CONFERINŢA AMCHAM România încă nu este pe drumuri americane

IULIAN MAREŞ
Ziarul BURSA #Companii / 14 octombrie 2015

România încă nu este pe drumuri americane

Camera Americană de Comerţ în România (AmCham) a organizat, ieri, conferinţa "Situaţia investiţiilor în România", la care noul ambasador al SUA la Bucureşti, Excelenţa Sa, Hans G. Klemm, a susţinut un discurs de deschidere, fiind urmat de prelegerea economistului american Joseph Quinlan, Senior Fellow la Centrul pentru Relaţii Transatlantice din cadrul Universităţii "John Hopkins" şi de o alocuţiune a secretarului de stat Alexandru Năstase, şeful Departamentului pentru Investiţii Străine şi Parteneriat Public - Privat, structură guvernamentală subordonată direct Primului Ministru.

Evenimentul organizat de AmCham a emanat prin toţi porii stilul american de a face afaceri şi a le împleti discret cu diplomaţia de stat, prilejuind multe încurajări, zâmbete profesionale, manifestări de seriozitate protocolară şi de optimism prudent, pe alocuri redundant.

Emisarii americani invitaţi la pupitru au livrat audienţei, în acest peisaj de business "made in SUA", mesaje puternice prin conţinut, obligatoriu de receptat de către cei interesaţi.

În primul rând, prin prezenţa la conferinţă şi invocarea în acest context a Parteneriatului Strategic dintre România şi SUA, plus confirmarea calităţii ţării noastre de "aliat real", ambasadorul Hans Klemm a arătat că partea americană conştientizează lacunele dimensiunii economice a relaţiei bilaterale. De altfel, participarea la respectiva conferinţă a fost prima sa interacţiune, de la data sosirii la Bucureşti, cu altă categorie de interlocutori decât oficialii români.

În discursul ţinut, Hans Klemm l-a citat de două ori pe Preşedintele Klaus Iohannis şi a făcut referire de şapte ori la Guvernul României, fără a-l nominaliza pe cel aflat, încă, la conducerea lui. Desigur, era de aşteptat ca relaţia cu Palatul Cotroceni să aibă prioritate, dar proporţia regăsită şi depersonalizarea actului decizional de la nivelul Palatului Victoria pot releva atitudinea SUA faţă de situaţia politică internă şi, în particular, în raport cu statutul incert al actualului premier. Ambasadorul american s-a delimitat subtil de guvernul şi parlamentul de la Bucureşti, recomandând ambelor "să continue reformele prin care să se imprime dezvoltare sustenabilă şi o adeziune deplină la statul de drept", direcţii de acţiune ce sunt necesare deoarece "România trebuie să rupă ciclul influenţei politice în procesul decizional privind economia".

Probabilitatea ca această evaluare să fie o sumă de speculaţii e redusă, având în vedere tonul neutru de exprimare al noului ambasador american şi stilul său de lucru meticulos, acesta din urmă indicat chiar în cadrul discursului, când a menţionat că "s-a pregătit pentru mandatul la Bucureşti" dinainte de plecarea de la Washington şi a continuat, în săptămânile ce au trecut de la preluarea efectivă a postului, să studieze România, sub aspectul potenţialului de dezvoltare, al resurselor naturale şi umane, al poziţiei geografice strategice şi, nu în ultimul rând, cu privire la activitatea desfăşurată de guvernul român în colaborare cu investitorii străini.

Observaţiile finale făcute în discurs de ambasadorul Hans Klemm nu au fost surprinzătoare din perspectiva aşteptărilor mari, dar realist calculate, pe care le are de la propriul mandat şi a exigenţei sale personale. Sub neutralitatea lor aparentă, s-a remarcat punctarea incisivă a problemei pe care o vede deja în cazul României: a îndemnat liderii autohtoni "să lase deoparte preocupările politice mioape şi să-şi concentreze atenţia asupra binelui ţării, pe termen lung". Prin antiteză, a mai repetat o dată cuvintele care au fost leit-motivul discursului său - "securitate, democraţie şi prosperitate" - şi pe care le-a pus inclusiv în asociere cu colaborarea "dedicată" avută de România şi SUA în cadrul NATO.

Economistul Joseph Quinlan a fost mult mai la obiect în exprimare şi şi-a situat discursul pe două paliere: primul, referitor la relaţia SUA - Uniunea Europeană, al doilea, particularizat pe România, stârnit şi de întrebările ce i-au fost adresate din sală.

Potrivit evaluării sale, relaţia americano-europeană se află la un moment de răscruce, amorsat dintr-un dublu sens: în SUA, există o mare presiune pe companiile americane, care spune "veniţi acasă!", adică să repatrieze activităţile şi capitalul investit în străinătate, astfel încât să creeze locuri de muncă pentru cetăţenii americani. În aceste condiţii, SUA este îndreptăţită să spună către Europa "v-am dus în spate şi am cam obosit să facem asta".

Pe de altă parte, "relaţia dintre SUA şi Uniunea Europeană se află acum în declin structural", iar concurenţa globală care o apasă în prezent face ca, în opinia lui Joseph Quinlan, Parteneriatul Transatlantic pentru Comerţ şi Investiţii (TTIP) să fie "ultima şi cea mai bună şansă pentru ca aceste două arii politico-economice să păstreze controlul asupra vârfurilor de unde se comandă lumea". Economistul american a rezumat această chestiune spunând că "TTIP are importanţă geostrategică, însă dacă, în final, nu vom avea acest tratat nu este sfârşitul lumii".

În privinţa României, Joseph Quinlan a insistat că cele două ingrediente vitale pentru a face România atractivă pentru investiţii străine şi mai competitivă sunt "dezvoltarea infrastructurii şi păstrarea în ţară a capitalului uman". Conform exprimării sale fruste, pentru a încuraja afacerile, "puneţi în ordine măcar lucrurile simple, precum durata de conectare la reţeaua electrică!", care e mai mare decât în statele africane, după cum a exemplificat economistul american. Este imposibil să nu remarci că acesta este mesajul recurent transmis în ţara noastră de mulţi străini: ambasadori, reprezentanţi ai mediilor de afaceri, de universităţi şi alte instituţii academice din străinătate repetă aceeaşi critică, privind evoluţia lentă a infrastructurii şi proasta utilizare a resursei umane.

Prin recomandările avansate României, a punctat, implicit, chiar deficitele esenţiale din managementul de ţară al autorităţilor române: "creşteţi eficienţa cheltuielilor publice pentru infrastructură" - a se citi un mesaj de genul "încetaţi furturile la construcţia de autostrăzi, drumuri naţionale etc., din care rezultă calitatea proastă de execuţie", precum şi "sporiţi-vă prezenţa în circuitele valorice ale lumii" - a se înţelege sfatul "ieşiţi din anonimat, faceţi-vă cunoscuţi cu ce aveţi valoros". Economistul american a indicat şi locul actual al României pe harta economico-financiară mondială, spunând: "lipsa infrastructurii adecvate este o barieră uriaşă în calea fluxului de capital şi de mărfuri".

În final, Joseph Quinlan a recomandat României să ia exemplul culturii antreprenoriale americane, al cărei motto este "nu ne este frică de eşec", un mesaj care nu se întâlneşte în mentalitatea de afaceri din Uniunea Europeană.

Opinia Cititorului ( 20 )

  1. Dl ambasador ar fi bine sa studieze cum isi asigura succesul companiile americane active in Romania si de ce nu le este frica de esec. Sa inceapa cu Microsoft, apoi cu Eliott, Franklin Templeton si daca nu ajunge la o concluzie sa studieze conexiunile si comportamentul predecesorului sau in raport cu companiile mai sus mentionate, si asta doar din informatii public disponibile.

    1. :)) sa zicem ca va fac cu ochiul.

    M-am saturat de discursul asta in care un ambasador american, la o conferinta intestata de lobby-isti se plange ca nu merg investitiile din romania. Sunt sigur ca din sala ar fi putu afla raspunsuri la toate intrebarile sale si ca in sala existau toti indivizii care influenteaza negativ economia Romaniei. Firmele americane nu se pot retrage in america pentru ca principalul produs american de export, dolarul proaspat tiparit, trebuie spalat cumva. Nu suntem papuasi domnule Klemm !

    1. Iincercati sa schimbati fata investitorului cu care veniti. Pana acum investitorul american era reprezentat de Florica, Pescariu, Cocos, Bostina si alti securisti. Presedintele sustinut de voi era Basescu in conditiile in care majoritatea romanilor intelegeau ce se intampla cu retrocedarile sau cu drepturile de autor. Discursul despre independenta justitiei este bun dar nu este credibil atunci cand il sustii pe Basescu. Sfatul este potrivit si pentru Germania reprezentata de Tiriac.

      Dle. Eu, corect ar fi sa nu amestecam borcanele, adica pe fostul presedinte cu ambasadorul american (sunt din filme diferite, ca sa zic asa).

      Dle. Eu, daca ati fi fost in sala, ati fi putut observa ca dl. Klemm nu "s-a plans". A afirmat, pe un ton relativ neutru, o serie de realitati autohtone, vizibile si pentru noi, romanii. Problema este ca acestea inca exista, nu pentru ca le spune un ambasador american.

      De acord ca exista. Sigur ca sunt vizibile si pentru noi cu mult inainte de a se spune cu voce tare si sigur ca suntem de acord. Lucrurile rele trebuie rezolvate impreuna, credibilitatea trebuie sa o recapatam impreuna. Si noi si ei. Nefiind in sala nu am putut auzi tonul insa si America trebuie sa faca ceva pe partea de reprezentare, trebuie sa vada mai bine pe cine sustin, cine se prezinta in numele lor. In cazul Microsoft (ca e vizibil) tata lume a ramas cu impresia ca si mituitorul Microsoft si beneficiarul PDL au ramas nepedepsiti. Putina lume vede ca Florica a luat bani in numele Microsoft. Lumea vede ca Florica este liber, ca lumea de la PDL este binemersi si ca au fost arestati niste intermediar si se considera ca a fost facuta dreptate.

      Poate epilogul ramas nescris. Banii dati de Florica lui Sandu si Cocos au ajuns in campania lui Basescu. Eu imi amintesc de sustinerea neconditionata de la referendum si daca am ceva de reprosat Americii este sustinerea impotriva firii acordata fostului presedinte. De indata ce se vor lepada de el public nu voi mai avea nici o problema. Ambasadorul este o institutie, nu o persoana si institutia a fost clara in sprijin pe percursul timpului indiferent de numele celui care a condus.

      Da...observatia este corecta. Nu de dragul ambasadorului american e necesar de infrastructura..de autostrazi..etc.Personalul calificat a plecat din tara..deoarece nu am avut ce sa-i oferim. Pe de alta parte furturile din toate domeniile nu cred ca ar trebui sa ne suparam,ele exista si sunt vizibile ..Pe de alta parter faptul ca e necesar sa ne sporim prezenta in circuitele valorice ale lumii sa iesim din anonimat si sa ne prezentam ce avem bun... Ce este asa de neinregula ...,ne supara adevarul. Dece Polonia este unde este..??? Asa ca hai sa luam din toate aceste observatii ce este defapt real....Poate ca este o treaba minora si ridicola acea remarca privind conectarea energetica la intreprinzatori.. Nu este ceva nou noi stim care este birocratia si "spagaria " la noi in tara . Concluzia este hai sa rezolvam toate aceste ..nereguli,deoarece indiferent ca o zic americanii sau alti situatia este aceeasi si nu voma face progrese cu tot potentialul ..cu care ne dam mare ca dispunem

      Ok, ok. Ce zic eu este sa facem diferenta intre reprezentarea statului SUA in Romania si cum se prezinta companiile americane in tara noastra. Din perspectiva mea, noi, romanii, trebuie sa actionam primii in sensul de a le facita un discernamant mai aprofundat. Adica o activitate de informare constanta si coerenta. Oricine are libertatea de a trimite un email Ambasadei SUA la Bucuresti, sa expuna un punct de vedere.

      Pai, nu era cea mai logica optiune pentru SUA, la momentul respectiv? Chiar si pentru Romania, indraznesc sa spun. Oricum, acel referendum a fost o porcarie, si nu pentru ca la Palatul Cotroceni era Traian Basescu. A fost un act meschin de interes politic intern, cu consecinte proaste pentru tara.

      Vorbesti prostii!

      Ce sustinere a avut Basescu la referendumul organizat de USL?!? 

      Cum l-au sprijinit americanii, sau nemtii? I-au impiedicat pe Dragnea&co sa faca 125% prezenta la vot? Nu, i-au lasat sa fure un milion de voturi. Daca au fost prosti ce vina au americanii?!?  

      Trebuiau sa aduca la vot un numar de romani (pe care tot ei l-au stabilit) pentru ca referendumul sa fie valid, si, cu toata furaciunea, n-au fost in stare.

      Care-i vina americanilor?!?  

      statul de drept si democratia sunt niste principii care trebuie sustinute si cand iti este profitabil si cand nu. Altfel nu esti credibil. Ce le cer eu americanilor este sa se lepede de Basescu chiar si in ceasul 25. Cum l-au sustinut? Prin declaratii , prin inactiune, prin necomentarea acelui prag halucinant pentru alegerile parlamentare impus la referendum... Ascundeti-va voi dupa degetca tot vi se vede goliciunea in principii. Oportunisti cresc oriunde, de caractere ducem lipsa.

      Dle. "eu", poate ca aveti putina obsesie cu privire la Traian Basescu. Eu nu am, e deja un personaj al istoriei. Iar oportunismul a fost intodeauna strain de mine. Ar fi decent sa nu va grabiti sa puneti etichete.

      ce catralioane de voturi furate, idiotule? Nici DNA-ul nu a gasit decat cateva zeci de sectii mici pe unde au gasit sute de rataciti. Daca esti idiot precum Macovei, tragi o regula de trei simpla si spui ca peste tot in tara a fost la fel. Boule.

      Americanii nu se leapădă de un personaj, indiferent de cât de insalubru ar fi, dacă le servește interesele strategice. Ce, vrei o listă a tuturor dictatorilor pe care fie administrația americană, fie doar ambasadorul (care și-a permis să facă lucruri de capul lui), i-au sprijinit pentru că aveau un interes material sau geopolitic? Va fi lungă.

    Este doar pe drumuri ce duc catre "nicaieri", latrata si muscata de ciinii vesnicei tranzitii, cu mersu-i sinuos "ca pi...tul boului" precum gindirea bolnava a conducatorilor ei inculti, cu atitudine de nevertebrate tiritoare, tratata precum cei de pe plantatiile de bumbac din sudul american ante-belic (singurul razboi de pe teritoriul nord-american)!

    1. Dle. anonim, aveti un lirism maladiv in exprimare ... ati incercat sa scrieti poezie?

      ... o poezie, pentru domnul Iulian sa fie ... o 'riergarda americana, nu este o pomana ... ea cere garantie, macar "de drept" sa fie ... sa fie rau, sa fie bine!? aceasta de noi tine ... de vrem valoare, sa vina-ntre hotare, romanul, sa faca randuiala, caci nu mai tine cu spoiala ... io crez ca asta vor yankeii, s-aduca dolareii ...

      Dle. anonim, foarte buna versificatia dvs. Subscriu pe deplin la "aceasta de noi tine". Totul tine, in primul rand, de noi. Fie ca e vorba de SUA, de UE, de Papua Noua Guinee.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb