Tribunalul Braşov a decis ieri intrarea în insolvenţă a Condmag, potrivit unui raport transmis de companie Bursei de Valori Bucureşti. Administrator judiciar provizoriu a fost desemnat Rominsolv.
Constructorul de conducte Condmag Braşov (COMI) a anunţat, recent, că Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - DIICOT a impus sechestru asigurător pe bunuri de peste 48 milioane lei ale societăţii. Societatea susţine că această măsură a fost luată ca urmare a introducerii Condmag ca parte responsabilă civilmente în dosarul penal în care Alexandru Liviu Tătar, fost director general al companiei, este inculpat.
Sechestrul a fost impus asupra unor bunuri imobile din patrimoniul societăţii situate în Braşov şi Mediaş, valoarea de inventar a acestora fiind 48.018.003,38 lei. Compania a mai transmis că noua conducere şi consiliul de administraţie asigură suportul şi colaborarea organelor de anchetă şi conducerea va analiza situaţia pentru a stabili un plan de măsuri, care să limiteze acest sechestru asupra activităţii sale.
Condmag este deţinută de omul de afaceri Gheorghe Călburean prin firma Dafora Mediaş (DAFR). La finele lunii iunie, şi Dafora a intrat în insolvenţă, potrivit deciziei Tribunalului Sibiu. Administrator judiciar provizoriu a fost desemnată Casa de Insolvenţă Transilvania SPRL Filiala Cluj.
La începutul lunii iunie, conducerea Dafora a anunţat că şi-a cerut insolvenţa, precizând că este afectată de scăderea preţului petrolulului, precum şi de hotărârea Chevron să se retragă de pe piaţa din România şi de accea a OMV Petrom, să nu mai dezvolte noi proiecte de foraj onshore.
Societatea a mai fost afectată de amenda de 3.970.208 lei de la Consiliul Concurenţei, dar şi de imposibilitatea eşalonării obligaţiilor către bugetul de stat, potrivit unui raport transmis Bursei de Valori, la vremea respectivă.
La începutul anului, Consiliul Concurenţei a sancţionat cu amenzi în valoare totală de 12.968.298 lei (aproximativ 2,89 milioane de euro) patru companii, pentru înţelegeri prealabile la unele licitaţii organizate de Romgaz. Societăţile sancţionate sunt "Dafora", "Foraj Sonde" Craiova, "Foraj Sonde" Târgu Mureş şi "Upetrom 1 Mai", care deţineau, împreună, peste 70% din piaţă în perioada încălcării legii (2 iunie 2008 - 12 octombrie 2009). Amenda a fost contestată în instanţă de societate.
Şi Condmag s-a ales cu o amendă de la Consiliul Concurenţei, instituţie care a anunţat, la începutul lunii iunie, că a câştigat procesele cu companiile sancţionate pentru trucarea a două licitaţii organizate de Transgaz Mediaş, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie confirmând irevocabil sancţiunile aplicate în 2012, firmelor TMUCB, Moldocor, Condmag şi Inspet.
Consiliul Concurenţei a sancţionat companiile Condmag şi Inspet pentru încheierea unei înţelegeri anticoncurenţiale, constând în participarea cu oferte trucate la procedura de achiziţie public "Racord gaze naturale Butimanu-Brazi pentru alimentarea cu gaze a centralei de Cogenerare Brazi" organizată de Transgaz în anul 2009.
Condmag a fost sancţionată cu amendă de 4.548.658 lei (aproximativ 4% din cifra de afaceri realizată în anul financiar 2011).
Dafora a încheiat anul trecut cu venituri de 198 milioane de lei, în creştere cu 25% faţă de 2013, şi un profit net de 4,6 milioane de lei, faţă de pierderi de 149,8 milioane de lei în 2013.
Spre deosebire de firma-mamă, Condmag a avut, anul trecut, o pierdere netă de 14,3 milioane lei şi o cifră de afaceri de 173,4 milioane lei.