CONFERINŢA BURSA-STRATEGIA DE DEZVOLTARE A ROMÂNIEI / BOGDAN CONSTANTIN ANDRONIC, SECRETAR DE STAT, MINISTERUL ECONOMIEI: "Proiectele ar trebui să transceadă guvernările şi partidele politice"

ADELINA TOADER
Ziarul BURSA #Strategia dezvoltarii României / 29 mai 2019

Bogdan Constantin Andronic

Bogdan Constantin Andronic

Proiectele ar trebui să transceadă guvernările, partidele politice şi indiferent cine este la guvernare trebuie să le urmeze, consideră Bogdan Andronic, Secretar de Stat în cadrul Ministerului Economiei.

Domnia sa a ţinut să precizeze că există prea puţină comunicare între patronate, cei care iau decizii, cei are fac studii şi cei care ar trebui să le analizeze: "Ne întâlnim doar în nişte discuţii punctuale, nu avem timp să digerăm ideile, nu avem timp să le aplicăm".

Totodată, secretarul de stat a declarat că în perioada în care ţara noastră a deţinut preşedinţia Consiliului Europei, priorităţile Ministerului Economiei au fost axate pe două direcţii - piaţă internă şi industrie, sectoare care au o relevanţă majoră în contextul european economic şi social.

Bogdan Andronic a afirmat: "În ceea ce priveşte industria, există două priorităţi: una vizează strategia industrială, iar cealaltă digitalizarea. România a susţinut menţinerea unei baze industriale puternice în UE care să permită crearea de locuri de muncă şi să valorifice oportunităţile pe care le oferă inovaţia, digitalizarea, decarbonizarea, economia circulară, care este o condiţie de bază pentru creşterea competitivităţii atât naţionale, cât şi europene. Este cu atât mai important cu cât în România ponderea industriei în PIB este de peste 25%, depăşind media statelor europene care atinge în jur de 16%".

Domnia sa a mai adăugat că este esenţială şi protejarea continuă a intereselor industriilor energo-intensive, care sunt actori importanţi şi facilitatori în procesul de tranziţie spre o economie neutră din punctul de vedere al climei.

"Este o provocare, este un rol care implică investiţii majore şi de aceea noi considerăm că în UE este nevoie de un cadru previzibil care să facă actorii industriei energo-intensive să investească cu încredere şi să se întâlnească cu obiectivele ambiţioase ale politicii din mediile europene", a detaliat Bogdan Andronic.

Secretarul de stat a mai spus că a apreciat iniţiativa Comisiei Europene de a avea o serie de întâlniri cu actorii importanţi din industria energo-intensivă şi a elabora o foaie de parcurs pentru această industrie.

Domnia sa a precizat: "În acelaşi context şi considerând că este nevoie de o strategie previzibilă pentru 2030 pot să vă informez că la Reuniunea Consiliului UE de Competitivitate, care a avut loc luni, toate ţările membre au adoptat, la propunerea ţării noastre, care deţine preşedinţia, ceea ce se numeşte setul de concluzii pe industrii. Acest set reiterează ideea că pentru a conserva diversitatea bazei industriale actuale, o strategie cuprinzătoare şi un orizont clar pentru 2030 rămâne o prioritate".

Prin acest set de concluzii se recunoaşte că tranziţia spre această economie neutră din punctul de vedere al climei ridică o serie de oportunităţi, care înseamnă un cadru previzibil, eficace din punctul de vedere al costurilor, favorabil pentru investiţii şi un sprijin financiar adecvat pentru a ajuta industiile energo-intensive să se adapteze la această tranziţie, a detaliat Andronic.

În cadrul Consiliului UE Competitivitate din luna februarie, miniştrii economiei au adoptat în unanimitate planul coordonat de acţiune pentru dezvoltarea şi utilizarea inteligenţei artificiale, potrivit domnului Andronic.

Conform domniei sale, aceast plan urmăreşte cinci direcţii mari: dezvoltarea şi utilizarea inteligenţei artificiale, recunoaşterea potenţialului de transformare pe care îl are inteligenţa artificială asupra forţei de muncă, sprijinirea IMM-urilor să inoveze cu ajutorul tehnologiilor bazate pe inteligenţa artificială, sprijinirea integrării urgente în educaţie pe toate nivelurile competenţelor digitale şi mai ales o abordare etică în ceea ce privete utilizarea inteligenţei artificiale.

"Este clar că în lumea de astăzi nu putem vorbi despre competitivitate fără digitizare, robotică, inteligentă artificială. Este evident că lumea noastră devine din ce în ce mai digitală, iar legătura dintre găsirea unui loc de muncă pe viitor şi competenţele digitale este evidentă. Pe de altă parte, tehnologia IT modelează viitorul industriei şi preferinţele consumatorilor. Companiile au înţeles acest lucru. Este nevoie ca industria să elaboreze o foaie de parcurs privind agenda digitală, este nevoie de investiţii majore în calificarea şi recalificarea forţei de muncă, în infrastructură şi inovare. De altfel, în România primele companii care au devenit unicorn activează în IT", a completat Bogdan Andronic.

De asemenea, secretarul de stat al Ministerului Economiei a mai afirmat că ar trebui să existe o politică în domeniul concurenţei pentru a spori competitivitatea economiei naţionale.

"O politică în domeniul concurenţei înseamnă un garant al faptului că piaţa va funcţiona în beneficiul întregii societăţi, nu al unei părţi sau alteia, înseamnă că piaţa va ajuta la menţinerea unui echilibru şi, nu în ultimul rând, va putea fi considerată drept o politică de incluziune pentru că nu va permite excluderea jucătorilor care sunt mici sau noi pe piaţă", a explicat Bogdan Andronic.

Obiectivele europene în domeniul energetic şi care sunt totodată şi obiective de mediu sunt, potrivit domnului Andronic, clasificate în patru direcţii: creşterea siguranţei în alimentare, creşterea eficienţei energetice, decarbonizarea mixului de producţie a energiei prin integrarea celor regenerabile şi găsirea unor soluţii inteligente de stocare.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Consiliul Uniunii Eiuropene..nu mai confundati, va rog!

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb