COMPLEX TRADIŢIONAL DIN INIMA ORHEIULUI VECHI, MOLDOVA, VIZITAT DE TURIŞTI DIN TOATĂ LUMEA Case noi construite în stil vechi, la Eco Resort Butuceni

A consemnat EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Lifestyle / 1 noiembrie 2019

Case noi construite în stil vechi, la Eco Resort Butuceni

Interviu cu Anatolie Botnaru, administrator Eco Resort Butuceni

Situat în inima Orheiului Vechi, din Republica Moldova, Eco Resort Butuceni - un complex turistic cu 20 de locuri de cazare dispuse în mai multe locaţii din sat, restaurant, teatru de operă şi fermă de animale - este deschis turiştilor din întreaga lume încă din 2008.

Iniţiatorul resortului tradiţional este Anatolie Botnaru, care ne-a povestit cum s-a gândit să investească într-un asemenea proiect şi cum, împreună cu meşteşugarii şi femeile din Butuceni, construieşte şi găteşte aşa cum făceau butucenenii în vremurile cele mai vechi.

Locul unde este dispus Eco Resort Butuceni este o zonă stâncoasă cu teritorii verzi pe marginea râului Răuţ. Situat la 47 de km de Chişinău şi la 18 Km de Orhei, resortul oferă posibilitatea oaspeţilor să ia parte în master class-urile organizate săptămânal, împreună cu gospodinele localnice, unde pot învăţa cum se prepară sarmalele, plăcintele, prăjiturile moldoveneşti veritabile şi multe alte bucate tradiţionale. De asemenea, turiştii au posibilitatea să facă plimbări cu trăsura trasă de cai sau boi, pe drumul principal al satului Butuceni.

Printre altele, în fiecare vară, la Butuceni se organizează, timp de trei zile, în aer liber, Festivalul de muzică clasică DescOPERĂ.

Reporter: Când a fost deschis Eco Resort Butuceni?

Anatolie Botnaru: Am început să investim în 2004, când am cumpărat prima casă, după care au urmat mai multe imobile şi ne-am deschis în 2008. Acum avem 20 de camere în diferite locuri, restaurantul Teatrul de Operă din marginea satului, care are toată infrastructura necesară - centru informaţional, loc de servit masa etc. - fermă de animale, de unde procurăm materia primă pentru restaurant. Conlucrăm cu sătenii, în sensul că îi provocăm să vândă ei produsele, nu doar noi.

Reporter: Cum v-aţi gândit să investiţi într-un astfel de resort tradiţional?

Anatolie Botnaru: Ideea a fost venită din sufletul meu de ţăran. Când am început să construim veneau străinii şi acordau cea mai mare atenţie lucrurilor tradiţionale din sat. Atunci ne-am axat pe astfel de lucruri. Toată lumea din ţările de pe lângă noi (România, Moldova, Rusia..) vrea să fie mai europeană, iar toţi europenii apreciază foarte mult lucrurile de bază, de unde au pornit. De aceea am considerat că este oportun să construim case de piatră şi lut, fără să le şlefuim. Am cooptat un grup de femei care să ne ajute şi tot ceea ce am construit este în stil ţărănesc. Putem spune că Butuceni este faţa turismului moldovenesc.

Reporter: Aşadar aveţi şi case noi..

Anatolie Botnaru: Avem case şi gospodării vechi - cât de cât restaurate, dar în proporţie foarte mică -, dar şi case noi, construite în acelaşi stil vechi, astfel încât nu îţi dai seama dacă respectiva locuinţă este veche sau nouă, ai crede că a fost construită acum sute de ani. Am dat voie ţăranilor să construiască la fel ca acasă, cum făceau acum mulţi ani de zile.

Reporter: Şi bucătăria este tot tradiţională?

Anatolie Botnaru: Da, la fel sunt şi bucatele. Categoric nu accept niciun bucătar de la şcoală, ci numai femei din sat care cunosc bucătăria tradiţională, ce nu se învaţă la nicio şcoală. Bucătarii cu şcoală au de învăţat o grămadă de la aceste femei.

Absolut tot ce creşte în Moldova şi ce se face aici, în zonă, puteţi găsi la noi. Indiferent că este borş, borş verde, borş roşu, fasole, zeamă, plăcinte, sarmale, tăiţei de casă, toate se găsesc la noi, numite chiar cum se numeau aici în Basarabia în timpurile vechi. Consider că Moldova este cea mai bogată în bucătăria tradiţională, din cauză că am rămas în urmă faţă de celelalte ţări, iar în domeniul culinar acest lucru este un atu.

Reporter: Autorităţile v-au ajutat în derularea acestei investiţii atât de mari?

Anatolie Botnaru: Nici nu am fost foarte tare ajutaţi în construirea resortului, dar nici nu ne-au împiedicat autorităţile, ceea ce a însemnat foarte mult. Ne-au ajutat foarte mult la organizarea Festivalului de muzică clasică DescOPERĂ, care este unic în lume.

Reporter: Povestiţi-ne mai multe despre acest festival...

Anatolie Botnaru: Ideea a venit de la domnul Friedrich Pfeiffer, dirijor la Filarmonica din Viena. Ne-am întâlnit întâmplător, am discutat şi am stabilit să facem operă la Butuceni. La început părea o nebunie, după care a urmat acest festival. Prima dată am făcut un concert, organizat de noi doi şi Teatrul Naţional de Balet, ca un test. S-a dovedit că sunetul este fenomenal - concertul este în aer liber. Apoi s-a implicat şi Guvernul, prin Ministerul Culturii. Festivalul se întinde pe trei zile, iar anul acesta am deschis cu rapsodii româneşti, a doua seară fiind dedicată operei Elixirul dragostei şi în cea de-a treia am avut tradiţionalul Strauss. Evenimentul este organizat în trei locuri diferite - pe râu, între stânci şi am făcut şi o scenă pe apă. De fiecare dată vin aproximativ câte 2000 de turişti pe seară.

Reporter: Revenind la Eco Resort Butuceni, care sunt problemele ce vă stau în cale în desfăşurarea acestei activităţi turistice?

Anatolie Botnaru: Ne lipseşte infrastructura - uneori nu avem lumină, iar gaze nu avem deloc, fiind obligaţi să ne descurcăm cu butelii. Însă, problema principală este dis­crepanţa foarte mare dintre numărul de turişti, în funcţie de perioadă - ba sunt prea mulţi, ba prea puţini. În weekend sunt câteva ore în care ne trebuie personal suplimentar, apoi, în celelalte zile, nu ştim ce să facem cu angajaţii.

Reporter: Câţi salariaţi aveţi?

Anatolie Botnaru: Avem 15 angajaţi permanenţi şi foarte mulţi care lucrează temporar. Suntem unica pensiune cu atâţia angajaţi. Celelalte pensiuni din Moldova sunt familiale şi au câte 2-3 angajaţi, din familie.

Reporter: Ce ne puteţi spune despre satul Butuceni?

Anatolie Botnaru: Satul Butuceni, care este o perlă, se află în inima Orheiului Vechi şi este foarte vechi, având o istorie de mii de ani. Butuceni este unul dintre marile centre de civilizaţie din trecut. Cele mai multe case sunt sculptate din piatră, iar acoperişurile sunt lucrate din şindrilă şi stuf.

Reporter: De unde sunt turiştii care vin la Eco Resort Butuceni şi cum vă promovaţi?

Anatolie Botnaru: Turişti vin din toată lumea, iar în ceea ce priveşte promovarea, avem site şi facebook, însă promovarea din gură în gură este cea mai bună. De asemenea, au fost făcute şi difuzate pe plan internaţional filme documentare despre noi şi despre Butuceni.

Reporter: Mulţumesc!

(Interviu preluat din Revista BURSA Construcţiilor)

Orheiul Vechi este amplasat în valea râului Răuţ, un afluent al Nistrului, între satele Trebujeni şi Butuceni, raionul Orhei, la distanţă de 60 km spre nord-est de la oraşul Chişinău, într-o zonă istorico-geografică bine delimitată, vestită şi conştientizată de către autohtoni din timpurile străvechi drept Codrii Orheiului sau Ţara Orheiului - care reprezenta în vremurile istorice o unitate teritorial-administrativă distinc­tă ce se includea perfect în şirul multiplelor ţări medievale româneşti din imensul spaţiu carpato-nis­trean.

Potrivit informaţiilor de pe site-ul Eco Resort Butuceni, numele rezervaţiei arheologice şi, respectiv, cel al complexului muzeal, provine de la denumirea unei localităţi istorice, oraşul medieval Orhei, care a existat pe aceste meleaguri în sec. XV-XVI, denumire evoluată în Orheiul Vechi, după părăsirea aşezării date şi întemeierea în alt loc a unui oraş nou, cu acelaşi nume, perpetuată până la etapa actuală.

Din cadrul complexului Orheiul Vechi fac parte două promontorii gigantice (Peştere şi Butuceni), la care se alătură alte trei promontorii adiacente (Potarca, Selitra şi Scoc), amplasate în lanţ de la nord spre sud. Promontoriul Butuceni este situat la sud de promontoriul Peştere, reprezentând împreună un complex integru, care armonizează din toate punctele de vedere. Sursa citată menţionează că Butuceni are un aspect geologic extraordinar, cu zeci de plas­turi calcaroase înşiruite perfect orizontal, o mulţime de peşteri spaţioase şi grote mai mici, săpate în pereţii stâncoşi. Cu o formă alungită de 3000 m şi o lăţime de la 300 m în extremitatea de nord-est până la 15 m în partea sa de mijloc, fiind orientat de la est spre vest, cu o pronunţată curbură spre nord-vest în partea apuseană, Butuceni, la fel ca promontoriul Peştere, reprezintă o fortăreaţa naturală evidentă. n

-------------------------------------------------------------

În perioada 14-16 iunie, Rezervaţia cultural-naturală Orheiul Vechi a fost, pentru al patrulea an consecutiv, gazda unicului festival de muzică clasică în aer liber din Europa de Est - DescOPERĂ. Participanţii la fes­tival au avut posibilitatea să viziteze şi să exploreze Rezervaţia Cultural - Naturală Orheiul Vechi. Siturile, mănăstirea, complexele rupestre creştine, muzeul şi gos­podăriile oamenilor care păs­trează atmosfera secolelor trecute au prezentat vizitatorilor momente din viaţa socială şi culturală a strămoşilor locului.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
boromir.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

03 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9770
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7308
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3444
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9957
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.2774

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
contragarantare.ro
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb