Compania "Computer Troubleshooters" a realizat un studiu referitor la evoluţia pieţei de consultanţă şi servicii IT în 2009, care a indicat că jumătate din societăţile interesate în a-şi externaliza serviciile de IT sunt IMM-uri. În proporţie de 50%, reprezentanţii companiilor respondente sunt de părere că această externalizare le va aduce o reducere a costurilor între 40 şi 50%.
Pe locul doi sunt marile companii, la care, de asemenea, se estimează o reducere a costurilor cu 40% - fiind de acord cu această afirmaţie un procent de 45,4% dintre respondenţi. În ceea ce priveşte multinaţionalele şi organizaţiile, un procent de 31,1% prevăd o reducere de 40% în urma externalizării serviciilor IT, iar la companiile medii, acest procent ajunge la 11,1%.
Potrivit unui comunicat de presă remis redacţiei, dintr-un eşantion de 100 de persoane cu vârste între aproximativ 18 şi 55 de ani, de la patron la senior director, de la vicepreşedinte la management şi alte funcţii, 47% din totalul respondenţilor sunt de părere că îşi vor reduce cheltuielile cu 40% şi peste, în condiţiile în care vor externaliza necesităţile de service IT către o companie specializată. 23% cred că nu va exista o reducere a cheltuielilor, iar 38% dintre respondenţi au nevoie de mai multe informaţii pentru a decide asupra reducerii de costuri.
Peste 60% din patroni speră să-şi micşoreze cheltuielile
Ca factor de decizie - patronii - în proporţie de 60%, cred că îşi vor reduce cheltuielile cu 50% şi peste. Tot la această concluzie au ajuns directorii de firme şi vice-preşedinţii, într-un procent de 49,9%. Pe locul trei se situează specialiştii din diverse domenii de activitate a unei firme, cu un procent de 36,8%. Managerii se află pe ultimul loc, cu 27,1%.
Cei între 18 şi 34 de ani susţin cel mai mult externalizarea - procentajul este de peste 40% - la polul opus situându-se cei de peste 55 de ani, care cred că externalizarea le va aduce 0% reduceri de costuri.
"Computer Troubleshooters" vede o creştere cu 50% a clienţilor
Marius Stanca, directorul "Computer Troubleshooters" Bucureşti a declarat: "Considerăm că această criză ne poate aduce o creştere de peste 50% în ceea ce priveşte numărul de clienţi, iar pe partea de francizaţi, cel puţin 8 francizaţi în 2009, dacă nu mai mult. Datorită cererii, Computer Troubleshooters îşi propune să ajungă la rata de 1 francizat la 2-3 luni în 2009. În Romania, Computer Troubleshooters are o cotă de piaţă, pe service IT exclusiv, de peste 10% şi funcţionează în 12 oraşe. În 2008, compania previzionează închiderea anului cu o creştere de 30% a cotei de piaţă, pentru 2009 propunându-şi să ajungă la 15% - 16%".
Compania doreşte să ajungă la 20 de francizaţi până la sfârşitul anului viitor, urmărind în mod special oraşele cu peste 50.000 de locuitori, cum ar fi Braşov, Satu Mare, Baia Mare, Arad, Iaşi, Constanţa etc. În condiţiile în care industria mondială de consultanţă IT a depăşit deja cifra de 50 de miliarde de dolari în 2007, iar rata de creştere globală era stabilită în 2005 undeva la 5.2% (de către IDC), rata de creştere pe piaţa românească este de 20% . De asemenea, conform Gartner, pentru anul financiar 2008, în Europa, este de aşteptat un ritm de creştere al pieţei de servicii IT de 5,3%, de până la 211 miliarde Euro.
Piaţa de consultanţă IT va depăşi 300 milioane de euro în 2008
Piaţa de servicii de consultanţă IT va depăşi, în acest an, 300 de milioane de euro, din care 18,7 % reprezintă service IT, apreciază reprezentantul "Computer Troubleshooters". Compania "Computer Trobleshooters", unica franciză multinaţională de servicii IT existentă în România, a realizat studiul pe baza răspunsurilor a 100 de reprezentanţi din mai multe categorii de companii, de la multinaţionale la IMM-uri.