Dezvoltarea pieţei noastre de capital ţine în primul rând de participarea populaţiei la mecanismele bursiere a precizat, ieri, Adrian Tănase, directorul general al Bursei de Valori Bucureşti (BVB), care a adăugat că piaţa de capital ar trebui să fie un pilon mult mai important în strategia naţională de dezvoltare.
Adrian Tănase a declarat: "Europa vrea să aibă o piaţă bursieră mult mai dezvoltată şi a înaintat ideea Uniunii Pieţelor de Capital la care va adera şi România. Scopul este ca societăţile să îşi găsească finanţare prin mecanismele pieţei, iar participarea populaţiei să fie mult mai intensă în această zonă".
Directorul BVB a amintit că economia Europei depinde încă foarte mult de piaţa bancară.
"Prin acest demers (n.r. Uniunea Pieţelor de Capital) se doreşte ca pieţele de capital europene să egaleze, ca dimensiune, economia europeană, tablou în care ţara noastră se află foarte jos. Dacă în Europa se poate atinge o valoare a pieţelor de capital de 100% din PIB, noi acum suntem la un nivel de 10%", a spus Adrian Tănase care a adăugat: "Consider că strategia europeană va ajuta şi piaţa noastră să se dezvolte, dar avem probleme locale, specifice, pe care trebuie să le rezolvăm. Piaţa noastră de capital are o valoare de 10% din PIB, iar Polonia are peste 30%. Noi avem o piaţă primară inactivă pentru că populaţia din România are o participare extrem de redusă la piaţa de capital".
În opinia directorului BVB, pentru ca piaţa de capital să devină un pilon important al societăţii, ar trebui ca nu doar Bursa de Valori Bucureşti, ci toţi stakeholderii să aibă ca prim scop majorarea gradului de participare al populaţiei la piaţa bursieră.
"Este un proces ce se va derula pe termen lung, dar ar trebui să conştientizăm că aceasta este, de fapt, principala problemă şi să nu ne mai uităm în alte direcţii. Ca să sperăm la o piaţă de capital dezvoltată, trebuie să avem o participare mult mai mare a populaţiei la bursă, adică să avem mult mai mulţi oameni care să îşi plaseze economiile - pe care acum le ţin în depozitele bancare - în valori mobiliare, astfel încât vor avea şi o independenţă financiară mai mare. Acesta este dezideratul pe care trebuie să îl ţintim", a explicat directorul BVB.
Adrian Tănase a continuat prin a explica că gradul redus de participare al populaţiei la piaţa de capital din ţara noastră nu reprezintă singura problemă a Bursei de Valori Bucureşti.
Domnia sa a afirmat: "Există şi alte lucruri pe care trebuie să le rezolvăm la BVB şi aici mă refer la piaţa secundară. Eficientizarea pieţei secundare este un proces mai tehnic şi există proiectul Contrapărţii Centrale prin care vrem să dezvoltăm mult mai multe produse bursiere şi să îmbunătăţim lichiditatea la bursă".
Directorul general al BVB a vorbit şi despre digitalizarea ciclului de investiţie la bursă, adăugând: "Digitalizarea este un aspect foarte important. Participarea populaţiei la piaţa de capital se obţine printr-o educaţie financiară mai bună, dar şi tehnologia poate să ne ajute. Trebuie să ne îndreptăm atenţia către tineri şi să creăm un mediu digital, cu care ei sunt obişnuiţi. Avem discuţii şi cu Autoritatea de Supraveghere Financiară în acest sens. Ar trebui ca tot acest ciclu de investiţie la bursă - deschidere cont, cumpărare de acţiuni, votare în cadrul AGA, vânzare de acţiuni, plata taxelor - să se desfăşoare într-un mediu complet digital".
Potrivit lui Adrian Tănase când se va ajunge la acest stadiu, putem spera la o participare mai intensă a tinerilor în piaţa de capital.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 29.05.2019, 07:59)
Nu mai faceti un ppm?