CONFERINŢA BURSA: "CODUL INSOLVENŢEI" / AVOCATUL GHEORGHE PIPEREA: "Proiectul planului de reorganizare a RADET intră astăzi la vot"

Emilia Olescu
Ziarul BURSA #Companii #Insolvenţa / 22 februarie 2019

Gheorghe Piperea

Gheorghe Piperea

Adunarea creditorilor urmează să voteze, astăzi, proiectul planului de reorganizare a RADET, depus în februarie 2018, a anunţat avocatul Gheorghe Piperea, administratorul judiciar al companiei. Specialistul a declarat: "Până acum, s-a tot amânat acest vot pentru că Elcen, creditorul majoritar, care deţine 97% din creanţe, nu a fost pregătit să voteze. Atât de mult s-a amânat încât la termenul din ianuarie am fost amendaţi noi. Ni s-a pus în vedere ca în 27 februarie să avem un asemenea vot, sub sancţiunea trecerii sub faliment. Pe lângă acest proiect de plan de reorganizare care urmează să fie confirmat săptămâna viitoare, mai avem de menţionat că, până acum, la RADET nu s-a stat degeaba.

Pierderea semestrială a RADET era 297 de milioane de lei, în iulie 2016. În iulie 2017, această pierdere se redusese la 103 milioane lei, iar în iulie 2018 pierderea semestrială ajunsese la 300.000 de lei. Acum suntem la break even. Între timp, s-au redus costurile inclusiv cu posturile excedentare de la RADET".

Potrivit domnului Piperea, în circa două luni urmează o modificare a planului, care să il facă convergent cu cel de la Elcen, ambele entităţi urmând să îşi transfere business-ul la o societate în curs de înfiinţare de către Primăria Bucureşti, Termoenergetica.

Problema fundamentală care se pune este sursa de finanţare, a mai spus avocatul, adăugând: "Dacă la început modalitatea de restructurare era fuziunea celor două entităţi şi ştergerea creanţei de 3,7 miliarde lei, acum această soluţie a fost abandonată. Primăria Capitalei, ANAF şi Ministerul Energiei au decis, în august 2018, că noua companie va primi 1,2 miliarde lei, bani cu care va fi cumpărată creanţa Fiscului de 1,09 miliarde lei, restul reprezentând capital de lucru pentru începerea retehnologizării celor două tipuri de business - CET-urile şi ţevile. Sunt nişte costuri colosale, pentru că este al doilea cel mai mare sistem de energie termică din lume după cel din Moscova. Acum este ciur, într-adevăr, trebuia retehnologizat de acum 30 de ani, dar asta nu înseamnă că trebuie să renunţăm la el".

Administratorul judiciar al RADET a mai precizat că, în insolvenţă, s-a modificat tariful energiei termice, fapt care nu s-a mai întâmplat din 2011: "Am stat ani de zile sub costul de producţie. Îmi doresc ca în 3-5 ani de zile să eliminăm subvenţia, pentru că jumătate din costul gigacaloriei este achitat din subvenţii de la primărie, acordate tuturor celor 1,2 milioane de cetăţeni care folosesc acest serviciu. Eu ţintesc să avem o subvenţie doar pentru consumatorul vulnerabil".

Piperea: "Procedura de reorganizare este foarte îmbâcsită, dificilă, aproape imposibilă"

Până la 96% din firmele în insolvenţă sunt falimente, este de părere avocatul Gheorghe Piperea, care a menţionat: "Falimentul simplificat se aplică la circa 75% din totalul insolvenţelor, pentru că sunt societăţi fantomă care se elimină în şase luni. Marile companii ce intră în faliment provoacă greutăţi economiei. După ce se intră în faliment se pierd licenţe, autorizaţii etc. Cel mai important este că astfel de falimente pot determina chetuieli imense de ecologizare. Aceasta este una dintre marile provocări ale legii insolvenţei. O alta se referă la ajutorul de stat".

În opinia domnului Piperea, procedura de reorganizare este "foarte îmbâcsită, dificilă, aproape imposibilă".

Companiile publice au ponderi importante în bugetul statului, a mai spus domnia sa, menţionând că este nevoie ca înainte de începerea procedurii de insolvenţă, creditorii importanţi să se pună la masă cu debitorii şi să pună la punct un plan de reorganizare, apoi compania să intre în insolvenţă şi într-o lună să iasă din insolvenţă. Această procedură se numeşte reorganizare preambalată şi presupune înfiinţarea unei afaceri bune şi a uneia rea, cea din urmă trebuind lichidată.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Era si normal sa iti puna in vedere sa faci planul de reorganizare, doar cu asta se ocupa firma ta de profesionist in insolventa. Sau crezi ca aici merge ca la Oltchim ?

    Apropo, in Raportul privind cauzele insolventei RADET ai mai pus si o suta de pagini cu tehnologiile secret de serviciu ?

    Ce noroc ai avut cu Oltchimul ca nu a fost in Bucuresti, ca dispareai repejor din aceasta activitate...[Fragment eliminat conform regulamentului] 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb