Condiţiile internaţionale pun presiune pe inflaţia din economia noastră

Cristina Alexandru
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 12 martie 2008

Inflaţia pe luna februarie a crescut cu 0,7 puncte procentuale faţă de luna precedentă, după cum reiese în cel mai recent raport al Institutului Naţional de Statistică. În comparaţie cu decembrie 2007, indicele preţurilor de consum a ajuns la 101,57%.

Dragoş Cabat, preşedintele Asociaţiei Analiştilor Financiari, consideră că rata inflaţiei pentru luna februarie este încă mare, dar se situează pe un trend usor des­crescător.

Potrivit lui Ionuţ Dumitru, economist şef la Raiffeissen, nivelul inflaţiei publicat de Institutul Naţional de Statistică se încadrează în previziunile analiştilor pentru această perioadă, însă estimează pers­pective negative pe termen scurt în ceea ce priveşte acest indicator.

În februarie, cea mai mare creştere a fost înregistrată de preţurile mărfurilor nealimentare, şi anume 1,08%. Dintre acestea se remarca preţul gazelor, care s-a majorat cu 8,42% faţă de luna precedentă.

"Chiar dacă ponderea gazelor în coşul de consum este mică, creşterea preţului acestora a influenţat destul de mult nivelul inflaţiei pe luna februarie. Situaţia se datorează, în principal, evoluţiei la nivel internaţional a preţului la petrol şi gaze care se reflectă ulterior în preţul energiei.

Deocamdată nivelul de 0,7% nu e dramatic", este de părere domnul Cabat.

ŞI Ionuţ Dumitru consideră că factorul principal al nivelului inflaţiei pe această lună este dat de evoluţia preţurilor la gaze şi combustibili.

În cazul serviciilor, indicele preţurilor de consum a ajuns în februarie la 100,51% comparativ cu luna ianuarie, iar cele mai mari creşteri au fost înregistrate de tarifele serviciilor de apă, canalizare şi salubritate (2,05%), urmate de cele de transport urban (3,54%).

Mărfurile alimentare s-au scumpit cu 0,38% faţă de luna precedentă şi se remarcă aici produsele lactate (creşteri de 1,83% ale preţurilor) şi fructele (1,08%). Pe de altă parte, produsele de morărit şi panificaţie s-au scumpit cu 0,46%.

"Pentru mărfurile alimentare am avut o creştere mai mică decât media, însă este posibilă o revenire a preţului acestora în următoarele două luni", este de părere domnul Cabat.

"Momentan, evoluţia inflaţiei în România este corelată cu cea la nivel european şi mondial pentru că există componenta de petrol şi energie în cadrul indicelui preţurilor de consum care creşte peste tot în lume. Evoluţia viitoare a preţurilor în cazul nostru depinde foarte mult de cursul monedei naţionale şi de preţul internaţional al petrolului", ne-a mai explicat domnul Cabat.

Ionuţ Dumitru este de părere că inflaţia anualizată va ajunge până la 8,7% în lunile următoare, însă poate scădea în a doua parte a anului dacă producţia agricolă anuală va fi una normală: "După cum stau lucrurile în acest moment, probabil vom avea un an agricol normal".

În februarie 2008 inflaţia anualizată a fost de 7,97%, potrivit Institutului Naţional de Statistică.

"Estimările noastre erau de 8,1% pentru nivelul anual al ratei inflaţiei în luna februarie", ne-a declarat Nicolae Alexandru, senior economist la ING.

Datorită preţurilor produselor alimentare care au avut o creştere nesemnificativă în această perioadă, inflaţia a fost uşor sub estimări. Preţurile acestor produse vor continua să crească determinând neatingerea prognozei BNR, este de părere Nicolae Alexandru. Banca Naţională va fi nevoită să crească nivelul dobânzii de politică monetară în luna martie, a mai spus economistul ING. Domnia sa estimează un nivel al ratei inflaţiei de 5,4% la sfârşitul lui 2008.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb