Companiile cu capital german din România privesc din nou cu ceva optimism spre viitor, după doi ani extrem de dificili, marcaţi de pandemie şi de războiul din Ucraina. Dar există şi riscuri, care pot întuneca perspectivele economice, arată sondajul realizat în această primăvară de AHK România împreună cu alte 15 camere de comerţ germane bilaterale din Europa Centrală şi de Est, în rândul companiilor germane active în ţările respective. Sondajul relevă situaţia economică şi de afaceri a companiilor, dar oferă totodată şi o imagine de ansamblu a celor mai importanţi factori de risc pentru dezvoltarea afacerilor din punctul de vedere al companiilor, precum şi o evaluare a celor mai importanţi factori locali care influenţează deciziile investiţionale.
Situaţia companiilor germane din România s-a îmbunătăţit într-o oarecare măsură în comparaţie cu primăvara anului 2022 şi este apreciată ca fiind "bună" de 45% dintre cei intervievaţi. Mai mult de 47% dintre repondenţi consideră situaţia companiilor lor ca fiind satisfăcătoare şi doar 8% o consideră rea.
În legătură cu evoluţia propriilor afaceri, în primăvara anului 2023 companiile privesc cu încredere spre viitor. Aproape 46% dintre repondenţi sunt de părere că îşi vor dezvolta afacerea în următoarele 12 luni (în 2022: 41%), iar 16% se aşteaptă ca evoluţia locală a afacerilor să arate mai rău (în 2022: 11%).
Referitor la evoluţia economică a României în următoarele 12 luni, peste 25% dintre cei chestionaţi se aşteaptă la o îmbunătăţire (2022: 11%) şi doar 29% sunt pesimişti şi văd o înrăutăţire a perspectivelor economice (2022: 52%). 46% dintre companii nu se aşteaptă la nicio schimbare (2022: 38%). Mai mult de jumătate prevede o creştere a cifrei de afaceri în comparaţie cu anul precedent, în vreme ce 32% dintre companii nu se aşteaptă la nicio schimbare în acest sens.
Este îmbucurător şi faptul că numărul de angajaţi va creşte. Mai mult de 42% dintre companiile intervievate anunţă că vor în continuare să angajeze personal (2022: 41%). Pentru 42% dintre ele numărul de angajaţi va rămâne la fel. În privinţa investiţiilor în următoarele 12 luni, 40% din companii spun că acestea vor creşte (2022: 25%), în timp ce 24% dintre cei intervievaţi sunt mai precauţi şi plănuiesc sume mai mici pentru investiţii (2022: 20%).
Lipsa de personal calificat revine la început de 2023 pe agenda companiilor, ca factor de risc economic, alături de creşterea costurilor cu forţa de muncă. Dar şi preţurile la energie continuă să reprezinte o provocare pentru companii. Cel mai mare risc îl reprezintă însă costurile cu forţa de muncă, urmat de lipsa de personal calificat şi de preţul la energie În primăvara lui 2022 preţul materiilor prime şi al energiei reprezentau cei mai relevanţi factori de risc, pe fondul nesiguranţei şi al restricţiilor impuse de pandemie. Factorii "clasici" de risc menţionaţi în chestionar, infrastructura şi politicile economice, trec în plan secund şi sunt percepuţi mai puţin ca riscuri.
În sondaj au fost analizaţi în total 21 de factori specifici amplasamentului investiţional, care au o influenţă semnificativă asupra deciziei investiţionale. Un factor decisiv pentru investitori este calitatea de membru UE a României, care a fost apreciat pozitiv şi în acest an de 44% dintre repondenţi. Îmbucurător este şi faptul că practicile în achiziţiile publice s-au îmbunătăţit de-a lungul timpului (2018: -35 puncte, 2023: -13 puncte). Formarea academică (0 puncte) şi calificarea angajaţilor (-2 puncte) au de asemenea un scor bun. În ceea ce priveşte formarea profesională, aceasta necesită îmbunătăţiri. Este nevoie urgentă de investiţii în formarea profesională şi continuă, atât din partea companiilor, cât şi a autorităţilor responsabile. Referitor la acest aspect gradul de satisfacţie al companiilor este în scădere uşoară ( -13 puncte).