Parlamentul îl susţine pe Virgil Ardelean, fostul şef al Direcţiei Generale de Informaţii şi Protecţie Internă din Ministerul Administraţiei şi Internelor (DGIPI). "Cred că am făcut dovada unei atitudini de seriozitate şi onestitate", a declarat, ieri, chestorul Ardelean, referindu-se la cazul Omar Hayssam. Domnia sa a mai precizat că şi-a prezentat demisia "ca o expresie a disfuncţiilor legislative din domeniul securităţii naţionale". Virgil Ardelean a răbufnit apoi, afirmînd că structura de informaţii pe care a condus-o "nu poate fi coşul în care îşi depun neputinţa profesională alte instituţii". Conform spuselor fostului şef al DGIPI, această instituţie ar fi trimis două informări - în lunile mai şi iunie - către Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT), prin care se arăta intenţia lui Omar Hayssam de a-şi petrece ultimele zile la locurile sfinte ale Islamului. Ardelean s-a arătat convins că DGIPI şi-a exercitat în mod corect atribuţiile legale şi a sugerat că vina aparţine Parchetului, întrucît - a adăugat domnia sa - "orice acţiune de supraveghere operativă" este de competenţa procurorilor.
Nevoia de oameni mai tineri în cadrul serviciilor secrete constituie un alt motiv al demisiei lui Virgil Ardelean. Acesta şi-a exprimat, însă, speranţa că experienţa pe care a acumulat-o în domeniu va fi folosită în continuare.
Punctele de vedere prezentate de directorul demisionar al DGIPI au fost împărtăşite şi de majoritatea membrilor comisiei de apărare. Chestorul Ardelean şi structura de informaţii pe care acesta a condus-o "au acţionat în cadru strict legal", a apreciat vicepreşedintele Comisiei de apărare a Senatului, Norica Nicolai. În opinia senatorului PNL, "nu există suspiciuni că DGIPI şi-ar fi depăşit atribuţiile" sau că această instituţie nu şi-ar fi făcut treaba.
Un punct de vedere similar a exprimat şi deputatul PSD Marian Săniuţă. Domnia sa consideră schimbarea din funcţie a lui Virgil Ardelean ca fiind "de neînţeles", în condiţiile în care "DGIPI şi-a făcut datoria în limitele cadrului legislativ". Social-democratul s-a arătat, de asemenea, îngrijorat de problemele pe care le are ţara noastră acum, la cîteva luni înaintea aderării la UE, în sectorul justiţiei, în cel legislativ şi în sectorul "colaborării interinstituţionale".
La rîndul său, senatorul Corneliu Vadim Tudor a luat apărarea directorilor demisionari ai SRI, SIE şi DGIPI. "PRM consideră că, în cazul dispariţiei lui Omar Hayssam, vina o poartă Traian Băsescu, nu şefii celor trei servicii secrete - Radu Timofte, Gheorghe Fulga şi Virigil Ardelean", se arată într-un comunicat de presă al vicepreşedintelui Senatului.
În ceea ce-l priveşte, şeful statului şi-a reiterat punctul de vedere. "Cred că devenim penibili de două ori. O dată pentru că un om acuzat de terorism a reuşit să plece şi a doua oară pentru că fiecare instituţie încearcă să arate cât de lipsită de responsabilităţi este în această chestiune", a declarat preşedintele Traian Băsescu, referindu-se la cazul Hayssam.