CONCURS CU FINAL AŞTEPTAT: "Nepotism" la Avocatul Poporului

George Marinescu
Politică / 3 decembrie 2018

"Nepotism" la Avocatul Poporului

Concursul pentru ocuparea a opt funcţii publice de consilieri şi experţi în cadrul Avocatul Poporului pentru noua instituţie Avocatul Copilului s-a finalizat aşa cum preconizam în articolele publicate, în 17 şi 21 septembrie, precum şi în 11 octombrie, în Ziarul BURSA: cu angajarea rudelor şi pupilelor, pe baza sistemului pile, cunoştinţe şi relaţii.

În urma concursului reorganizat la mijlocul lunii trecute, au fost declaraţi admişi toţi oamenii sistemului. La Constanţa, locul de consilier a fost ocupat de Alina Pangrate, fiica Feliciei Nedea, şef al Biroului Teritorial al Avocatului Poporului. Practic, la ţărmul mării, mama şi fiica vor împărţi acelaşi birou, desfăşurându-şi împreună activitatea. Anida Murat, din Constanţa, contracandidată a Alinei Pangrate la concursul anulat la începutul lunii octombrie, a contestat vehement participarea acesteia la concurs. Din cei zece candidaţi pentru postul de expert al Avocatului Copilului în cadrul Biroului Teritorial Constanţa, în urma probei scrise au rămas doi: Anida Murat, cu 66 de puncte şi Alina Pangrate cu 55 de puncte. La proba a doua, de calculator, Murat a obţinut 77 de puncte, Alina Pangrate 100 de puncte, iar la interviu Anida a luat 67 de puncte, iar Pangrate 80 de puncte.

Anida Murat ne-a spus: "Dar cine credeţi că este Alina Pangrate? Este fiica expertului coordonator de la Biroul Teritorial Constanţa, doamna Nedea Felicia. Am suspiciuni mari cu privire la proba de calculator, unde organizatorii nu au anunţat în ce constă, iar proba a îmbrăcat practic forma unei surprize. Pe de altă parte, contracandidata mea mi-a spus «că se mai învârte în jurul instituţiei Avocatul Poporului» după terminarea probei, ceea ce mă face să cred că, după plecarea tuturor candidaţilor, şi-a refăcut proba sau a vorbit cu cine trebuie (acest aspect poate fi verificat cu ajutorul camerelor din jurul instituţiei). Menţionez că o cunosc pe contracandidata mea de aproximativ 9 ani, din Baroul Constanţa, unde suntem amândouă înscrise pe tabloul avocaţilor. La interviu ea a obţinut 80 de puncte. Mă întreb de ce? Amândouă am fost avocate cam acelaşi număr de ani, iar eu în plus lucrez în acest moment şi la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului. Nu mă doare aşa de tare că am pierdut postul. Ce mă doare este faptul că nu mai avem loc de ăştia, nu mai ai acces la niciun post, doar cine ştie cum, dacă nu candidează în acel moment o pilă. De aia pleacă atâţia români din ţară: nu au acces nici la slujbe, nici la sănătate, nici la educaţie. Sunt complet dezamăgită!".

În legătură cu acuzaţiile aduse după primul concurs, care a fost anulat, şeful Avocatului Poporului, Ioan Gânfălean, ne-a spus: "Da, ştiam că Alina Pangrate e fata lui Nedea Felicia. Dar menţionez că toate probelele de interviu s-au înregistrat pe reportofon. S-a întocmit şi un proces-verbal pe care fiecare candidat l-a citit şi l-a semnat la sfârşit, deci şi l-a însuşit. În cazul Constanţa, repet: ştiam că Pangrate este fata doamnei Nedea Felicia, dar la concursul din 24 septembrie s-au înscris şi alţi copii ai colegilor noştri".

În opinia şefului instituţiei Avocatul Copilului toate acuzele care i s-au adus la primul concurs sunt nişte aberaţii: "La Constanţa, mi-a făcut cineva o reclamaţie. Cineva care nu a participat la concurs, ca şi în cazul domnului de la Cluj care nu a participat la concurs şi m-a reclamat că i-am transmis să nu se înscrie la concurs. Sunt nişte aberaţii. Şi la doamna de la Constanţa a reclamat cineva din afară, care nu a fost la concurs, că ar fi o stare de incompatibilitate pentru că Nedea Felicia, mama Alinei Pangrate este coordonatorul Biroului Teritorial şi ea va fi acolo. Dar nu era nicio stare de incompatibilitate, deoarece, dacă Alina Pangrate va fi angajată, ea nu va fi subordonată mamei, ci Avocatului Copilului. Nu am mai răspuns la această sesizare, pentru că domnul ministru Victor Ciorbea a anulat întreg concursul pentru viciu de procedură".

După al doilea concurs, cel de la jumătatea lunii noiembrie, la Cluj-Napoca, conform surselor noastre care ne-au furnizat şi informaţiile din materialele anterioare, academicianul Liviu Pop - un fel de sforar al sistemului judiciar din Transilvania, lucru despre care am scris în articolul "Scandalul de la Avocatul Copilului. Concurs anulat, angajaţi cu rude printre candidaţi", publicat în ediţia din 11 octombrie a Ziarului BURSA - ar fi plasat o pupilă de-a domniei sale, din Maramureş, Maria Lavinia Bontea. Noua angajată la Avocatul Copilului, Biroul Teritorial Cluj-Napoca, este din localitatea Tăuţii-Măgherăuş, situată la câţiva kilometri de Suciu de Sus, localitatea natală a profesorului de drept civil Liviu Pop. Curios este că protejata academicianului Liviu Pop a încercat până acum de cinci ori să intre în sistemul public, dorind să devină consilier juridic debutant la Primăria Cluj-Napoca, Consiliul Judeţean Cluj şi Primăria Floreşti, dar a fost respinsă la o parte dintre concursurile susţinute, iar la unele a ales să nu se mai prezinte. Numai că, aşa cum menţionează sursele noastre, Maria Bontea s-a reorientat şi, cu ajutorul lui Liviu Pop, a rezolvat problema angajării, reuşind să treacă de al doilea concurs organizat în această toamnă de Avocatul Copilului. Culmea este că în urma concursului de la sfârşitul lunii septembrie, concurs ce a fost anulat la începutul lunii octombrie, Maria Lavinia Bontea a avut o prestaţie jalnică: 58 de puncte (din 100) la scris şi 54,33 puncte la interviu. La reluarea concursului, pupila lui Liviu Pop a fost admisă cu 72,16 la scris şi 87,33 la interviu.

Sursele noastre precizează că tot din sistem provine şi Claudia Ioana Szabo, care până acum a lucrat ca inspector guvernamental în cadrul Secretariatului General al Guvernului(SGG). Atrasă de facilităţile pe care o funcţie în cadrul Avocatului Copilului şi, implicit, al Avocatului Poporului le oferă angajaţilor - vechime calculată ca vechime în magistratură, pensie specială, etc. - Claudia Ioana Szabo a decis să părăsească SGG şi să se reprofileze. Doar că la concursul anulat, cel din luna septembrie, ea a obţinut numai 55,33 puncte la proba scrisă şi, în urma acestui rezultat dedzastruos sau a eventualelor informaţii primite din interiorul instituţiei cu privire la anularea procedurii, nu s-a mai prezentat la celelalte două probe: testul privind utilizarea computerului şi interviul. După reluarea concursului în 12 noiembrie, fosta angajată a SGG a avut un... triumf deplin: 68 de puncte la scris şi...78,16 puncte la interviu. Ea va fi colegă la Biroul Teritorial Cluj cu Maria Lavinia Bontea, pupila lui Liviu Pop.

Sursele noastre mai precizează că la Biroul Teritorial Suceava au fost preferaţi tot oamenii din sistem. La concursul organizat pentru Avocatul Copilului, a fost angajat Ioan Tudor, fost şef al Biroului Vamal Siret. Probabil că şi acesta a fost atras de facilităţile de care beneficiază angajaţii Avocatului Poporului, dintre care cele mai importante sunt vechimea considerată ca vechime în magistratură şi pensia specială.

Sursele noastre conchid amar: "Cam aceştia sunt experţii sistemului în drepturile copilului. «Case closed» cum spunea poliţistul nemţean sau «Câinii latră, caravana trece» sau aşa se înghiontesc satisfăcuţi exponenţii marii corupţii din România".

Opinia Cititorului ( 9 )

  1. Rog ziarul Bursa să facă o investigație la instituția Avocatul poporului pentru a constata câți dintre angajații acesteia au rude în parlament, guvern etc. Veți fi șocați de rezultatele investigației.

    Distanta dintre Suciu de Sus si Tauti Magheraus , nu este de citiva km , ci de 66 de km.

    Constructia cazului pune semne de intrebare daca prima-si usor verificabila - afirmatie e falsa ! 

    Peste tot, în sistemul bugetar, sunt angajaţi numai cei susţinuţi de puternicii zilei, fără a se ţine cont de competenţă. Până şi femeia de serviciu se angajează pe pile. Un specialist recunoscut în domeniul lui şi în afara graniţelor, are loc în Romania la bandă în multinaţionale sau vânzător la supermarket.

    Sunteti toti invidiosi pe domnul Victor Ciorbea, care este un barbat sarmant, atragator, un profesionist desavarsit, om de stat de exceptie ... Chiar si Miron Cozma poate confirma asa ceva...

    Daca aceasta constructie a cazului nu este elecoventa pentru unii, ii indemn sa citeasca al doilea material din seria privind neregulile respective. Cel putin pe mine m-a delectat cu ceea ce se spune despre academicianul Liviu Pop.

    Si, spre supararea unora, mentionez ca exista si niste inregistrari cu academicianul Liviu Pop care le spune unor candidati sa nu se inscrie si care, dupa aparitia primului articol din ziarul BURSA, ii suna ca sa le reproseze ca au dat totul in presa. Din pacate, autorul articolului nu a intrat inca in posesia lor, dar i le vom trimite.  

    Cică la Cluj este un fel de bordel ce se numește facultate de drept în care partidele se sex se răsplătesc cu funcții bănoase de la stat. Studentele mai nesilitoare oferă pentru promovarea cu brio a examenului plăceri și companie sel ectă marilor profesori de drept. Și uite așa studiile devin un chef continuu. Asta ar fi cheia reușitei. Amantlâcuri cu duiumul. Care să fie facultatea aceia de drept? Ghiciți domnul Pop știe?

    Ar trebui sa va platiti mai bine sursele, 90%din informatii sunt total eronate.

    Presa de doi bani.  

    La Suceava, Tudor Ioan, are un dosar penal 5243/86/2014 pe rol, cu 3 capete de acuzare, constituire de grup infractional organizat, cu 4 infractiuni de abuz in serviciu, 4 infractiuni de luare de mita si 2 infrsctiuni de fals intelectual.

    Si asta e cel mai iluminat din tara fiind la al doilea concurs cel mai bun (in conditiile in care experienta cu instanta e doar de inculpat).

    Bravo Ciorbea! Halal institutie! Rog pe aceasta cale sa faceti si dumneavoastra mai multe sesizari si sa faceti cat mai cunoscuta aceasta stire! Rusineee! 

    Vă felicit pentru investigația realizată. Situația semnalată privind lipsa de obiectivitate, nepotismul și ocuparea posturilor pe criterii PCR se repeta la Avocatul Poporului la concursul organizat pentru ocuparea postului de consilier din data de 4.12.2019 la sediul central, Domeniul drepturile omului, egalitate de șanse, culte și minorități. Daca veti realiza o investigație pentru acest concurs, rezultatele vor fi răsunătoare.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb