Companiile germane se aşteaptă doar la o recesiune uşoară anul viitor, în pofida impactului crizei energetice, a penuriei de materii prime şi a unei economii globale cu activităţi scăzute, a arătat un sondaj efectuat la nivelul asociaţiilor economice importante, publicat ieri de Reuters, conform News.ro.
"Ultimul trimestru al anului 2022 şi începutul lui 2023 vor fi probabil însoţite de o scădere a activităţii economice. Cu toate acestea, ne aşteptăm doar la o uşoară scădere", a declarat Siegfried Russwurm, preşedintele Federaţiei Industriilor Germane (BDI).
Au existat semne din ce în ce mai mari că economia germană ar putea evita cea mai gravă recesiune economică, declanşată de o scădere a livrărilor de energie din Rusia după invadarea Ucrainei.
Inflaţia a încetinit uşor în noiembrie, până la 11,3%, de la un maxim de 11,6% în luna anterioară, pe măsură ce preţurile energiei au scăzut.
Guvernul german a prognozat că economia va creşte cu 1,4% în acest an şi se va contracta cu 0,4% anul viitor.
Russwurm a avertizat că creşterea va rămâne scăzută până în 2024, deoarece cererea slabă din întreaga lume va afecta economia germană, dependentă de exporturi.
Asociaţia Camerelor Germane de Industrie şi Comerţ (DIHK) a declarat că există multe indicii că întreruperile lanţului de aprovizionare se diminuează treptat.
"Tarifele de transport pentru containere se apropie din nou de valorile normale pe termen lung, iar aglomeraţia din afara porturilor internaţionale se diminuează încet", a declarat preşedintele DIHK, Peter Adrian.
"Dacă sunt implementate relaxările anunţate ale politicii Chinei de zero-Covid, ar fi, de asemenea, un semnal pozitiv pentru lanţurile globale de aprovizionare", a adăugat el.
Cu toate acestea, DIHK a avertizat că creşterea preţurilor energiei şi reducerea încrederii consumatorilor încă întunecă perspectivele pentru 2023.
Asociaţia meşteşugarilor ZDH a exprimat opinii similare cu cele ale DIHK, spunând că pentru anul viitor sosesc considerabil mai puţine comenzi.