Actualizare 16:14
În Paris au loc incidente violente între activişti de mediu ce au aruncat cu obiecte în poliţie, forţele de ordine replicând cu gaze lacrimogene, transmite AFP, potrivit HotNews.
Violenţele au apărut în contextul în care în marile oraşe ale lumii au loc manifestaţii pentru a pune presiune pe liderii lumii să se unească în lupta împotriva încălzirii globale la summitul din Paris.
Din cauza atacurilor din 13 noiembrie, în capitală Franţei nu sunt permise manifestaţii, aşa că circa 20.000 de perechi de pantofi au fost puşi în Place de la Republique că simbol pentru protestatarii ce nu pot participa.
------------
• Hollande îşi doreşte ca "evenimentele prevăzute" să se desfăşoare în pofida stării de urgenţă
Preşedintele francez Francois Hollande a afirmat sâmbătă că doreşte ca "numeroase evenimentele prevăzute" în timpul Conferinţei internaţionale asupra schimbărilor climatice (COP21) să aibă loc în pofida stării de urgenţă instituite după atentatele de la 13 noiembrie, relatează AFP, potrivit Agerpres.
Şeful statului francez a primit 14 reprezentanţi ai unor asociaţii "foarte implicate" în negocierile din domeniu, cu două zile înainte de deschiderea COP21 la Bourget, în apropiere de Paris.
Cu acest prilej, "el a salutat spiritul de responsabilitate al ONG-urilor" în contextul noilor constrângeri de securitate "şi a confirmat dorinţa sa ca numeroasele evenimente prevăzute în timpul COP21 să se poată desfăşura, în cele mai bune condiţii", se menţionează într-un comunicat al serviciilor sale.
După atentatele de la Paris a fost decretată starea de urgenţă, care permite consemnarea la domiciliu a persoanelor suspectate că ar prezenta un pericol pentru ordinea publică, efectuarea de percheziţii fără un ordin din partea unui judecător şi interzicerea manifestaţiilor.
În acest context, 24 de militanţi ecologişti au fost consemnaţi la domiciliu pentru a-i împiedica să demonstreze în capitală. Mai multe convoaie de activişti au fost vizate şi ele de o interdicţie de acces într-o zonă din apropiere de Paris în care se află instituţii sensibile, precum Comisariatul pentru energie atomică.
Majoritatea manifestaţiilor pe teme schimbărilor climatice au fost interzise la Paris, La Rochelle sau Montpellier. Cu toate acestea, duminică, în estul Parisului, este prevăzută desfăşurarea unui lanţ uman în apropierea unora dintre locurile în care au avut loc atentatele.
Mai multe asociaţii, printre care Amnesty International sau Liga pentru drepturile omului, au considerat aceste măsuri excesive.
Francois Hollande şi-a reiterat sâmbătă "hotărârea de a obţine la Paris un acord la înălţimea provocării reprezentate de schimbările climatice, în favoarea în special a ţărilor în curs de dezvoltare cele mai vulnerabile" şi şi-a exprimat dorinţa ca "procesul de negociere să asocieze mai mult actorii nestatali la elaborarea acordului".
Luni, 150 de şefi de stat şi de guvern vor fi prezenţi la Bourget la startul COP21, la 17 zile după cele mai grave atentate din istoria Franţei.
Obiectivul negocierilor este de a ajunge până la 11 decembrie la un acord care să permită limitarea încălzirii planetei comparativ cu era preindustrială la doar 2 grade.