Înaintea Congresului Mondial pentru Conservare, care îşi va deschide porţile săptămâna viitoare în oraşul francez Marsilia, comunităţile indigene din America de Sud au lansat un apel ce vizează protejarea a 80% din suprafaţa Amazoniei până în 2025, informează DPA, conform Agerpres.
Autorii apelului doresc, totodată, să administreze chiar ei noile arii protejate.
''Pădurile şi populaţia noastră sunt ameninţate din toate părţile'', a spus Jose Gregorio Diaz Mirabal, coordonator al organizaţiei umbrelă a comunităţilor indigene din bazinul Amazonului (COICA), care va conduce delegaţia reprezentanţilor regiunii amazoniene la congresul din Marsilia.
''Propunerea noastră vine într-un moment când oamenii caută cu disperare soluţii pentru a opri distrugerea naturii'', a mai spus acesta.
Organizaţia umbrelă COICA, cu sediul în Quito, Ecuador, reprezintă peste două milioane de membri ai comunităţilor indigene din America de Sud.
Asociaţia citează studii ştiinţifice, inclusiv unele realizate de Programul Alimentar Mondial, agenţie specializată din cadrul ONU, care au arătat recent că populaţia indigenă este cea mai bună ''păstrătoare a pădurii'' în lupta împotriva distrugerii mediului şi a schimbărilor climatice, notează sursa citată.
Bazinul amazonian, cu o suprafaţă de 6,7 milioane de kilometri pătraţi, a cărui pădure tropicală se extinde pe teritoriul a nouă ţări din America de Sud şi acoperă o distanţă echivalentă cu cea dintre Berlin şi Bagdad, joacă un rol-cheie în climatul global.
Pădurea tropicală amazoniană absoarbe cantităţi uriaşe de CO2, iar vegetaţia sa protejează Terra în faţa riscului de supraîncălzire.