În ţara noastră este o criză uriaşă de încredere şi orice reformă propusă de autorităţi este inutilă dacă populaţia este nemulţumită, iar între guvernanţi şi populaţie nu există o corelare perfectă, consideră Călin Georgescu, directorul executiv al Centrului Naţional pentru Dezvoltare Durabilă (CNDD). În opinia domniei sale, această criză "este o cometă cu coadă lungă, care va înconjura lumea de peste două ori, urmând să se întindă peste câteva generaţii".
Politicile de dezvoltare nu se aplică, în ţara noastră, şi de aceea nu se atrag nici fonduri europene, a declarat Călin Georgescu: "Ca să faci competitivitate ai nevoie de investiţia în om. Dacă nu investeşti în resursa umană nu poţi să ai competitivitate. Nu poţi să nu ai predictibilitate. România nu este prezentă nici în echipele de draft ale marilor hotărâri. Nu există un contingent de specialişti care să cunoască ce înseamnă managementul crizei, riscurile şi cum le acoperim. Investiţia în educaţie este capitală".
Să avem un stat sănătos înseamnă să avem un procent ridicat de clasă mijlocie, de circa 70-80%, opinează reprezentantul CNDD: "În România, clasa mijlocie reprezintă doar 2%, faţă de 94% în Germania. În alte ţări europene, clasa mijlocie generează peste 60% din PIB, în timp ce în România sub 30% din PIB este produs de clasa mijlocie".
Trebuie schimbată formarea viitorului specialist, iar întreprinderea viitorului trebuie, la rândul ei, regândită, afirmă profesorul Ioan Dumitrache, membru corespondent al Academiei Române. Domnia sa a atras atenţia că, în condiţiile în care în ţara noastră se constată o lipsă de interes în privinţa susţinerii dezvoltării cercetării, resursele financiare alocate acestui domeniu au crescut, în majoritatea ţărilor din Europa, în contextul crizei.