Conducerea Complexului Energetic Rovinari susţine că nu a colaborat direct cu compania californiană

N.I.
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 5 februarie 2009

Conducerea Complexului Energetic Rovinari susţine că nu a colaborat direct cu compania californiană

Fostul director general al Complexului Energetic (CE) Rovinari Ion Pisc susţine că nu a avut un contract direct cu compania californiană al cărei director financiar afirmă că a dat mită pentru a obţine contracte cu CE Rovinari, ci a colaborat cu o firmă europeană care ar fi avut contract cu aceasta.

Reprezentanţii Complexului Enegetic Rovinari au declanşat, ieri, o anchetă internă pentru a stabili dacă societatea a încheiat vreun contract cu firma Control Components Inc. din California.

În cursul anului 2003, cu mult înaintea înfiinţării Complexului Energetic Rovinari, conducerea societăţii energetice de atunci, Termoelectrica, a încheiat mai multe contracte cu firme din SUA şi din Europa. Printre acestea se numără şi un contract cu o firmă de armături din Europa care ar avea legături contractuale cu Control Components Inc., firma condusă de Richard Morlock.

Ion Pisc, cel care a fost director general al Complexului Energetic Rovinari în perioada aprilie 2004 - mai 2006, a declarat că ştie de existenţa contractului încheiat cu o firmă europeană de armături, dar susţine că de firma lui Richard Morlok nu a auzit niciodată.

"Am cunoştinţă de un contract încheiat cu o firmă europeană producătoare de armături, dar fima aceasta (n.r. -Control Components) nu are contract direct încheiat cu noi. Este o societate din Austria, din câte ştiu, din Europa oricum. Noi nu am avut contracte cu ei direct, ci cu o societate care a adus armăturile pentru cazane. Este o firmă europeană, iar eu nu ştiu ce relaţii de colaborare au ei. Control Components Inc. nu apare în arhiva noastră de contracte. Nu ştiu de ce au apărut aceste chestii în presă", susţine Ion Pisc.

El a precizat că a fost de câteva ori în SUA în perioada 2003 - 2006, dar nu s-a întâlnit niciodată cu Morlock. "Nu m-am întâlnit niciodată cu niciun Morlock şi nici nu am auzit de această firmă. Le-am spus colegilor să caute în arhivă. În perioada 2003 - 2006, eu personal am fost de două ori în SUA, dar oficial. O dată am mers la un curs şi apoi într-o delegaţie şi cu cei de la SNLO", a declarat Ion Pisc.

În prezent, Ion Pisc este director la Termocentrala din cadrul complexului Energetic Rovinari, fiind al doilea în ierarhie după directorul general al CE, Gheorghe Daviţoiu.

Potrivit unor surse judiciare, Biroul din Târgu Jiu al DNA va începe verificări în acest caz.

Directorul financiar al unei companii californiene care produce valve pentru industria nucleară, electrică, a petrolului şi gazului, a recunoscut că a dat mită pentru a obţine contracte cu mai multe companii străine, printre care Complexul Energetic Rovinari din România.

Fostul director financiar al companiei californiene s-a recunoscut vinovat pentru rolul său într-un caz de dare de mită de aproximativ 628.000 de dolari către numeroşi oficiali guvernamentali străini, informează un comunicat al Departamentului american al Justiţiei disponibil pe internet.

Richard Morlok, în vârstă de 55 de ani, originar din Rancho Santa Margarita, California, a recunoscut că a plănuit coruperea unor oficiali guvernamentali din România, China, Coreea de Sud şi Arabia Saudită, pentru a obţine contracte pentru firma la care lucra, cu sediul în Orange County California.

Potrivit unor documente judiciare, compania concepea şi producea valve de control folosite în industria nucleară, electrică, a petrolului şi gazului din toată lumea. Morlok a fost directorul financiar al companiei din 2002 până în 2007. Din această funcţie, el supraveghea departamentul financiar şi avea responsabilitatea de a aproba anumite plăţi şi transferuri financiare.

Morlok a recunoscut că din 2003 până în 2006, a încurajat compania să dea mită în valoare totală de 628.000 de dolari unor oficiali de la companii străine de stat, pentru a obţine contracte. El a recunoscut şi că firma a obţinut profituri de aproximativ 3,5 milioane de dolari în urma contractelor obţinute prin dare de mită. Potrivit documentelor judiciare, au fost mituiţi angajaţi de la Complexul Energetic Rovinari, China National Offshore Oil Company, PetroChina, Jiangsu Nuclear Power Corporation (China), KHNP (Coreea de Sud) şi Safco (Arabia Saudită).

Morlok a recunoscut şi că a furnizat informaţii false în cadrul unui audit intern din 2004 şi a unuia extern din acelaşi an, pentru a acoperi plăţile ilegale. El riscă cel mult cinci ani de închisoare, iar sentinţa va fi anunţată în 10 iulie 2009.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb