader Găureanu spun că patronatul este deschis şi celorlalţi actori importanţi din industria noastră petrolieră.

Fuziunea "Rafo - Carom", va fi analizată de creditori în septembrie

Toader Găureanu ne-a precizat că patronatul va susţine fuziunea dintre "Rafo" şi "Carom", care urmează să dea naştere unei noi societăţi - "Compania de Rafinare şi Petrochimie Moldova" SA. Ovidiu Tender spune că a propus AVAS un contract de novaţie prin care "Balkan Petroleum", acţionarul majoritar al "Rafo", să preia controlul şi asupra companiei "Carom", pentru că astfel va fi uşurată procedura de fuziune dintre cele două societăţi. În schimbul cedării controlului, Ovidiu Tender ar putea prelua o cotă din acţiunile "Balkan Petroleum". Formula propusă de acţionariatul celor două companii, care se pare că este agreată şi de o parte importantă dintre creditori, este refacerea structurii economice de pe platforma Oneşti existente înainte de 1990.

Problema datoriilor către stat ar putea fi rezolvată prin conversia creanţelor statului în acţiuni.

Patronatul Petrolului din România - UGIR 1903 solicită Guvernului României următoarele:

- Realizarea unui program de măsuri necesare relansării industriei petroliere şi petrochimice din România, în perspectiva aderării la Uniunea Europeană din 2007, care să fie elaborat împreună cu reprezentanţii patronatului, conform legilor în vigoare;

- Prezentarea către mediul de afaceri român a condiţiilor în care s-a realizat privatizarea "Petrom";

- Prezentarea facilităţilor şi a condiţiilor oferite investitorului OMV la privatizarea "Petrom" avînd în vedere că acestea vor influenţa în mod decisiv şi pe termen lung politicile economice ale celorlalte companii petroliere din România;

- Formularea unei strategii privind consolidarea capacităţii Guvernului de a controla tendinţele de formare a unor structuri de monopol, în concordanţă cu directivele Uniunii Europene. În acest context se impune cunoaşterea cerinţelor transmise investitorului - OMV - privind implicarea actuală şi ca acţionar al Grupului Rompetrol;

- Formularea unei politici guvernamentale privind condiţiile în care vor fi exploatate rezervele de petrol ale României, modalităţile de formare a preţurilor la ţiţei şi accesul în condiţii egale al companiilor petroliere româneşti la cumpărarea petrolului de pe piaţa internă.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb