Comunitatea evreiască, reacţie dură după amplasarea plăcuţei pe statuia lui Octavian Goga din Iaşi

D.Ţ.
Miscellanea / 3 iulie 2021

Foto: Statuia lui Octavian Goga din Iaşi - sursa Adrian Cioflâncă

Foto: Statuia lui Octavian Goga din Iaşi - sursa Adrian Cioflâncă

Organizaţia MCA România, care apără drepturile comunităţii evreieşte din România, a protestat faţă de soluţia primăriei Iaşi, care a păstrat statuia lui Octavian Goga în ciuda protestelor din partea comunităţii şi a instalat pe soclu o inscripţie în care fostul premier cu vederi naziste este dezavuat, informează G4media.

Într-un comunicat al MCA România se arată: "Oare cine a gandit aceasta solutie bizara? Oare cine a propus un astfel de compromis care scoate in evidenta confuzia si atitudinea duplicitara care persista, atunci cand este vorba de "asumarea", fara echivoc, a responsabilitatii fata de crime comise la nivel de stat? Nu era mai simplu, mai onorabil si mai corect, din toate punctele de vedere, ca acest bust, care nici nu trebuia scos la lumina soarelui, sa fi fost retras din spatiul public?".

Reacţia vine după ce pe statuia poetului şi omului politic Octavian Goga din Iaşi, inaugurată în aprilie de primarul Mihai Chirica, a fost montată o plăcuţă cu inscripţia "Din păcate, activitatea sa politică este una regretabilă pentru istoria României întrucât a fost militant fascist şi antisemit", potrivit imaginilor postate de istoricul Adrian Cioflâncă.

La 1 aprilie 2021, primarul Municipiului Iaşi, Mihai Chirica, a dezvelit un bust al lui Octavian Goga, politician acuzat de antisemitism, despre care istoricul Ilarion Ţiu a scris că a fost înmormântat cu zvastica nazistă pe piept.

Institutul Naţional pentru Studierea Holocaustului în România, Elie Wiesel, afirma la acel moment într-o luare de poziţie transmisă G4Media.ro că, în calitate de om politic, Goga a promovat politicile profasciste, iar administraţia locală ar trebui să menţioneze acete date din biografia sa, din respect faţă de victimele progromului din 1941.

O instituţie subordonată Primăriei Iaşi, condusă de managerul liberal Andrei Apreotesei, a girat dezvelirea unui bust al lui Octavian Goga, personaj politic extrem de controversat din perioada de dinaintea celui De-al Doilea Război Mondial. La eveniment a participat şi primarul Mihai Chirica, şi el membru PNL. Pretextul amplasării bustului a fost acela că, pe 1 aprilie 2021, s-au împlinit 140 de ani de la naşterea lui Goga.

În plan politic, Octavian Goga este un personaj foarte contestat din cauza mai multor declaraţii şi decizii pe care le-a luat înainte şi în timpul mandatului de premier pe care l-a deţinut în anii 1937-1938. Printre altele, a fost iniţiatorul unui plan prin care sute de mii de evrei români urmau să fie deportaţi în Insula Madagascar. Conform istoricului Ilarion Ţiu, Goga a fost înmormântat cu zvastica pe piept, aceasta fiind dorinţa sa.

În calitate de prim ministru, Goga a adoptat un decret lege care a avut ca efect retragerea cetăţeniei unui număr de 225.222 evrei din România, primul act legislativ antisemit din România.

Opinia Cititorului ( 19 )

  1. Bustul lui sa stea in depozit

    eu totusi sper , sa nu ne apuce si pe noi nebunia care bantuie prin america si aiurea cu daramarea statuilor si cu alte bizarerii care intorc lumea pe dos .

    Ştefan cel Mare şi Sfânt a fost „aprig la mânie şi degrabă vărsătoriu de sânge nevinovat“ Deci poate ca e politic corect ca si statuile lui Stefan sa fie dărâmate, sa fie scos din cartile de istorie iar urmasii lui pusi sa-si ceara scuze in genunchi pentru ca Stefan nu a respectat drepturile femeilor, negrilor si mai ales lgtb-istilor

    Să se dărâme și statuile celor cu vederi comuniste și de stânga nu doar a celor cu vederi naziste. Așa ar fi corect.

    1. si ce mai ramane ? sa-i daramam si pe cei care poarta pulover pe gat !

      Adevarata (si imens de frecventa problema ) este cum evaluezi , prezinti , si ,in final anvelopezi personalitatea complexa a unui om (sau a unui un regim )care a facut , la viata lui , si lucruri dezirabile si fapte imputabile .Cred ca o analiza lucida trebuie aplicata tuturor aspectelor , ponderate cu importanta lor si sintetizata intr-o expresie sugestiva -in cazul de fata , " un mare poet dar un om politic sovin l "P.S. Despre crime cred case poate vorbi dupa "41-42 !

      toate gunoaiele la groapa de gunoi a istoriei

      Si gunoiul (lu') clotilda?

      sa incepem o lume noua, mai buna. suna cunoscut, nu?

    si Stalin a fost in tinerete un poet talentat si Hitler un pictor bun, asta nu inseamna ca nu au fost niste criminali nenorociti

    1. Goga nu a omorat pe nimeni , prostule !

      5 !

      esti un idiot cu exemplele tale cu hitler si stalin

      mars in gaura din care te-ai tarat pana aici , la noi !  

      ba da, datorita politicii sale fasciste multi oameni au murit sau au avut de suferit

      medicamenteeee

    Dati jos placa aia ordinara si lasati statuia pe soclu in public acolo unde ii este locul , in numele constiintei publice si culturale romanesti!

    Nu dau 2 bani sparti pe antisemitismul si fascismul lui Goga!  

    El e in inima mea ca poet roman de frunte ! El, Vulcanescu si toti oamenii valorosi care au facut inima romaneasca culturala sa bata!  

    Si in general nu dau 2 bani sparti atitudinile astea "corecte politic" ... bagati-vi-le undeva ca sunt complet lipsite de valoare!  

    Prosemitismul sau antisemitismul sunt false teme in viata culturala actuala a Romaniei. La fel ca si pro/ sau anti-fascismul .... din nou false teme.... CARE SERVESC DOAR ACTIVARII UNOR DISCURSURI SI IDEOLOGII DE PROVENIENTA RUSEASCA! Doar la rusi mai e activa tema valorii lor locale datorita impotrivirii fata de fascisti! Le da identitate.  

    Doar propaganda rusa ar fi interesata de (re)activarea temei pro/anti-fasciste!  

    Vulcanescu sau Goga sau alti mari poeti trebuie adusi in public si iubiti si recunoscuti!

    Doar viermii progresisti ii dau la gunoi pe marii poeti ai Romaniei ! Mai lasati-ma cu vrajelile "corecte politic"....  

    1. CORECT

    E primul bust al lui Goga din tara? De ce la asta fac evreii atat scandal? Pana acum nu se stia istoria Romaniei? Au aparut ceva acte noi?

    Octavian Goga a fost un mare patriot care si a iubit tara sfanta. Daca la evrei nu le place de el este treaba lor, la noi in tara facem statui la eroi romani. Placuta cu inscrisul trebuie inlaturata.

    Placa aia e penibilă și arată ce idioți slugarnici au ajuns să conducă această țară.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb