Companiile româneşti domină topul celor mai mari 100 companii din Europa de Sud-Est

V.G.
Companii / 12 octombrie 2022

Companiile româneşti domină topul celor mai mari 100 companii din Europa de Sud-Est

Compania românească OMV Petrom, activă în industria de petrol şi gaze naturale, a devenit cea mai mare companie din Europa de Sud-Est în 2021, potrivit TOP 100 al celor mai mari companii din regiune, publicat de SeeNews astăzi, arată un comunicat de presă transmis redacţiei.

Potrivit sursei citate, după o pauză de şapte ani, cel mai mare producător de petrol şi gaze al României este din nou pe locul întâi în topul SeeNews, depăşind liderul tradiţional - producătorul local de automobile Dacia. Vânzările OMV Petrom au crescut cu 60% până la 6 miliarde de euro, depăşind Dacia, care a avut vânzări de 4,4 miliarde de euro anul trecut. În ceea ce priveşte profitul, OMV Petrom este pe locul 2 în top, cu 546,3 milioane de euro.

TOP 100 SeeNews clasează cele mai mari companii din Europa de Sud-Est după veniturile totale pentru anul fiscal încheiat la 31 decembrie 2021. Publicaţia conţine, de asemenea, clasamente ale celor mai mari bănci şi asigurători din regiune.

Mai mult de jumătate din totalul participanţilor în clasament, 56, sunt companii româneşti. Cea mai performantă companie din punct de vedere al profitului este producătorul local de hidroenergie Hidroelectrica, care a încheiat 2021 cu un profit de 614 milioane de euro şi o rentabilitate de 45%, pe fondul creşterii vânzărilor de energie electrică. Compania se pregăteşte pentru o ofertă publică iniţială anul viitor, care va fi cea mai mare din istoria României.

De asemenea, câştigătorul clasamentului SEE TOP 100 pentru bănci este compania românească Banca Transilvania.

Ajutate de creşterea economică post-pandemie, cele mai mari companii din Europa de Sud-Est au înregistrat o creştere de două cifre a veniturilor şi profitului în 2021, conform clasamentului SEE TOP 100.

Primele o sută de companii din Europa de Sud-Est au încheiat anul 2021 cu venituri combinate de 53,8 miliarde de euro, cu 28% mai mari decât veniturile totale ale participanţilor din clasamentul anului anterior, depăşind cu mult şi nivelul de 129,3 miliarde de euro atins în 2019.

Creşterea profiturilor lor a fost şi mai remarcabilă - cu 83% faţă de anul precedent, până la 6,4 miliarde de euro.

Industria de petrol şi gaze a fost cea mai performantă atât în ​​ceea ce priveşte veniturile, cât şi profitul, înlocuind sectorul de retail care a fost câştigător în 2020. Companiile de petrol şi gaze din SEE TOP 100, ale căror venituri combinate s-au redus cu un sfert în 2020 ca urmare a crizei economice, interdicţiilor de călătorie şi preţurilor scăzute ale mărfurilor, şi-au crescut veniturile agregate cu 54% în 2021, în timp ce profiturile s-au dublat.

În total, 21 companii de petrol şi gaze au intrat în clasamentul din 2021, se menţionează în comunicat.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb