CONFERINŢA BURSA "COMPORTAMENTUL ÎN AFACERI, PE TIMP DE CRIZĂ" Mugur Isărescu: "Mediul de afaceri trebuie să performeze"

Elena Voinea
Ziarul BURSA #Companii / 31 octombrie 2011

"Lumea de afaceri din ţara noastră, < inclusiv toţi bancherii >, trebuie să se gândească la o < reînnoire > a afacerilor, a spus Mugur Isărescu.

"Lumea de afaceri din ţara noastră, < inclusiv toţi bancherii >, trebuie să se gândească la o < reînnoire > a afacerilor, a spus Mugur Isărescu.

România trebuie să fie de două ori competitivă

Mediul de afaceri din ţara noastră trebuie să devină competitiv şi trebuie să performeze, lăsând la o parte relaţiile mai mult sau mai puţin privilegiate cu statul, în contextul unui mediu extrem de concurenţial, a declarat, vineri, Mugur Isărescu, Guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR).

Domnia sa a precizat că productivitatea de la nivel microeconomic reprezintă cheia competitivităţii: "Să avem un cadru macroeconomic adecvat şi instituţii stabile - acestea sunt condiţii necesare pentru a ajunge la competitivitate, dar nu suficiente. Trebuie să ajungem la nivelul întreprinderilor, unde trebuie să apară cuvântul < performanţă >".

În ţara noastră, performanţa a depins foarte mult de industrie, "unde s-a venit cu capital financiar şi tehnologic, cu management, cu know-how, care au dus la performanţă", potrivit Guvernatorului BNR.

Mugur Isărescu a precizat că exporturile noas­tre nu au fost influenţate de modul în care a evoluat cursul, care a avut "o volatilitate mai redusă".

Ca să avem o performanţă care să conducă la competitivitate, avem nevoie de capital şi de investiţii, a mai adăugat Guvernatorul BNR.

Mugur Isărescu a atras atenţia că ţara noastră trebuie să devină mai competitivă: "Noi (n.r. România) trebuie să fim de două ori competitivi, pentru că nu suntem încă suficient de competitivi şi pentru că Europa se bate şi ea pentru a-şi păs­tra competitivitatea, într-o lume extrem de concurenţială, în care au apărut actori noi, cu mai multă vigoare, poate şi mai duri".

Domnia sa a a explicat că lumea de afaceri din ţara noastră, "inclusiv toţi bancherii", trebuie să se gândească la o "reînnoire" a afacerilor.

"Orice reînnoire are un cuvânt esenţial şi acela este competitivitate", potrivit Guvernatorului BNR.

Mugur Isărescu a mai declarat: "Am sentimentul că şi noi, în Româ­nia, închidem un ciclu cu această criză, în care lumea de afaceri, oamenii de afaceri, antreprenorii, au avut un avantaj sau un dezavantaj legat de privatizări, maniera în care s-au făcut privatizările, relaţii mai mult sau mai puţin privilegiate cu statul. Se încheie un ciclu în această perioadă, în care aceste relaţii au fost importante. De acum înainte esenţială va fi competitivitatea".

Guvernatorul BNR a adăugat că Europa a intrat într-o cursă extrem de dură pe competitivitate.

România nu economiseşte suficient

Deficitele vor persista şi în perioada următoare pentru că economisirea nu este suficientă şi trebuie să le păstrăm la un nivel rezonabil, a mai declarat, vineri, Mugur Isărescu.

Domnia sa a precizat: "Există o regulă de aur a deficitelor externe. Nu avem deficite externe mai mari de 4%, pentru că nu sunt sustenabile şi noi am avut chiar şi deficit de 14%. Dacă intrările de capital sunt mari, sectorul privat se împrumută mai mult, cu gânduri bune. La un deficit de 8%, al sectorului privat, s-au mai adăugat vreo opt procente ale deficitului sectorului public şi s-a ajuns la 14%. Aşa ceva nu trebuie făcut. Dă-i românului mintea de apoi".

Mugur Isărescu a atras atenţia că politicile economice anticiclice sunt importante pentru că evită recesiuni de amploare.

Domnia sa a adăugat: "Economia s-a deschis şi ne întrebăm cum reuşim să economisim mai mult. Atenţie, dacă economisim mai mult consumăm mai puţin şi vor fi voci care vor spune că Guvernul nu face nimic ca să stimuleze consumul. Sau investim sau consumăm. Nu trebuie să blamăm ecuaţiile simple ale economiei, să le întoarcem spatele că ele nu mai funcţionează. Ele funcţionează. Trebuie să avem o strategie de dezvoltare, o viziune, cu deficite rezonabile care pot să fie finanţate sau acoperite de intrări de capital, care să asigure o creştere economică de durată, cu cât mai puţine suişuri şi coborâşuri, ca să economisim mai mult fără să consumăm mai puţin".

Guvernatorul BNR a mai anunţat, în cadrul discursului său de vineri, că regulamentul de creditare a persoanelor fizice a fost "şlefuit" împreună cu băncile, reamintind că nu au existat restricţii la creditele pentru locuinţe în valută.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Sectorul privat a facut restructurari mai repede decit sectorul de stat.Influenta politicului in sectorul de stat,prin angajari pe criterii politice si mai putin pe performanta,este un dezstru pentru economie.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb