Companiile resping ipoteza prăbuşirii pieţei imobiliare

Alina Toma
Ziarul BURSA #Companii / 22 iunie 2004

Actorii pieţei susţin că tranzacţiile imobiliare se fac la preţurile afişate de ei

Agenţiile imobiliare nu previzionează o scădere a preţurilor locuinţelor pentru că oferta va echilibra rapid cererea

Companiile vor ca băncile să crediteze şi investitorii în ansambluri rezidenţiale

Actorii pieţei imobiliare au reacţionat ieri la declaraţiile consilierului guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu, care a afirmat pentru ziarul "Bursa" că, în doi-trei ani, am putea asista la o prăbuşire a pieţei locuinţelor. Adrian Vasilescu a subliniat că, prin creşterea continuă a preţurilor, piaţa va eşua într-o criză de proporţii asemănătoare celei japoneze, criză ce-i va afecta toate segmentele. Domnul Vasilescu a adăugat: "Agenţiile au exagerat cu afişajul preţurilor la proprietăţile imobiliare. Dacă pe piaţa bancară operatorii fac diferenţa între preţul afişat şi cel real, această diferenţiere nu se face pe piaţa imobiliară".

Agenţiile imobiliare au concluzionat la unison că un colaps al pieţei imobiliare este imposibil. Reprezentanţii acestora consideră că Adrian Vasilescu a exagerat şi au subliniat că numai oferta variată ar putea regla preţurile. Ei aşteaptă cu nerăbdare ca băncile să crediteze şi investitorii în ansambluri rezidenţiale pentru a diversifica oferta şi a îmbunătăţi calitatea construcţiilor.

Codruţ Cioncu, directorul general al "Rasig Group", ne-a declarat că un astfel de scenariu este imposibil şi că, atît timp cît se construiesc locuinţe noi la 1.000 euro/metru pătrat construit, apartamentele din blocurile vechi se tranzacţionează la jumătate de preţ.

Domnia sa a subliniat că această comparaţie este valabilă pentru cele mai căutate locaţii din Bucureşti, unde locuinţele sînt mai scumpe decît în Praga. Domnul Cioncu susţine: "Preţurile pentru locuinţele noi nu pot creşte mai mult de 1.000 euro/metru pătrat construit, în condiţiile în care nu se realizează apartamente cu suprafeţe mai mici de 160 metri pătraţi în blocurile noi. Deja, în unele cazuri, preţul este mult prea mare faţă de calitatea locuinţelor.

Valoarea reală a unei case cu finisaje de superlux este de circa 800 de euro/metru pătrat util. Ori specula şi tranzacţiile la preţuri fabuloase sînt încurajate de oferta mică pe acest segment, în locaţiile de succes ale Capitalei". Directorul "Rasig" ne-a spus că, dacă băncile nu vor deschide linii de credit pentru investitorii în ansambluri rezidenţiale, nici oferta nu-şi va îmbunătăţi preţul şi calitatea.

Dan Ioan Popp, directorul general al "Impact", consideră că preţurile vor creşte în continuare pe principiul pieţei comune care este uniformizarea preţurilor. Domnia sa ne-a declarat: "Preţurile se pot nivela în 5 ani, în 25 de ani sau în 80 de ani. Deci nu există căi prin care preţul imobilelor să scadă. El va creşte în continuare datorită tendinţei generale de creştere a bunăstării şi a veniturilor". Conducerea "Impact" susţine că o explicaţie suplimentară a creşterii preţurilor este legată de raportul între cerere şi ofertă, unde oferta investitorilor în ansambluri rezidenţiale este încă destul de redusă. "Această piaţă este dominată în proporţie de 85-90% de oferta construcţiilor noi realizate în regie proprie, cu care investitorii nu pot concura", a adăugat domnul Popp.

Mihaela Alexandroiu, directorul agenţiei "Bastion", nu este de acord cu Adrian Vasilescu. Domnia sa ne-a spus că nu piaţa imobiliară se va prăbuşi ci creditele imobiliare. Doamna Alexandroiu ne-a explicat: "Siguranţa unui loc de muncă stabil este încă foarte fragilă. Ori băncile au acordat, pînă în acest an, mult prea uşor credite pentru achiziţionarea de locuinţe. Nu peste mult timp, o parte din cei creditaţi nu vor mai putea plăti ratele, iar locuinţele vor fi vîndute prin licitaţie sub valoarea pieţei. Există deja mulţi speculanţi care vînează asemenea ponturi. Fenomene similare au fost înregistrate şi în Polonia, Cehia şi Ungaria". Directorul "Bastion" a admis că în multe cazuri raportul calitate-preţ nu se respectă pentru construcţiile noi Domnia sa ne-a dat ca exemplu Şoseaua Nordului unde mai multe apartamente cu finisaje execrabile au fost vîndute la preţ de locuinţe de lux, respectiv 1.500 euro/metru pătrat construit. Cumpărătorii le-au preferat din cauza locaţiei şi a ofertei limitate pentru această zonă. Şi domnia sa este nemulţumită că băncile nu oferă linii de credite pentru investitorii în spaţii rezidenţiale.

Alexandru Niţescu, director investiţii în cadrul "Regatta", vede ca imposibilă prăbuşirea pieţei rezidenţiale pentru că mecanismele cererii şi ofertei nu o vor lăsa să intre în colaps. Domnia sa ne-a declarat: "În momentul de faţă, piaţa rezidenţială funcţionează perfect în funcţie de cerere şi ofertă. Preţurile de tranzacţionare sînt foarte apropiate de cele afişate de agenţii. Oamenii sînt mai informaţi şi nu aruncă banii pe fereastră. Deja sînt foarte puţine cazurile în care raportul calitate-preţ nu este respectat. Pentru perioada imediat următoare cred că Bucureştiul va avea o evoluţie asemănătoare capitalelor vecine, unde presiunea cererii a fost preluată de ofertele din zonele adiacente oraşului".

Agenţiile imobiliare contactate de ziarul "Bursa" afirmă că, de la începutul anului şi pînă în prezent, preţurile terenurilor din Capitală au explodat. Media creşterii faţă de aceeaşi perioadă este de 50-60% în majoritatea zonelor preferate de investitori. De asemenea, agenţiile se aşteaptă ca şi preţurile vilelor să mai crească, pînă la sfîrşitul anului, cu 15-20%.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb