Seara de 26 septembrie a marcat un moment important în industria vinului prin desfăşurarea finalei Trofeului Someleriei 2018. În cadrul evenimentului de la Hotel Pullman juriul, format din reprezentanţi de seamă din industria românească, cât şi internaţională au acordat marele premiu celui mai bun somelier din Romania, IULIA SCAVO.
În finală au concurat 4 candidaţi, dintr-un total de 12 concurenţi înscrişi, după o prima etapă a competiţiei ce a avut loc la Hotel New Montana din Sinaia. Aceştia au venit la Bucureşti pentru a demonstra juriului calităţile, pasiunea şi abilităţile şi pentru a încânta publicul cu un specatcol încărcat de pasiune. Probele propuse în finală au fost complexe şi create special pentru a evidenţia rafinamentul, experienţa şi pregatirea de top a celor patru finalişti: analiză meniu, degustare vin în orb, decantare şi servire vin, precum şi simularea interacţiunii dintre client şi somelier în restaurant. În urma jurizării atente, a fost desemnat cel mai bun somelier din Romania: Iulia Scavo, marea câştigătoare, urmată de Marian Muntean,Filip Florian Zota şi Ionuţ Andrieş, clasaţi pe locurile I, II şi III.
Caştigătoarea marelui premiu, un somelier cu o experienţă de 10 ani, a dat dovadă de o cunoaştere amănunţită a băuturilor, o paletă largă de informaţii complementare acestui domeniu şi o uşurinţă uimitoare în comunicarea cu clientul, facilitată de excelenta stăpânire a limbilor engleză, franceză şi română. Pasiunea Iuliei este evidentă în modul în care aceasta vorbeşte despre somelerie:
"Vinul este cultură, patrimoniu, vibraţie dar si corpuscul condensat ce dă sete de cunoaştere. În acest microcosmos corpuscular se ascunde un univers care surprinde cu fiecare carte deschisă, fiecare peisaj viticol contemplat, fiecare om in spatele unei poveşti cu vinuri, şi mai ales cu fiecare pahar degustat. O lume întreagă într-un pahar de cultură, cu istorie, geografie, geologie, ştiinţe exacte sau naturale, chimia noastra intrinsecă, rigoarea matematică a ştiinţei viti-vinicole, hazardul majestuos al naturii, dar şi un spirit ce se asociaza în mod fericit cu artele vizuale, auditive, şi evident arta culinară. O sumă de elemente preţioase în care m-am regasit pas cu pas de zece ani pentru a mă pierde pentru totdeauna cu pasiune! ".