Operatorul portuar de minereuri Comvex Constanţa a obţinut în primul semestru al acestui an un profit net de 8,2 milioane de lei, de trei ori mai mare decât cel înregistrat în perioada de referinţă din 2011, realizările fiind posibile şi datorită retehnologizării.
Directorul general al Comvex SA, Viorel Panait, afirmă că, pentru a învinge criza economică ce a blocat de câţiva ani activitatea în marile porturi europene, a fost atent la solicitările pieţei.
"Este adevărat că în primul semes-tru din acest an am realizat o cifră de afaceri netă de peste 53 de milioane de lei, aproape dublu decât în perioada de referinţă din anul trecut, veniturile din exploatare depăşind 71 de milioane de lei, în vreme ce în perioada similară a anului trecut realizasem 26,4 milioane de lei. Dar asta se datorează în mare măsură retehnologizării pe care am continuat-o chiar în plină criză economică", a declarat Viorel Panait, citat de Agerpres.
Potrivit directorului general, rezultatele economice ale Comvex SA în prima jumătate a acestui an au fost înregistrate pe fondul diversificării activităţilor de operare şi producţie.
"Noi am achiziţionat tehnologii moderne în baza unor investiţii de peste 3 milioane de euro pe care le-am finalizat chiar anul acesta şi asta ne-a permis să depăşim stadiul de simpli operatori de minereuri, la dană. Acum prestăm servicii complexe pentru clienţii noştri, prelucrăm materii prime (cărbune energetic) şi asigurăm aprovizionarea tuturor termocentralelor din Româ-nia. În plus, am reuşit să canalizăm prin Portul Constanţa exportul de minereuri din Comunitatea Europeană către China, dar să creăm şi un flux nou de mărfuri din Ucraina către Austria, pe care-l operăm la Terminalul Comvex", a afirmat Viorel Panait.
Terminalul Comvex dispune în prezent şi de cea mai modernă unitate din bazinul Mării Negre pentru încărcare la cheu a containerelor cu minereuri, cu un randament de 800 t/oră, precum şi echipamente de des-cărcare/încărcare a barjelor fluviale.
Conform raportărilor financiare, Comvex SA a înregistrat, în primul semestru din acest an, venituri totale de peste 75,4 milioane de lei şi cheltuieli totale de peste 65,5 milioane de lei, rezultând un profit net de 8,2 milioane de lei. În perioada similară din 2011 profitul a fost de doar 2,6 milioane de lei, corespunzător unor venituri totale de 29,2 milioane de lei şi cheltuieli totale de aproape 26,5 milioane de lei.
Veniturile totale ale companiei în 2011 au fost de peste 84,5 milioane de lei, faţă de 64,8 milioane de lei în 2010.