CONFERINTA BURSA-STRATEGIA DE DEZVOLTARE A ROMANIEI / ADRIAN TĂNASE, BURSA DE VALORI BUCUREŞTI "Dezvoltarea pieţei ţine îndeosebi de participarea populaţiei la fenomenul bursier"

Ramona Radu
Ziarul BURSA #Strategia dezvoltarii României / 29 mai 2019

Adrian Tănase

Adrian Tănase

"Ar trebui ca tot ciclul de investiţie la bursă să se desfăşoare într-un mediu complet digital", a precizat dirctorul BVB

Dezvoltarea pieţei noastre de capital ţine în primul rând de participarea populaţiei la mecanismele bursiere a precizat, ieri, Adrian Tănase, directorul general al Bursei de Valori Bucureşti (BVB), care a adăugat că piaţa de capital ar trebui să fie un pilon mult mai important în strategia naţională de dezvoltare.

Adrian Tănase a declarat: "Europa vrea să aibă o piaţă bursieră mult mai dezvoltată şi a înaintat ideea Uniunii Pieţelor de Capital la care va adera şi România. Scopul este ca societăţile să îşi găsească finanţare prin meca­nismele pieţei, iar participarea populaţiei să fie mult mai intensă în această zonă".

Directorul BVB a amintit că economia Europei depinde încă foarte mult de piaţa bancară.

"Prin acest demers (n.r. Uniunea Pieţelor de Capital) se doreşte ca pieţele de capital europene să egaleze, ca dimensiune, economia europeană, tablou în care ţara noastră se află foarte jos. Dacă în Europa se poate atinge o valoare a pieţelor de capital de 100% din PIB, noi acum suntem la un nivel de 10%", a spus Adrian Tănase care a adăugat: "Consider că strategia europeană va ajuta şi piaţa noastră să se dezvolte, dar avem probleme locale, specifice, pe care trebuie să le rezolvăm. Piaţa noastră de capital are o valoare de 10% din PIB, iar Polonia are peste 30%. Noi avem o piaţă primară inactivă pentru că populaţia din Ro­mânia are o participare extrem de redusă la piaţa de capital".

În opinia directorului BVB, pentru ca piaţa de capital să devină un pilon important al societăţii, ar trebui ca nu doar Bursa de Valori Bucureşti, ci toţi stakeholderii să aibă ca prim scop majorarea gradului de participare al populaţiei la piaţa bursieră.

"Este un proces ce se va derula pe termen lung, dar ar trebui să conştientizăm că aceasta este, de fapt, principala problemă şi să nu ne mai uităm în alte direcţii. Ca să sperăm la o piaţă de capital dezvoltată, trebuie să avem o participare mult mai mare a populaţiei la bursă, adică să avem mult mai mulţi oameni care să îşi plaseze economiile - pe care acum le ţin în depozitele bancare - în valori mobiliare, astfel încât vor avea şi o independenţă financiară mai mare. Acesta este dezideratul pe care trebuie să îl ţintim", a explicat directorul BVB.

Adrian Tănase a continuat prin a explica că gradul redus de participare al populaţiei la piaţa de capital din ţara noastră nu reprezintă singura problemă a Bursei de Valori Bucureşti.

Domnia sa a afirmat: "Există şi alte lucruri pe care trebuie să le rezolvăm la BVB şi aici mă refer la piaţa secundară. Eficientizarea pieţei secundare este un proces mai tehnic şi există proiectul Contrapărţii Centrale prin care vrem să dezvoltăm mult mai multe produse bursiere şi să îmbunătăţim lichiditatea la bursă".

Directorul general al BVB a vorbit şi despre digitalizarea ciclului de investiţie la bursă, adăugând: "Digitalizarea este un aspect foarte important. Participarea populaţiei la piaţa de capital se obţine printr-o educaţie financiară mai bună, dar şi tehnologia poate să ne ajute. Trebuie să ne îndreptăm atenţia către tineri şi să creăm un mediu digital, cu care ei sunt obişnuiţi. Avem discuţii şi cu Autoritatea de Supraveghere Financiară în acest sens. Ar trebui ca tot acest ciclu de investiţie la bursă - deschidere cont, cumpărare de acţiuni, votare în cadrul AGA, vânzare de acţiuni, plata taxelor - să se desfăşoare într-un mediu complet digital".

Potrivit lui Adrian Tănase când se va ajunge la acest stadiu, putem spera la o participare mai intensă a tinerilor în piaţa de capital.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Nu mai faceti un ppm?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb