"Complexul Turceni" negociază un credit de 300 milioane de euro cu BERD

Alina Toma Vereha
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 5 martie 2008

Investiţiile programate în acest an, în special proiecte de modernizări şi reducere a emisiilor, depăşesc 82 milioane de euro

Valoarea bugetului de investiţii programat, pentru acest an, de producătorul de energie electrică SC "Complexul Energetic Turceni" SA este de circa 297 milioane de lei (circa 82,5 milioane de euro). Circa 133,68 milioane de lei vor fi asigurate din sursele proprii ale companiei, iar 163,25 milioane de lei sunt din credite.

Potrivit datelor furnizate de conducerea societăţii, "Complexul Turceni" a contractat şi urmează să mai contracteze credite pentru finanţarea investiţiilor costisitoare în unităţile de producţie. Valoarea împrumuturilor este de 28,7 miliarde yeni japonezi. Banii sunt pentru finanţarea investiţiei "Montare instalaţii de desulfurare gaze arse la blocurile energetice 3, 4, 5 şi 6". Creditul a fost contractat de către Guvernul României şi nu este garantat cu activele societăţii.

Reprezentanţii companiei ne-au spus că sunt în curs de contractare credite de aproximativ 300 milioane euro pentru finanţarea obiectivului de investiţii "Reabilitarea şi modernizarea blocurilor energetice nr. 3 şi 6". Condiţiile de acordare a creditului precum şi pachetul de garanţii sunt în curs de negociere cu Banca Europeană pentru Recons­trucţie şi Dezvoltare (BERD).

Principalele obiective de investiţii programate în acest an sunt supraînălţarea depozitului de zgură şi cenuşă Valea Ceplea între cotele 195-215 mdMN, în valoare de 32 milioane de lei.

Finanţarea este asigurată din surse proprii. Investiţia este necesară în vederea executării digurilor de supraînălţare pentru asigurarea spaţiilor de depozitare a zgurii şi cenuşii rezultate în urma arderii cărbunelui în cazanele grupurilor energetice. Vor mai fi montate instalaţii de desulfurare gaze arse la blocurile energetice 3, 4, 5 şi 6, în valoare de 117 milioane de lei. Investiţia trebuie executată pentru reducerea emisiilor de SO2, în vederea încadrării în limitele impuse de normele europene de mediu.

O altă investiţie costisitoare este reabilitarea şi modernizarea blocurilor energetice nr. 3 şi 6, în valoare de 94,5 milioane de lei. Circa 9.870.000 de lei din această sumă provin din surse proprii, iar 84.652.000 de lei sunt din credite externe. Investiţia se execută în vederea reducerii consumurilor de combustibili, creşterea anduranţei în funcţionare şi prelungirea duratei de viaţă a grupurilor energetice. Soluţiile moderne pentru evacuarea, transportul şi depozitarea deşeurilor rezultate în urma procesului de ardere a cărbunelui în cazanele grupurilor energetice sub formă de şlam dens reprezintă o altă investiţie de aproape două milioane de lei. Lucrările sunt necesare pentru reducerea emisiilor în aer şi sol, în vederea încadrării în limitele impuse de normele europene de mediu

Punerea în funcţiune a capacităţii finale de producţie de 8,5 milioane tone/an lignit, din cariera Jilţ Sud-HCM 46/87 are o valoare investiţională de circa 14,7 milioane de lei. Investiţia este necesară pentru achiziţia terenului în vederea extinderii carierelor, refacerea terenurilor degradate de activitatea minieră în vederea redării în circuitul productiv şi pentru modernizarea utilajelor şi a circuitelor de transport a masei miniere. "Complexul Turceni" şi-a mai programat, în acest an, şi deschiderea şi punerea în funcţiune a capacităţii finale de producţie de 4,5 milioane tone/an lignit, cariera Jilţ Nord. Investiţia se cifrează la aproape 15 milioane de lei.

"Complexul Energetic Turceni" a avut, anul trecut, o cifră de afaceri de 1.026.705.940 de lei. Profitul brut a fost de 118.322.060 de lei. Creanţele restante se cifrau, la finele lui 2007, la 49.087.740 de lei, iar plăţile restante la 610.490 de lei. Valoarea totală a investiţiilor efectuate în anul 2007 este de 81,93 milioane de lei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb