SIF Moldova şi SSIF Broker au solicitat trecerea Bursei de Valori Bucureşti (BVB) de la sistem de administrare unitar la sistem de administrare dualist, propunând ca decizia să fie luată în cadrul Adunării Generale din 24/25 aprilie.
Consiliul Bursei va analiza cererea celor doi acţionari, care deţin cumulat peste 5% din titlurile BVB.
SIF Moldova consideră că impunerea principiilor de guvernanţă corporativă trebuie să fie unul din principalele obiective ale instituţiilor pieţei de capital şi cu atât mai mult al BVB.
"Considerăm că aplicarea şi promovarea principiilor Guvernanţei Corporative trebuei continuate prin trecerea la sistemul de administrare dualist şi modificarea Actului Constitutiv al Bursei în acest sens", se arată în solicitarea SIF2.
Cei doi acţionari justifică propunerea afirmând că aceasta asigură o separare clară a atribuţiilor executive de cele de supraveghere şi control eliminându-se astfel orice incompatibilităţi şi/sau conflicte de interese.
Cererea acţionarilor are loc în contextul în care în piaţă există nemulţumiri faţă de actuala conducere BVB, aleasă pe 9 ianuarie 2012. Chiar Consiliul de Administraţie este scindat, lucru demonstrat la demiterea directorului general Victor Cionga, după şase luni de mandat, într-o şedinţă "cu scântei".
Înainte de alegerile din ianuarie 2012, fostul Consiliu al BVB l-a demis pe Valentin Ionescu din funcţia executivă, pe motiv că nu îşi îndeplinise targetul.
Anterior, un grup de acţionari ceruse revocarea şi alegerea unui nou consiliu. În acel context, consiliul condus de Stere Farmache a propus trecerea la conducerea dualistă, lucru care nu s-a mai întâmplat până la urmă.
Consiliul de Administraţie al BVB propunea atunci acţionarilor ca viitorul Consiliu de Supraveghere să fie format din 11 membri, printre care şi cei nouă membri ai CA.